Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απαντήσεις ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη τύπου για την αμυντική έκθεση «DEFEA» στη ΛΑΕΔ

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ήθελα να υποβάλλω μία ερώτηση προς τον κ.  Υπουργό, αρχικώς, και στη συνέχεια προς το πάνελ, όποιος κύριος θέλει να απαντήσει. Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο Λίβανο, στη Βηρυτό, γίνεται μία νέα τριεθνής συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Λιβάνου. Ήθελα να ρωτήσω η έκθεση αυτή πόσο μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με αυτή τη διπλωματία των τριεθνών να ονομάσω που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, τώρα με το Λίβανο και πάει λέγοντας. Υπάρχει, δηλαδή, σύνδεση της προσπάθειας αυτής που ξεκινάει για την αμυντική βιομηχανία σε σχέση με το διπλωματικο-στρατιωτικό περιβάλλον που βρισκόμαστε; Ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Νομίζω, κ. Μπλαβέρη, είναι προφανές ότι αυτή η προσπάθεια είναι διασυνδεμένη, ανεξάρτητα με το αν γίνει η έκθεση ή όχι, με αυτές τις τριμερείς και τις πολυμερείς συνεργασίες. Γιατί η συνεργασία είναι σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών που συνεργάζονται, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές και όπως βλέπετε, το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικό.

Η επέκταση, λοιπόν, και η βελτίωση της συνεργασίας, η διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών αυτών των κρατών με της Ελλάδας, μόνο θετικά μπορεί να δώσει. Έχουμε αρκετά υψηλές προσδοκίες ότι θα πάμε καλύτερα. Απ’ όσα έχουμε καταλάβει και απ’ όσα έχουμε δει, όλες οι ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με την αμυντική τεχνολογία, κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν κατέβασαν τα μολύβια, ούτε σταμάτησαν να ενεργοποιούνται, ίσα-ίσα αναδείχθηκαν, μπήκαν στη διεθνή αγορά, αυτή τη στιγμή οι περισσότερες συνεργασίες γίνονται με κράτη του εξωτερικού από τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας «πάγωσε» κάποια προγράμματα ή τέλος πάντων δεν συνέχισε με τη δραστηριότητα που είχε τα παλαιότερα χρόνια. Όμως νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον, γιατί πρώτα απ’ όλα θα δουν, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε όλους, τι δυνατότητες έχουμε στην Ελλάδα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει μια πρωτοβουλία Αμερικανών βουλευτών, που νομίζω ότι αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής. Μιλάει για μια έκθεση του Πενταγώνου στην οποία περιλαμβάνεται η δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, ενίσχυση της τριμερούς Ελλάδος-Ισραήλ, Κύπρου κλπ. Έχετε να κάνετε ένα σχόλιο γι αυτό;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Το σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι είναι στη θετική κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει.

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα, όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει για να διατηρήσουμε την ηρεμία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Και εκτιμώ ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι βέβαια, όπως ξέρετε, και ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που σημαίνει ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σας ανησυχεί η τελευταία εξέλιξη Μόσχα-Άγκυρα με τους S-400 μετά τη συνάντηση Πούτιν –Ερντογάν; Τον εξοπλισμό της Άγκυρας, όπως λέει σύντομα, με S-400; Μέχρι τον Ιούλιο; Ευχαριστώ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο εξοπλισμός της Άγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δε μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη.