Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Defensys και άλλα θέματα

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, σας ευχαριστώ που ήρθατε και χαίρομαι γιατί ξεπεράστηκαν οι παρεξηγήσεις της προηγούμενης φοράς, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας. Είχαμε από καιρό προγραμματίσει να οργανώσουμε μια παρουσίαση της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού της DEFENSYS, που οργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την HELEXPO και τους συνεργαζόμενους φορείς τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά δυστυχώς ενώ κάναμε την παρουσίαση της έκθεσης στους διαπιστευμένους στην Αθήνα Πρέσβεις στις 27 Μαΐου, στη συνέχεια λόγω φόρτου εργασίας, ταξιδιών κι άλλων προτεραιοτήτων της πολιτικής του Υπουργείου, δεν κατέστη εφικτό να οργανώσουμε την παρουσίαση για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τώρα επειδή φτάνουμε στο όριο του Αυγούστου και επειδή επίκειται η οργάνωση της έκθεσης, διαπιστώσαμε ότι η εβδομάδα αυτή είναι στην πραγματικότητα η τελευταία ευκαιρία να κάνουμε αυτή την παρουσίαση, την οποία οργανώνουμε εδώ, για λόγους δικής σας ευκολίας και επίσης γιατί συντρέχει κι ένας άλλος πολύ σοβαρότερος λόγος.

Ξαφνικά, τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά της DEFENSYS, προφανώς γιατί υπάρχουν πολύ καλοί οιωνοί για την επιτυχία της και επειδή θίγονται συμφέροντα, τα οποία αντιπροσωπεύονται δυστυχώς από πολύ συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί μια απάντηση, ταυτόχρονα με την ενημέρωση και για την ενημέρωσή σας αυτή σε επίπεδο οργανωτικό και τεχνικό, φιλοξενούμε σήμερα εδώ τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Διαβαλκανικού και Παραευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου, τον κ. Δημήτρη Μπακατσέλο, με τον οποίο όπως γνωρίζετε με συνδέουν στενοί συγγενικοί δεσμοί γιατί είναι αδελφός της γυναίκας μου και πέραν αυτού είναι και προσωπικός μου φίλος τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια 35 χρόνια.

Έχουμε τον κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον κ. Πάρη Μαυρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της HELEXPO, που είναι η αδελφή εταιρεία της ΔΕΘ -όπως ξέρετε εκεί λειτουργούν δυο εταιρείες, η ΔΕΘ και η HELEXPO σε συνεργασία- και τον κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γενικό Διευθυντή της HELEXPO.

Θα πρότεινα να οργανώσουμε τη συνάντησή μας ως εξής:

Να κάνουν οι κύριοι που φιλοξενούμε σήμερα μια πολύ σύντομη -πάρα πολύ σύντομη- παρουσίαση των βασικών δεδομένων της έκθεσης, να υποβάλλετε τις ερωτήσεις που θέλετε για το θέμα αυτό, να μην δαπανήσουμε υπερβολικά πολύ χρόνο, γιατί στη συνέχεια θα ήθελα να σας αφήσω τη δυνατότητα να θέσετε ερωτήσεις για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών που αρχίζει να συζητείται σήμερα στη Βουλή -επ’ αυτού θα μιλήσω στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα αργά το απόγευμα.

Και να σας ενημερώσω και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι η πορεία του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές των στελεχών, η εξέλιξη τριών θεμάτων που συμπλέκονται και που είναι μείζονος σημασίας και τα οποία θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα που είναι η δομή Διοίκησης, η δομή δυνάμεων και η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και να σας ενημερώσω και για την απογευματινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξοπλισμών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία θα συζητήσει για το διαδικαστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ενόψει και της τροποποίησης του κανονισμού, ζήτημα, για το οποίο επίσης θα μιλήσουμε και βεβαίως θα συζητήσει κι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που είναι η τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα NH - 90.

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Σκαραμαγκά γιατί αμέσως μετά θα συναντηθώ και πάλι με τους εκπροσώπους της Abu Dhabi Mar και χτες είδα ξανά τους εκπροσώπους της Thyssen Krupp και θέλω να σας πω μερικά σχετικά πράγματα.

Και φυσικά μπορεί να έχετε και άλλες ερωτήσεις, όπως οι σχετιζόμενες με το Piri Reis το οποίο φαντάζομαι ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα θέσετε με επίταση.

Εξοικονομείστε κι εσείς το χρόνο, ώστε να μην μακρύνουμε πάρα πολύ. Θα παρακαλούσα τον κ. Μπακατσέλο να ξεκινήσει, όλα να γίνουν όμως ει δυνατό τηλεγραφικά.

Δ. Μπακατσέλος: Να ευχαριστήσω τον Υπουργό να ευχαριστήσω κι εσάς. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μετά την αναγγελία της ματαίωσης της DEFENDORY, στις αρχές του χρόνου, οπωσδήποτε δημιουργήθηκε ένα κενό. Ένα κενό, σε αυτό το συγκεκριμένο εκθεσιακό προϊόν, που όπως όλοι γνωρίζετε είναι ένα σημαντικό εκθεσιακό προϊόν και για τη χώρα και διεθνώς.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος μέχρι πρότινος, είναι σύμβουλος της Πολιτείας. Επειδή είδαμε αυτό το κενό, είδαμε ότι δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να μην υπάρχει συνέχεια σε αυτές τις εκθέσεις και έτσι στις 15 Μαρτίου προτείναμε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει την αιγίδα του στον εθνικό εκθεσιακό φορέα.
Ανταποκρίθηκε άμεσα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι' αυτό και σαν πολίτης Θεσσαλονίκης και σαν Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και από εκεί και πέρα τη διοργάνωση την ανέλαβε η Κοινοπραξία της HELEXPO και του ΔΙΠΕΚ.

Τι είναι το ΔΙΠΕΚ; Το ΔΙΠΕΚ είναι το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο, ιδρύθηκε το 1995 σαν ένα one stop shop για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην περιοχή της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου και από εδώ και μπρος είναι ο επιχειρηματικός βραχίονας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  ανήκει 100% στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Άρα τι κάνει; Διασφαλίζει και τη συνεργασία του επιχειρείν και τη συνεργασία της βιομηχανίας, μια που είναι μια βιομηχανική έκθεση και βεβαίως εξασφαλίζει τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικό.

