Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή “live news” του Mega channel

Συνέντευξη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή “live news”  του Mega channel
Συνέντευξη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή “live news” του Mega channel

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μπαίνω απ’ ευθείας σε αυτό που ακούσαμε από τον Α. Ρομπόπουλο, τι σημαίνει 1.000 κομάντος στα σύνορα με την Τουρκία; ”

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τακτική πληροφοριακών επιχειρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας ανακοινώνοντας διάφορα πράγματα και στη συνέχεια διαπιστώνουμε ό,τι ανακοινώνουν δεν είναι αλήθεια!

Να θυμίσω κάποια από τα fake news:

  • Από το Ιντλίμπ ξεκίνησαν οι μετανάστες κι έχουν φτάσει στα σύνορα μας. Διαπιστώσαμε ότι αυτοί που ήρθαν δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία, έχοντας εμφανιστεί στα σύνορα μας ώρες ελάχιστες μετά το γεγονός στη Συρία.

  • Μίλησαν για 135 χιλιάδες που έχουν εισέλθει στα σύνορα μας, διαπιστώσαμε ότι δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα.

  • Μίλησαν για νεκρούς και για πυροβολισμούς. Όλα αυτά αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων ότι δεν ισχύουν.

Τώρα βλέπουμε χιλίους αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Το παρακολουθούμε, το βλέπουμε, σχεδιάζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα.

Πολύ πριν γίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση είχε κάνει τους σχεδιασμούς της. Στην ανάλυση της τακτικής κατάστασης που κάνουμε συνεχώς σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, το είχαμε δει να έρχεται. Από το Νοέμβριο το είχαμε δει. Είχαμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες από τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκινήσαμε να χτίζουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο.

Κι όταν ήρθε, ήμαστε έτοιμοι. Και αυτό απεδείχθη από τα αποτελέσματα με τις 24 χιλιάδες αποτροπές. Ελάχιστοι εισήλθαν μέσα κι όσοι το έκαναν αντιμετωπίσθηκαν ως κοινοί εγκληματίες με ανάλογες αυστηρές ποινές”

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ερώτημα είναι πόσο θα το τραβήξει ο Ερντογάν γιατί κάτι το οποίο βλέπουμε όλοι είναι ότι όντως η ελληνική πλευρά κατάφερε αυτή την εβδομάδα (γιατί κλείνει μία εβδομάδα σήμερα από την προηγούμενη Παρασκευή που ξεκίνησε), κατάφερε να πραγματοποιήσει το σχέδιό της.

Όντως πέρασαν ελάχιστοι, βλέπω ότι και τα νησιά έχουν σφραγιστεί με τα πολλά πλοία που ανεβοκατεβαίνουν στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν, λοιπόν, μοιάζει να αποκλιμακώνει συνέχεια, τουλάχιστον στα λόγια, δεν ξέρω αν θα μείνει όμως αυτό. Αυτοί οι χίλιοι που στέλνει, μοιάζει να προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση «ντε και καλά» αφού δεν μπορούν να μπουν οι μετανάστες. Φοβάστε κάτι τέτοιο;”

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσω από το «δεν φοβόμαστε». Ξέρουμε τι κάνουμε εκπαιδευόμαστε γι’ αυτό και το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Εμείς εκτιμούμε, αναλύουμε την κατάσταση και σχεδιάζουμε. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τις προθέσεις του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να έχει όποια πρόθεση θέλει. Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει και βάσει αυτών των δυνατοτήτων, σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση. Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό και συνεχώς ενισχυόμεθα σε πολλαπλά επίπεδα.

Καλύπτουμε το θέμα νομικά, είδατε την αλλαγή την οποία έγινε. Είδατε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που ήταν μία πολύ ισχυρή απόφαση, με την οποία ο κ. Πρωθυπουργός μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας απαλλαγμένοι από άλλα θέματα που είχαμε να σκεφτούμε.

Μέχρι τώρα από το Νοέμβριο μέχρι τώρα 32 εκατομμύρια ευρώ έχουν απελευθερωθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και από κάποια εθνικά, τα οποία έχουν διττό σκοπό προς ενίσχυση της Άμυνας με υλικά και μέσα για την Ελληνικής Αστυνομίας, το Λιμενικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ως συνεισφορά για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού”

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τις προηγούμενες ημέρες κάνατε το γύρο των ακριτικών νησιών κι επειδή εκφράζεται ο φόβος ότι εάν δεν τα καταφέρει ο Ερντογάν στον Έβρο, που φαίνεται ότι έχει σφραγιστεί ως ένα σημείο, θα δούμε ροές από τα νησιά. Έχετε αυτή την εκτίμηση και τι κάνετε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:  Την έχουμε και έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου εξήντα οκτώ πλοία στο σύνολο των νησιών. Είναι πλοία του Λιμενικού Σώματος, τα οποία ενισχύονται συνεχώς, του Πολεμικού Ναυτικού και σε αυτά συμμετέχουν και τα πλοιάρια των Ειδικών Δυνάμεων. Παράλληλα, βεβαίως, διατίθενται οι δυνάμεις της “Frontex”, όπως και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Τα πλοία έχουν ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα έχουμε ενισχύσει με νέα όργανα τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα να επιτηρήσουμε καλύτερα και βεβαίως με ελικόπτερα και drones. Το κυριότερο όμως θα ήθελα να πω ότι είναι το ακόλουθο: Έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού μας, έχουμε πλέον μία πιο επιθετική επιτήρηση και πλέον δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να περάσει τα σύνορα μας κάνουμε αποτροπές, όπως κάνουμε και στον Έβρο.

Υπάρχουν πλοιάρια τα οποία πλησιάζουν και βλέποντας την στάση μας επιστρέφουν πίσω. Πολλές φορές έρχονται με την συνοδεία της τούρκικης ακτοφυλακής, η οποία παραμένει εκεί και παρακολουθεί. Τους δείχνουμε λοιπόν με τη στάση μας. Η οποία αποτελεί έκπληξη για τους Τούρκους. Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί από την διαφορετικότητα της αντιμετώπισης μας και στον Έβρο και στα νησιά. Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτή τη στάση.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό είναι σοβαρό. Θέλω να πω ότι μιλώντας ο κύριος Στεφανής μιλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Προφανώς αυτά τα λόγια επειδή όλοι ξέρουμε ότι φτάνουν και στην αντίπερα όχθη και τα ακούν έχουν μία ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα.

Θέλω να σας ρωτήσω λίγο για αυτό το περιβόητο περιστατικό με τον πυροβολισμό επειδή ο Ερντογάν προσπαθεί δύο μέρες τώρα να το απλώσει όσο μπορεί πιο πολύ. Υπάρχει τέτοιο πράγμα; έχει γίνει τέτοιο πράγμα;”

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Να έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη; Ούτε μία στο εκατομμύριο! Δεν είμαστε ρατσιστές. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί.

Είμαστε Έλληνες και αγαπούμε την Πατρίδα μας και το πλαίσιο της Άμυνας που ενασκούμε είναι Συνταγματικό δικαίωμά μας και κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Το κάνουμε όμως αυτό, με βάση ένα πλέγμα που έχει φτιάξει πολύ σωστό ο κ. Γεραπετρίτης, το οποίο καλύπτει όλα τα νομικά θέματα.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το πράγμα στον Έβρο κάποιες στιγμές ξεφεύγει. Δηλαδή, βλέπουμε Τούρκους, ας πούμε, να πετούν αυτά τα δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά. Είναι μία μορφή πυρών από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική. Τι κάνουμε γι’ αυτό;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εύκολα μπορεί να γίνει κλιμάκωση της κρίσης εκεί. Εμείς δεν τη θέλουμε. Έχουμε γνώση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που προκαλούμε κι αυτό φαίνεται.

Φαίνεται από τα τουρκικά καπνογόνα, τα οποία είναι στο ελληνικό έδαφος, άσχετα άμα μας κατηγόρησαν ότι εμείς τα πετούμε. Φαίνεται από τη στάση μας. Εμείς είμαστε εκεί, με σταθερότητα χωρίς να κλιμακώνουμε.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε κάποια μορφή προβοκάτσιας, κάπου στον Έβρο, στο Αιγαίο οπουδήποτε; ”

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση. Αναλύουμε κι αυτό το θέμα και ανάλογα σχεδιάζουμε. Θα ήθελα να σταθώ σε κάτι το οποίο το θίξατε κάποια στιγμή.

Γράψετε μια λέξη διότι είναι πάρα πολύ σημαντική: Ηθικό. Το Ηθικό είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος για το προσωπικό και είπατε εκεί ότι τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και τιμούν την Πατρίδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Ο Έλληνας συνειδητοποίησε πάλι την ανάγκη να δείξει την αγάπη του για την Πατρίδα, έξω από ακραίες καταστάσεις. Είναι αγνή αγάπη προς όλους τους Έλληνες οι οποίοι θέλουν να δείξουν τη στήριξή του στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Τα μηνύματα πον παίρνουμε είναι πολλαπλά. Τα αξιολογούμε, δεν αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους, αλλά βεβαίως δεν κάνουμε ούτε βήμα πέρα από την λελογισμένη, σωστή, ψύχραιμη και αποφασιστική στάση μας.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μας έχει ενημερώσει ο Μαρίνος Γκασιάμης, ο συνάδελφος που καλύπτει το Υπουργείο Άμυνας ότι έχουν δεσμεύσει μια περιοχή οι Τούρκοι για αύριο. Δεν ξέρω εάν το έχετε δει για να κάνουν λέει μία άσκηση έρευνας και διάσωσης νοτίως της Κρήτης.

Δεν ξέρω λεπτομέρειες ακόμα, εικάζω όμως ότι μάλλον θα είναι πάνω στη γραμμή αυτή που έχει χαράξει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι τέτοιο εντάσσεται σε κλιμάκωση και προς την πλευρά του Αιγαίου;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:  Όχι αυτά γίνονται καθημερινά, γίνονται συνεχώς. Ήδη εμείς έχουμε δεσμεύσει όλες τις περιοχές μεταξύ των δικών μας των νησιών και της τουρκικής πλευράς για να κάνουμε ασκήσεις, όλη την περίοδο αυτή.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα έμαθα ότι οι ασκήσεις που κάνουμε όλες έχουν βολές προς Ανατολάς, προς Τουρκία ισχύει αυτό;”

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν είναι κάποιο μήνυμα που δίνουμε. Είναι περιοχές στις οποίες θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας στη χρήση οπλικών συστημάτων.

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εξαιρετικά το θέτετε. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ έχω να πω, θα μου επιτρέψετε. Θα ήθελα να πω ότι κάθε Κυβέρνηση -και ειδικά η συγκεκριμένη- στην προσπάθειά της να πάει τη χώρα μπροστά, να φέρει ευημερία, αισιοδοξία, να βελτιώσει την οικονομία, είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα τα οποία έρχονται κάποιες φορές ξαφνικά, ο ιός είναι ένα από αυτά, και προβλήματα τα οποία έρχονται από δράσεις μιας γειτονικής χώρας η οποία έχει μία λάθος ατζέντα και προσπαθεί να την εφαρμόσει με τελείως λανθασμένη πολιτική.

Η χώρα στέκεται απέναντι σε αυτά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Και σημασία δεν έχει τι προβλήματα θα προκύψουν, αλλά η στάση απέναντι σ’ αυτά και η δύναμη με την οποία θέλουμε να τα επιλυθούν. Έχουμε δύναμη και αποφασιστικότητα και ξέρουμε τι θα κάνουμε υπερασπίζοντας την Πατρίδα μας.