Η έκθεση και η εξαγγελία της διοργάνωσης στις αρχές Οκτωβρίου βρήκε άμεση θετική ανταπόκριση σε όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, σε όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και όχι μόνο και το έχουν εκφράσει επανειλημμένα νομίζω και προσφάτως με επιστολές, με δελτία Τύπου.

Πέρα από τους παραγωγικούς φορείς το έχουν εκφράσει και οι κλαδικοί φορείς του χώρου, η ΕΕΛΕΑΑ και ο ΣΕΚΠΥ και άρα αυτό προοιωνίζει και την συμμετοχή όλων των μεγάλων, μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου, αλλά προοιωνίζει και την επιτυχία της DEFENSYS.

Εγώ δεν θέλω να πω άλλα, να δώσω κατ' ευθείαν το λόγο στον κ. Ποζρικίδη. Οφείλω όμως πριν τον δώσω, να πω κάτι. Έχω διαβάσει ότι η ΔΕΘ είναι συμφερόντων μου, προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν είναι συμφερόντων μου, επίσης έχω να δηλώσω ότι αυτές οι θέσεις είναι θέσεις τιμής.

Όπου υπηρέτησα, υπηρέτησα αμισθί δεν έχω κανένα συμφέρον ούτε είχα ποτέ, ούτε με το δημόσιο, το στενό ή ευρύ δημόσιο τομέα και επίσης να δηλώσω ότι όλες οι αμοιβές που δικαιούμουν έχουν γίνει υποτροφίες προς τα παιδιά των υπαλλήλων της ΔΕΘ, προς το Ίδρυμα Fulbright, έχουν γίνει δωρεές προς κοινωφελή Ιδρύματα και βεβαίως έχουν δοθεί και ένα μέρος στον εθνικό λογαριασμό για την κάλυψη του δημοσίου χρέους. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κ. Ποζρικίδης: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, κ. Πρόεδρε, πολύ σύντομα και τηλεγραφικά όπως είπε ο Υπουργός, θα σας δώσω μερικές τεχνικές πληροφορίες για την οργάνωση της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, όλοι το  γνωρίζετε, στο κέντρο της πόλης σε 180.000 τ.μ. η έκτασή του, σύγχρονα περίπτερα, δυο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τα παράλληλα γεγονότα της έκθεσης. Οι ημερομηνίες 28 με 31 Οκτωβρίου είναι οι ημερομηνίες της εθνικής γιορτής, όπου ξέρετε ότι οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου γίνονται στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικοί εορτασμοί.

Η έκθεση θα είναι διετής, θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Συνεπώς φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά, η δεύτερη DEFENSYS, η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, θα πραγματοποιηθεί το 2012 και θα συμπέσει τόσο με την εθνική εορτή, όσο και με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί μέσα σε αυτό το πρόγραμμα.

Θα είναι βεβαίως μόνο για ειδικούς επισκέπτες. Γι' αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση έχουν δεσμευτεί 3 από τα μεγαλύτερα και καλύτερα περίπτερα της έκθεσης, συνολικής επιφάνειας πάνω από 12.000 τ.μ., το ένα εξ αυτών θα φιλοξενεί βεβαίως το Υπουργείο και την ελληνική βιομηχανία στον τομέα της άμυνας και τα δύο εξ αυτών θα φιλοξενούν τις διεθνείς συμμετοχές, τις επίσημες κρατικές συμμετοχές, καθώς επίσης και τις επιχειρήσεις.

Σας είπε ο κ. Μπακατσέλος πριν από λίγο ότι οι ελληνικοί κλαδικοί φορείς υποστηρίζουν την έκθεση και θα συμμετέχουν με τα μέλη τους και τις επιχειρήσεις. Ήδη υπάρχουν κρατήσεις από επίσημες ξένες χώρες στο διεθνές περίπτερο από πολλές μεγάλες χώρες, που διαθέτουν αμυντική βιομηχανία. Επίσης θα υπάρξει και ίσως περισσότερα θα μπορέσει να σας πει ο Υπουργός εφόσον τον ερωτήσετε, ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων επίσημων αποστολών, Υπουργών Εθνικής Άμυνας και ανώτατων στελεχών στον τομέα της άμυνας εννοώ από τα αντίστοιχα Υπουργεία, 95 χώρες είναι πολύ ευρύ το πρόγραμμα και αυτό από την πρώτη κιόλας διοργάνωση θα καταστήσει τη DEFENSYS ένα διεθνές γεγονός.

Όσον αφορά τις συνεργασίες, επειδή ο μεγάλος αντίπαλός μας ήταν ο χρόνος και αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε μπροστά μας μόνο 5-6 μήνες και το καλοκαίρι μέσα σε αυτούς για να διοργανώσουμε ένα τόσο μεγάλο διεθνές γεγονός, προσπαθήσαμε -και θεωρώ ότι σε ένα βαθμό υπερβάλλαμε εαυτούς και σαν οργανωτές αλλά και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, το οποίο σε ένα τέτοιο θέμα έδειξε όλη την υποστήριξή του- ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε - πρακτική, την οποία την κάνουμε σε όλες μας τις εκθέσεις- στρατηγικές συμμαχίες με επίσημους φορείς, όπως είναι τα Επιμελητήρια, τα ελληνικά αλλά και τα διμερή Επιμελητήρια.

Έτσι απευθυνθήκαμε στις 20/4 εγγράφως σε όλα τα διμερή Επιμελητήρια τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, λειτουργούν στη χώρα μας και τους ζητήσαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να οργανώσουν τις συμμετοχές των επιχειρήσεων των χωρών τους. Αυτό το κάνουμε και σε άλλες εκθέσεις, σε όλες μας τις εκθέσεις, αυτό κάνει και η Ελλάδα όταν πηγαίνει στο εξωτερικό με τον ΕΟΤ ή τον ΟΠΕ όπου ένας συλλογικός φορέας συνδιοργανώνει την ελληνική εθνική συμμετοχή.

Ανταποκρίθηκαν τρία μεγάλα Επιμελητήρια: το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογαλλικό και το Ελληνοϊταλικό, τα οποία ήδη βρίσκονται σε διαδικασία διοργάνωσης μεγάλων εθνικών συμμετοχών με συλλογικές παρουσίες επιχειρήσεων.
Επίσης επειδή ακριβώς εμείς έχουμε την τεχνογνωσία για την διοργάνωση εκθέσεων, διοργανώνουμε εκθέσεις από το 1926, αλλά ο τομέας της Άμυνας ήταν ένας τομέας άγνωστος για εμάς, όπως κάνουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα, εκθεσιακά προϊόντα, απευθυνθήκαμε σε φυσικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν μετά από αίτημά τους.
Έτσι, λοιπόν, δεχτήκαμε πάρα πολλά αιτήματα συνεργασίας για να συστρατευτούν σ’ αυτή την προσπάθεια για την επιτυχία της DEFENSYS. Θέσαμε όρους οι οποίοι ήταν οι ίδιοι για όλους και απαράβατοι και όροι οι οποίοι συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα της διεθνούς έκθεσης και δεν ήταν όροι πλουτισμού, άρα όροι συμμετοχής και συστράτευσης σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Κάποιοι απ’ αυτούς ανταποκρίθηκαν και αυτοί μαζί μας στην προσπάθεια για να κάνουμε μια μεγάλη διεθνή DEFENSYS.

Η διαδικασία θα πρέπει να σας πω, ότι είναι ανοιχτή και οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει από όποιο πεδίο μπορεί να βοηθήσει εμείς είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε μαζί του, εφ’ όσον αποδεχθεί βεβαίως ότι προέχει το δημόσιο συμφέρον.    

Επίσης δημιουργήσαμε και ένα δίκτυο εξωτερικού και αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε σε διάφορες μεγάλες χώρες οι οποίοι στέλνουν επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Η τιμολογιακή πολιτική είναι ίδια για όλους. Από την πρώτη μέρα οργάνωσης της DEFENSYS τα τιμολόγια μας είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα που είναι επισκέψιμη από τον καθένα, την www.defensys.gr.  Διαφορετική τιμολογιακή πολιτική υπάρχει μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σημαντικά χαμηλότερη απ’ αυτή που ισχύει για τις πολυεθνικές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις με προφανή σκοπό και στόχο να βοηθήσουμε την ελληνική παραγωγή, την ελληνική βιομηχανία, την εγχώρια παραγωγή.

Τέλος δύο λόγια κ. Υπουργέ και τελειώνω, θα μου επιτρέψτε για τις προωθητικές ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει σ’ αυτό το διάστημα, ήδη με το που το Υπουργείο και ο Υπουργός θέσανε υπό την αιγίδα τους την DEFENSYS ξεκινήσαμε πρώτα με μία επίσκεψη και συναντήσεις από stand σε stand στην έκθεση IDEB στην Μπρατισλάβα από 2 έως 5 Μαΐου.

Παράλληλα καταφέραμε χωρίς ακόμα να έχουμε ολοκληρώσει το οργανωτικό πλαίσιο, να έχουμε συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών της Σλοβακίας το οποίο είναι και το υπεύθυνο Υπουργείο για την οργάνωση συμμετοχής σε εκθέσεις άμυνας στο εξωτερικό σε ανώτερο επίπεδο.

Επίσης συμμετείχαμε στη μεγάλη έκθεση που όλοι την ξέρετε και πολλοί ήσασταν εκεί, την EUROSATORY στο Παρίσι και μάλιστα είχαμε stand ως DEFENSYS και εκεί γίνανε δεκάδες συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους επιχειρήσεων και όταν λέω εκπροσώπους εννοώ υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, όσο επίσης και με εκπροσώπους κρατών ή φορέων που διοργάνωναν εθνικές συμμετοχές.

Αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός για την παρουσίαση που κάναμε 27/5 στο Διπλωματικό Σώμα σε όλους τους Πρέσβεις και Στρατιωτικούς Ακολούθους και βέβαια έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται συναντήσεις και με εταιρείες, αλλά και με Πρέσβεις ή Στρατιωτικούς Ακολούθους πάντα στις Πρεσβείες ή πάντα στα γραφεία των εταιρειών ή στα Γραφεία της HELEXPO που λειτουργούν εδώ στην Αθήνα στο Μαρούσι.

Αυτά κ. Υπουργέ, για ό,τι άλλο είμαι στη διάθεσή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ γιατί ήσασταν πράγματι πολύ σύντομοι. Να προσθέσω κι εγώ, ότι απηύθυνα ήδη επιστολές σε 95 ομολόγους μου προκειμένου να μετάσχουν στην DEFENSYS. Φυσικά δεν περιμένουμε 95 υπουργικές παρουσίες, η στόχευσή μας είναι η συμμετοχή ομολόγων μου της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης και ορισμένων ομολόγων μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν κληθεί να μετάσχουν ως εισηγητές μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σε ένα φόρουμ που διοργανώνουμε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων στο περιθώριο της DEFENSYS, με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Νομίζω είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα που ενδιαφέρει πάρα πολλές χώρες και ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης στο περιθώριο της DEFENSYS το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και είναι σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την τελευταία κοινοτική οδηγία για τους εξοπλισμούς θα οργανώσει μια ημερίδα για τη μεταφορά της οδηγίας στις εθνικές έννομες τάξεις των κρατών–μελών στο πλαίσιο και της προετοιμασίας του νομοσχεδίου, το οποίο όμως δυστυχώς συμπλέκεται με τα εργαστήρια και τις ημερίδες που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει κοινή αντίληψη ερμηνείας και εφαρμογής αυτής της οδηγίας.

Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία ήθελα να παρουσιάσω και είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις επί του σκέλους αυτού, για να μπούμε μετά στα υπόλοιπα θέματα.

Γ. Τσακίρης: Προσωπικά με βολεύει πάρα πολύ το ότι γίνεται στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι και πατρίδα μου, αλλά από εκεί και πέρα δημιουργούνται ευνόητα κάποια ερωτήματα, τα οποία αν μπορούσατε να μου τα λύσετε. Το πρώτο ερώτημα είναι, ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι εκθέσεις γίνονται εκεί που είναι τα Γενικά Επιτελεία συνήθως ή εκεί που είναι το Κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ βλέπουμε μία μετακίνησή τους και δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα ως προς αυτό το κομμάτι. Το τι σημαίνει αιγίδα; Πώς θα επισκεφτούν οι αξιωματικοί των Επιτελείων την έκθεση; Τι χρήματα θα χρειαστούν γι’ αυτό, όταν εσείς ήσασταν ο πρώτος που δώσατε το καλό παράδειγμα κα δεν πήγατε στην έκθεση της Γαλλία για οικονομικούς λόγους απ’ ότι πληροφορήθηκα ότι είπατε, ότι σε μια τέτοια εποχή είναι λίγο πρόκληση; Δεν αποτελεί  πρόκληση η μεταφορά όλου αυτού του κόσμου επάνω; Ένα. Και δεύτερον, για την τιμολογιακή πολιτική, ήθελα να ρωτήσω, η τιμολογιακή πολιτική λέτε είναι ίδια για όλους, είναι ίδια και για τις εταιρείες και για τα Επιμελητήρια; Δηλαδή αυτό που πληρώνει η εταιρεία, το ίδιο πληρώνει και το Επιμελητήριο; Ευχαριστώ πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω κατ’ αρχάς στο πρώτο. Μεταφέρετε μία, άθελά σας βέβαια, αθηνοκεντρική αντίληψη. Εδώ υπάρχουν τεράστια εκθεσιακά συμφέροντα τα οποία έχουν θιγεί από το γεγονός ότι ήρθη η αιγίδα προς ιδιωτικές πρωτοβουλίες και δόθηκε μόνον στην κρατική εταιρεία που είναι η ΔΕΘ. Η ΔΕΘ έχει τις εγκαταστάσεις της και την υποδομή της στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει τέτοιου είδους εκθεσιακό κέντρο στην Αθήνα.

Δεύτερον, η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο όλων των Νατοϊκών δραστηριοτήτων μας και είναι πολύ κοντά στις δραστηριότητές μας που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει το NDC-GR το οποίο το 2012 ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, την NRF και έχουμε κάθε λόγο να προβάλουμε την έδρα του NDC-GR, γιατί η φιλοδοξία μας είναι πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μετάσχουν στην ελληνική «NRF». Επίσης είναι πολύ κοντά στο Στρατηγείο της HELBROK στη Θεσσαλία και στο CAOC το οποίο είναι στη Λάρισα.

Άρα επί του άξονος Λάρισα – Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητές μας οι οποίες είναι εξωστρεφείς στρατιωτικές και αμυντικές δραστηριότητες.

Δεύτερον, αυτό το σχήμα που έρχεται στο μυαλό σας για τη συνεργασία του Υπουργείου με μία έκθεση είναι το σχήμα της DEFENDORY όπου σύσσωμο το Υπουργείο και όλα τα Επιτελεία τρέχανε να προσφέρουν υπηρεσίες στη DEFENDORY, οργανώνανε τον τρόπο υποδοχής, τον τρόπο φιλοξενίας, τις δεξιώσεις και υπήρχε μια πολυπρόσωπη στρατιωτική παρουσία στα εκθετήρια. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των αξιωματικών, δεν είναι οι αξιωματικοί για να γυρνούν στα εκθετήρια, ούτε να κάνουν επαφές, δεν είναι ο ρόλος τους, το απαγορεύει και ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Και επί των θεμάτων αυτών αλλάζει πλήρως η νοοτροπία. Κάνουμε πολύ στοχευμένα πράγματα, θα οργανώσουμε τη συνάντηση των Υπουργών, το Φόρουμ με το αντικείμενο που θέλουμε και που ακούσατε, που μας ενδιαφέρει άμεσα και θα οργανώσουμε και την ημερίδα για την οδηγία. Αυτό, τίποτα άλλο. Άρα κινούμεθα με ένα πολιτικό κριτήριο, το οποίο μας ενδιαφέρει απολύτως.

Τώρα αν θέλει να απαντήσει ο κ. Ποζρικίδης για την τιμολογιακή πολιτική.

Κ. Ποζρικίδης: Σας είπα ότι η τιμολογιακή πολιτική είναι ίδια για όλες τις επιχειρήσεις. Σας είπα ότι απευθυνθήκαμε σαν στρατηγικούς εταίρους σε όλα τα Μεικτά Επιμελητήρια προσφέροντας τις τιμές τιμοκαταλόγου και απαντάω ξεκάθαρα με μία έκπτωση 20% επί του βασικού ενοικίου χώρου, προκειμένου να καλύψουν τις οργανωτικές δαπάνες τους, δηλαδή όλο το λειτουργικό κόστος, προκειμένου να συγκεντρώσουνε τους εκθέτες από το εξωτερικό, το προσωπικό το οποίο θα απασχοληθεί, τα έξοδα τα λειτουργικά και τα λοιπά.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η έκπτωση που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή τα Μεικτά Επιμελητήρια τα τρία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και όποια άλλα θα έρθουν, είναι 20% επί του τιμολογίου που γνωρίζετε και είναι αναρτημένο στο site.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως υπήρξαν εταιρείες ή ενδιαφερόμενοι, ενδιαφερόμενοι μάλιστα οι οποίοι έχουν πολλαπλές ιδιότητες. Δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι δημοσιογράφος, εκδότης, επιχειρηματίας οργάνωσης εκθέσεων, σύμβουλος επιχειρήσεων, προωθητής προϊόντων. Και πήγαν και ζήτησαν εγγράφως ποσοστά από 40% έως 45% και η Έκθεση τους αντιπρότεινε ποσοστά από 3% έως 7%, τα οποία είναι και τα ποσοστά που ισχύουν -3% με 8% είναι τα ποσοστά που ισχύουν για τους ιδιώτες. Δεν αναφέρομαι σε σας προφανώς, έτσι; Προφανώς, συγνώμη, ούτε κατά διάνοια, αξιοποιώντας την ερώτησή σας το λέω.

Τώρα να σας πω κάτι; Εδώ υπάρχει blog που έγραψε ότι «επέλεξα εγώ τη ΔΕΘ και τη συγκεκριμένη ηγεσία, τον κ. Μπακατσέλο, τον κ. Ποζρικίδη και τους άλλους κυρίους, για να κάνουν εξ ονόματός μου επαφές με εμπόρους οπλικών συστημάτων, τους οποίους δεν μπορώ να δω εγώ διότι έχω επιβάλλει τον Κώδικα Δεοντολογίας».

Λοιπόν, επειδή πλήττεται το κύρος της Διεθνούς Έκθεσης και της HELEXPO κι επειδή κάποιοι προσπαθούν να ανακόψουν την επιτυχή πορεία της DEFENSΥS γιατί έχασαν ένα αντικείμενο δουλειάς το οποίο είχε διαμορφωθεί στις πλάτες και στην ανοχή του Υπουργείου Άμυνας επί είκοσι χρόνια, πρέπει να ανακοπεί αυτό και βεβαίως θα αναζητηθούν και νομικές ευθύνες από αυτούς που διακινούν και πρακτορεύουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά στο χώρο των εκθέσεων.

Κι επειδή ήμουν επιεικής σε μία πρώτη μεγάλη ανάρτηση του zougla.gr στις 10 Ιουνίου, επειδή την ξαναδιάβασα μετά το δημοσίευμα του Veto της προηγούμενης Κυριακής, αποφάσισα δύο πράγματα:

Πρώτον, να κάνω και προσωπικά αγωγή κατά του zougla.gr για τις χυδαιότητες.

Δεύτερον να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να εγγραφεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ποιο θέμα όμως; Το θέμα της θεσμικής αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου επιρροής και της άσκησης πολιτικών εκβιασμών, εις βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου στο όνομα ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί νομοθετικά.

Δ. Βερύκιος: Ο Πρωθυπουργός τι σας είπε κ. Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Θα εγγραφεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δ. Βερύκιος: Δηλαδή πήρε το δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ναι, έχω ζητήσει να εγγραφεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το θέμα που σας λέω. Διότι δεν μπορεί ο τόπος αυτός να λειτουργεί έτσι, δε γίνεται, πρέπει να αποκτήσουμε κανόνες στο δημόσιο βίο.

Δ. Βερύκιος: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη που σας διακόπτω, εσείς κάνετε τις πολιτικές κινήσεις, από την πλευρά τους όμως οι διοργανωτές της έκθεσης προφανώς αντιλαμβανόμενοι και αυτό το ειδικό βάρος το οποίο πρέπει να έχουν, έχουν δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τις απαραίτητες εκείνες οδηγίες προς τα μέλη τους που ασχολούνται και διαχειρίζονται το πελατολόγιο, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί;

Ευ. Βενιζέλος:
Τους ρωτάτε φαντάζομαι.

Δ. Βερύκιος: Σαφώς τους ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος:
Θέλετε να απαντήσετε; Ο κ. Βερύκιος έκανε την ερώτηση.

Δ. Μπακατσέλος: Με συγχωρείτε δεν σας βλέπω, είστε πίσω από την κάμερα, αλλά ξεκάθαρα νομίζω ότι αναφέρθηκε ο κ. Ποζρικίδης στον τρόπο με τον οποίον γίνεται η προσέγγιση προς όλους τους εν δυνάμει πελάτες και θα τα ξαναπεί ακόμα μία φορά.

Εγώ πάντως δηλώνω ότι ούτε εγώ, ούτε ο κ. Ποζρικίδης, ούτε κανένας άλλος από τους παριστάμενους, συνάντησε, είχε επαφή με κανέναν έμπορο όπλων, έτσι; Είναι ξεκάθαρο, ούτε υπάρχουν συμφέροντα -το είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου- πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο για όλους και πρέπει να σταματήσει η σπίλωση ανθρώπων και οργανισμών έτσι χωρίς λόγο.

Κύριε Ποζρικίδη έχετε αν θέλετε το λόγο..

Κ. Ποζρικίδης: Απλώς κ. Βερύκιε δεν είναι πολύ ευχάριστο να παίρνουν άγνωστοι στην επιχείρηση και να ρωτάνε από στελέχη της επιχείρησης αν εγώ ήμουνα σε πρώην ανατολική χώρα στις αρχές του μήνα, ενώ δεν ταξίδεψα από τη EUROSATORY. Σας είπα τα δύο ταξίδια που γίνανε, δεν υπάρχουν άλλα ούτε ιδιωτικά ούτε επιχειρηματικά. Δεν είναι ευχάριστα τέτοια πράγματα.

Σας είπα ότι είναι ξεκάθαρο, ο Υπουργός είπε και τους όρους συστράτευσης, αμοιβή σε σχέση με τις πωλήσεις του καθενός, με τη συνεισφορά του στο μέγεθος της έκθεσης κι αυτό κυμαίνεται γι αυτό είπαμε από 3% έως 7-8% και 20% στους θεσμικούς φορείς. Αυτή είναι η τιμολογιακή πολιτική.

Και βεβαίως θα πρέπει να σας πω ότι έχει απαγορευθεί σε όλους τους συνεργάτες να βλέπουν εκπροσώπους χωρών, όπως Πρέσβεις, αυτό το κάνουμε μόνο εγώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ο συνάδελφος και βεβαίως οι δύο Πρόεδροι.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Ποζρικίδη με συγχωρείτε, αλλά εγώ έχω διαβάσει ένα ρεπορτάζ πολύ ενδιαφέρον του κ. Βερύκιου στην Ημερησία του Σαββάτου, όπου έθετε ένα ζήτημα «αν στελέχη της DEFENDORY συνεργάζονται με τη DEFENSΥS». Εγώ κατάλαβα ότι αυτό ήταν ένα θέμα που είχε θέσει το δημοσίευμα αυτό.

Δ. Βερύκιος: Πρώην στελέχη της DEFENDORY τα οποία εργάζονται για λογαριασμό της DEFENSΥS και αφορά και το πελατολόγιο αυτή η ερώτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς αν φέρανε το πελατολόγιο έκαναν πολύ καλά. Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Δ. Μπακατσέλος: Θα απαντήσω εγώ Υπουργέ, όπως ειπώθηκε στην αρχή από τον κ. Ποζρικίδη...

Ευ. Βενιζέλος: Αν το έκαναν νομίμως, έτσι; Που φαντάζομαι δεν είναι τόσο σπουδαίο να φτιάξει κανείς το πελατολόγιο.

Τ. Γκουριώτης: Όχι βέβαια, αλλά μήπως το πήραν νύχτα κι έφυγαν;

Ευ. Βενιζέλος: Τι να σας πω; Αυτό ας το βρουν οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό είναι ενδοϊδιωτική ερώτηση, ας το βρουν.

Δ. Βερύκιος: Αυτό άλλωστε υπάρχει και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού, ο κ. Τενεκούδης θα μπορούσε να το δώσει καλύτερα.

Δ. Μπακατσέλος: Λοιπόν να απαντήσω, όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της DEFENSΥS από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη HELEXPO και το ΔΙΠΕΚ ήρθαν σε επαφή μαζί μας πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι, που κινούνται στο χώρο της άμυνας και των εξοπλισμών και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους ονομάσω.

Εγώ προσωπικά είδα τον κ. Τάρκα, τον κ. Κουρμπάνη, τον κ. Κοκόρη, τον κ. Τσομόκο, την κα Δημητροπούλου, είδα τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και βεβαίως είδα και τον κ. Κουτσό που εκπροσωπεί το ΣΕΚΠΥ. Όλοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και βεβαίως τους ζήτησα να στείλουν εγγράφως τις προτάσεις τους.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς και υπάρχουν όλα τα έγγραφα, αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Ποζρικίδης αλλά και ο κ. Υπουργός ότι άρχισαν αιτήματα συμμετοχής συνδιοργάνωσης με ποσοστά της τάξεως του 50%, κάτι που ένας κρατικός φορέας που έχει διαφάνεια και έχει άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά δεν μπορεί ποτέ να το κάνει.

Λοιπόν από κει και πέρα στους όρους της ΔΕΘ, της HELEXPO και του ΔΙΠΕΚ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμφωνήσει, έχουν συμφωνήσει και συνεργάζονται, συνεργάζονται ιδιωτικά όχι σαν εταιρείες, έτσι; Αναφέρομαι συγκεκριμένα και στον κ. Κουρμπάνη και στον κ. Κοκόρη οι οποίοι συμμετείχαν όντως στο σχήμα της DEFENDORY σαν υπάλληλοι και μετοχικά, έχουν αναλάβει, έχουν την εμπειρία, έχουν το πελατολόγιο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας στο ξεκίνημα αυτό και στο χρόνο τον σύντομο που έχουμε για να πετύχει αυτή η διοργάνωση να έχουμε όλο αυτό το πελατολόγιο και τις σχέσεις κι αυτό γίνεται.

Εάν θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Ποζρικίδης..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, επίσης πρέπει να σας διευκρινίσω ότι δεν είναι ακριβές αυτό που έχει εμπεδωθεί, ότι την αιγίδα την είχε μόνον η DEFENDORY.

Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης είχε και η ATHENS INTERNATIONAL κι επειδή δεν έγινε καμία συζήτηση επ’ αυτού είναι προφανές ότι έχει αρθεί η αιγίδα από όλες τις ιδιωτικές δραστηριότητες κι έχει και θα έχει μόνον ο επίσημος κρατικός φορέας.

Γ. Τσακίρης:
Να συμμετέχουμε κι εμείς τότε…

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας έχουμε υπόψιν.    

Δ. Μπακατσέλος: Από 3 έως 7% μπορείτε να συμμετάσχετε.

Α. Φουρλής: Διευκρινιστικά, απλώς για να γνωρίζουμε η αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε τι μεταφράζεται;

Ευ. Βενιζέλος: Τίποτα, στο κύρος, στην πολιτική στήριξη και ενθάρρυνση.

Τ. Γκουριώτης: Κατ’ αρχήν ο κ. Μπακατσέλος νομίζω είπε ότι συνάντησε και την κα Δημητροπούλου. Και στις δύο ανακοινώσεις που έχετε βγάλει φαίνεται ότι καταφέρεστε -διορθώστε με αν κάνω λάθος- κατά του προηγούμενου οργανωτικού σχήματος της DEFENDORY, το οποίο ήταν ιδιοκτησίας της κας Δημητροπούλου.

Ευ. Βενιζέλος: Η ΔΕΘ καταφέρεται;

Τ. Γκουριώτης: Εσείς.

Ευ. Βενιζέλος:
Εγώ;

Τ. Γκουριώτης:
Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ, με συγχωρείτε...

Τ. Γκουριώτης: Καλά εσείς καταφέρεστε..

Ευ. Βενιζέλος:
Κύριε Γκουριώτη μισό λεπτό, εμείς πήραμε μία καταγγελία, η οποία απευθυνόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ τη διαβίβασα στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις με την εντολή να συνεργαστούν και με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, αλλά απευθυνόταν και στον Εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Τ. Γκουριώτης: Μα πολύ καλά κάνατε. Μιλάω για σας, εγώ δεν παίρνω θέση, προς Θεού.

Ευ. Βενιζέλος:
Κατόπιν αυτού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία πάγια διαταγή από το 1992-1993, η οποία συνιστά τη βάση για όλη αυτή τη δραστηριότητα στην οποία μετέχει με κόστος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αυτό το καταργήσαμε.

Τ. Γκουριώτης: Ορθότατος ο συλλογισμός σας. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να πάρω θέση, ο συλλογισμός σας είναι ορθότατος. Από κει και πέρα είπε όμως ο κ. Μπακατσέλος ότι είδε και την κα Δημητροπούλου. Η ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένη και νομίζω συνάγεται από όσα έχουμε πει μέχρι στιγμής, μήπως υπάρχει κάποιου είδους ασυμβατότητα μεταξύ της θέσης του Υπουργείου και των επαφών που ήδη έχετε κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν πήγαν για να υποκαταστήσουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πήγαν για να δουν αν μπορούν να συνεργαστούν. Όλοι οι θιγόμενοι πήγαν.

Τ. Γκουριώτης: Θιγόμενοι είναι, αν μου επιτρέπετε, μόνο το προηγούμενο οργανωτικό σχήμα. Οι υπάλληλοι δεν είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, δεν είναι μόνον. Είναι και η ATHENS INTERNATIONAL, είναι και μια άλλη εταιρεία η οποία εμφανίστηκε..

Τ. Γκουριώτης: Όχι, οι θιγόμενοι από τις ενέργειές σας όπως περιγράψατε πολύ αναλυτικά προηγουμένως.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν ενέργειές μου, οι ενέργειες μου είναι..

Τ. Γκουριώτης: Σε ό,τι αφορά τη DEFENDORY νομίζω υπάρχουν και δηλώσεις όχι απλά ενέργειες.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως γίνεται έρευνα εισαγγελική.

Τ. Γκουριώτης: Ναι αυτό σας λέω, ότι από τη μια πλευρά γίνεται εισαγγελική έρευνα κι από την άλλη στιγμή από το νέο σχήμα γίνονται επαφές.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να σας απαντήσω εγώ κατ’ αρχάς, γιατί το θέμα είναι πρωτίστως του Υπουργείου και η απάντηση είναι η εξής.

Είδα από όλες τις αλληλογραφίες και τις επαφές ότι υπάρχουν πολλοί που θα θέλανε να κάνουν το ίδιο. Ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίστηκαν και οι οποίοι όταν αντελήφθησαν ότι δεν έχει κανένα νόημα να αναζητούν την αιγίδα, πήγαν στη ΔΕΘ με την επιδίωξη να γίνουν βασικοί υπεργολάβοι με υψηλά ποσοστά.

Και όταν απέτυχαν, διότι διαμορφώθηκε το σχήμα συνεργασίας με την τιμολογιακή πολιτική που ακούσατε προηγουμένως, βεβαίως πέρασαν σε μία άλλη φάση, οι άνθρωποι ασχολούνται με κάτι άλλο προφανώς. Βεβαίως τους βλέπω να μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, με επιστολές σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της DEFENDORY και οι εκπρόσωποι της ATHENS INTERNATIONAL.

Δηλαδή το συκοφαντικό και ανυπόστατο δημοσίευμα της zougla.gr στις 10 Ιουνίου από κάτω έχει δύο σχόλια μόνο. Ένα σχόλιο που υπογράφει η κα Δημητροπούλου κι ένα σχόλιο που υπογράφει ο κ. Τάρκας, όλως τυχαίως. Απαντήστε. 

Δ. Μπακατσέλος: Από κει και πέρα είπα ξεκάθαρα με ποιους συναντήθηκα, όσο ήμουνα ακόμα στη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Εκθέσεως και ξεκάθαρα εφόσον μου ζητήθηκε να συναντηθώ συναντήθηκα με όλους γιατί ήθελα να τους ακούσω όλους. Αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Θα είχε κάτι αν δε σας έλεγα εδώ ότι συναντήθηκα με τον Α, με τον Β ή με τον Γ, σας είπα όλους με τους οποίους συναντήθηκα, για να μη δω μεθαύριο κάποιο άρθρο που θα λέει ότι απέκρυψε ότι συναντήθηκε με τον τάδε ή με τον τάδε.
Ευχαριστώ.

Τ. Γκουριώτης: Μία δεύτερη ερώτηση παρακαλώ, τον Πρόεδρο της ΔΕΘ τον «ελληνόφωνο» κατά δήλωσή του κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, γιατί δεν τον φέρατε σήμερα; Είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος.

Ευ. Βενιζέλος: Παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Χ. Καπούτσης: Έχετε να μας πείτε κάτι για το κόστος των προηγουμένων ετών; Η συμμετοχή του  Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας στη DEFENDORY πόσο κόστισε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη έρευνα, διότι υπήρχε προσφορά μεγάλων υπηρεσιών και υποδομών, την διεξάγουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις. Δεν έχω ακόμη στοιχεία να σας πω, ούτε έχει αυτή τη στιγμή σημασία για τη συζήτησή μας, θα υποβληθούν στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που τα έχει ζητήσει.

Για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν να θεωρήσω ότι κλείσαμε τον κύκλο DEFENSYS; Πάμε στα υπόλοιπα θέματα, να σας κάνω μια ανακοίνωση  μόνο αν μου επιτρέπετε:  Επειδή δέχτηκα διάφορες ερωτήσεις για την ιστορία του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, θέλω να σας ανακοινώσω ότι μετά από βεβαίως σύντονες προσπάθειες που κάναμε με τον κ. Μπεγλίτη, το Υπουργείο Οικονομικών  έχει εγκρίνει την αποδέσμευση  των σχετικών κονδυλίων. Υπάρχει δυστυχώς  ένα τεχνικό πρόβλημα, ότι τις τελευταίες μέρες ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Σαχινίδης δε μπορεί να πάει στο γραφείο του να υπογράψει το έγγραφο διότι το κτήριο τελεί υπό κατάληψη. Μόλις  επιτευχθεί η φυσική πράξη της υπογραφής, θα καταβληθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους.

Δ. Βερύκιος:
Δηλαδή οι εργαζόμενοι φταίνε κ. Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν είπα ότι φταίει κάποιος. Δεν ξέρω ποιοι έχουν καταλάβει, για να είμαι ειλικρινής, το Γενικό Λογιστήριο. Ξέρετε μήπως; 

Δ. Βερύκιος: Είναι  προφανώς οι εργαζόμενοι κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι οι εργαζόμενοι του Γενικού Λογιστηρίου.

Τ. Γκουριώτης: Αποκλείεται να είναι εργαζόμενοι κ. Υπουργέ.  Άνεργοι πρέπει να είναι κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί, δεν ξέρω. Δεν εξετάζω το θέμα αυτό τώρα.

Τ. Γκουριώτης:
Είναι η οργή του ανέργου, η οργή του στομαχιού, της πείνας.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Τώρα εγώ μιλάω για ένα τεχνικό ζήτημα. Δεν επεκτάθηκα σ’ αυτό.

Χ. Καπούτσης: Κύριε Υπουργέ, λύνεται το θέμα οριστικά με τα μερίσματα; Ή μόνο γι’ αυτό το τρίμηνο;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, λύνεται το θέμα και γι’ αυτό το τρίμηνο

Χ. Καπούτσης:
Α, όχι οριστικά.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω ευθέως: Τώρα νομοθετούμε το νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο και για τους στρατιωτικούς και λύνουμε το θέμα της κύριας σύνταξής τους, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με εντατικό ρυθμό, το ζήτημα των Επικουρικών Ταμείων, των Μετοχικών Ταμείων, ώστε να επιβάλλουμε, να βρούμε, να συζητήσουμε και τελικά να ψηφίσουμε, την οριστική ρύθμιση για τα Μετοχικά Ταμεία.

Θα είμαστε σε σχετικά σύντομο χρόνο έτοιμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας, να σας ενημερώσουμε για τα θέματα αυτά. Γιατί εκεί στο θέμα των Επικουρικών, έχει λόγο και το Υπουργείο Εργασίας.

Α. Μπάφας: Κύριε Υπουργέ, τι θα ψηφίσετε για τα Μετοχικά Ταμεία, τι προβλέπει η ρύθμιση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν προβλέπει τίποτα η ρύθμιση ακόμα. Είχαμε συμφωνήσει με την πλευρά των αστυνομικών υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους να ετοιμάσουν και αυτοί μια αναλογιστική μελέτη με δική τους πρωτοβουλία, περιμένουμε και τη δική τους προσέγγιση και συζητώντας με όλους τους ενδιαφερομένους και φυσικά με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, θα διαμορφώσουμε την καλύτερη λύση, την καλύτερη για τους ασφαλισμένους λύση, σε σχέση με τα Μετοχικά Ταμεία.

Α. Μπάφας: Μια πρόταση, μια σκέψη αρχική που υπήρχε στο Υπουργείο να γίνει ένα ενιαίο Ταμείο των τριών κλάδων…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή η πρόταση προέρχεται από την αναλογιστική εταιρεία η οποία μελέτησε και συνεκτίμησε τις επιμέρους αναλογιστικές μελέτες των τριών Μετοχικών Ταμείων, αλλά αυτή είναι μια τεχνοκρατική προσέγγιση η οποία υπάρχει στο φάκελο, είναι ένα στοιχείο το οποίο φυσικά θα ληφθεί και αυτό υπ' όψιν. Δεν έχουμε όμως καταλήξει σε πολιτικές αποφάσεις και σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Γ. Κοκκινίδης:
Αν θυμάμαι καλά ήταν δική σας η πρόταση να ενοποιηθούν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν ήταν δική μου πρόταση γιατί δε μπορούσα να έχω τέτοια πρόταση χωρίς να έχω μελετήσει το θέμα. Προφανώς σας έχει μείνει η παρουσίαση της συνθετικής αναλογιστικής μελέτης. Εγώ συζήτησα και με τους Αστυνομικούς προ μηνών και μείναμε σύμφωνοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία. Και αυτό θα γίνει τώρα.

Για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μ. Πολλάτος: Έχουν περάσει λίγες μέρες από τις εργασίες που έκανε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Cesme στη Σαμοθράκη, οι οποίες υποτίθεται ότι διεκόπησαν έπειτα από την επεξήγηση των ελληνικών θέσεων στην Άγκυρα. Από χτες το βράδυ έχουμε την έξοδο του Piri Reis στο Καστελόριζο.  Θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα πειθούς, ότι δεν εξηγήθηκαν επαρκώς οι ελληνικές θέσεις που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Και επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί και να κινηθεί με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ευ. Βενιζέλος: Η εικόνα είναι πάρα πολύ απλή: Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση επικοινωνούν και σε επίπεδο Πρωθυπουργών και σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργών και σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα άλλο κλίμα, να αποφορτίσουμε την ατμόσφαιρα, να αφήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να κάνουμε ενσυνείδητες και συστηματικές κινήσεις αποφυγής της έντασης, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει να διαμορφώσουμε κι ένα πολιτικό κλίμα για τα μείζονα θέματα.

Παρακολουθούμε όμως βεβαίως ότι υπάρχει και μια αεροναυτική και στρατιωτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο το Cesme  και το Piri Reis. Έχουμε συχνές διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων οι οποίες ορισμένες φορές δε μπορεί με ευκολία να χαρακτηρισθούν αβλαβείς, έχουμε καθημερινά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και συχνά έχουμε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ή από τις θαλάσσιες ζώνες τους και για όλα αυτά τα περιστατικά προβαίνουμε στα αναγκαία διπλωματικά διαβήματα ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν ό,τι προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα.

Βεβαίως, δε θέλουμε ν’ αναπαράγουμε την ένταση, δε θέλουμε να δίνουμε στα γεγονότα διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που έχουν. Αλλά δεν πρόκειται  να δώσουμε στα γεγονότα και διαστάσεις μικρότερες από αυτές που έχουν. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε με ψυχραιμία και βεβαίως προστατεύουμε χωρίς καμία έκπτωση την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και διοικητικές αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται στη χώρα μας από διεθνείς Οργανισμούς ή διεθνείς συμβάσεις.

Προς το παρόν, το Piri Reis δεν έχει εισέλθει στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρακολουθούμε το ζήτημα από πολύ κοντά σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών και με το Λιμενικό Σώμα και θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Με σταθερότητα, αποφασιστικότητα, αλλά βεβαίως και με αίσθηση ότι πρέπει να είμαστε ακριβείς στην περιγραφή των διαστάσεων κάθε συμβάντος.

Δημοσιογράφος: (δεν ακούγεται)

Ευ. Βενιζέλος: Η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί, αλλά η υφαλοκρηπίδα οριοθετείται στα ακραία της σημεία. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα τα οποία είναι προφανές πού ανήκουν. Η πρόταση η ελληνική είναι πάντα η ίδια τα τελευταία 35 χρόνια. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν έχει μπει στην υφαλοκρηπίδα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς σύμφωνα με το Διεθνές  Δίκαιο της θάλασσας.

Επίσης είναι προφανές ότι τα νησιά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες, φυσικά έχουν και υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος: Είπατε τη φράση κλειδί, «προς το παρόν δεν έχει μπει στην ελληνική…»

Ευ. Βενιζέλος: Το «προς το παρόν» το είπα διότι σύμφωνα με την αγγελία που έχει εκδοθεί από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα δηλαδή με τη NAVTEX, η περιοχή στην οποία προτίθεται να κινηθεί, περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος:
Ακριβώς. Εάν μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Υπουργείο Αμύνης θα πάρει τα αναγκαία μέτρα;

Ευ. Βενιζέλος: Τα αναγκαία μέτρα ισχύουν διαρκώς.  Μέτρο είναι και το να παρακολουθείς την κατάσταση.

Δ. Βερύκιος:
Κι όταν λέμε ότι ενδέχεται να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Δηλαδή πού να φτάσει;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν ξέρω αν θα μπει.  Ξέρω ότι στη NAVTEX περιλαμβάνεται και περιοχή που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δ. Βερύκιος: Ακριβώς. Μπορούμε δηλαδή να δούμε το Piri Reis νοτίως της Μυκόνου; Δεν το λέω τυχαία αυτό..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει αναγγείλει τέτοια κίνηση. Έχει αναγγείλει την κίνησή του. Και βεβαίως επειδή πρόκειται  για ζήτημα ακτοφυλακής, κατ' αρχάς σε συνεννόηση βεβαίως με το ΓΕΕΘΑ που έχει τη συνολική επιχειρησιακή εικόνα, θα υπάρξει ακταιωρός του Λιμενικού η οποία θα ενεργήσει. Αλλά μπορεί το πρόγραμμα του πλοίου να εξελιχθεί διαφορετικά. Ας περιμένουμε. Μπορεί αντί να πάει δυτικά, να πάει ανατολικά. Έχουν γίνει τα διαβήματα από χθες κατ' αρχάς.

Γ. Τσακίρης:
Επειδή είπατε, αίσθηση είναι, ότι μιλάει ο Πρωθυπουργός, μιλάνε οι Υπουργοί, μιλάνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και στη συνέχεια αισθάνθηκα ότι υπάρχει  κάποια επαφή πέραν των επισήμων διπλωματικών, υπάρχει κάτι το οποίο έχει γίνει ;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν πολλά κανάλια επαφής, σημασία βεβαίως έχουν πάντα τα  επίσημα. Πρέπει να σας πω ότι όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, έχει γίνει επίσημο διάβημα από χθες.

Α. Φουρλής: Επειδή επίσης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι απερρίφθη αυτό το διάβημα και επειδή αυτή η συμπεριφορά, επιτρέψτε μου να νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο υπό την έννοια ότι και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αξιολογήσει ποτέ με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία χρόνια τουρκική κίνηση, δηλαδή ως ευθεία κίνηση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εσείς βλέπετε ποιοτική διαφορά, αυτό που λέμε «ποιοτική μεταβολή» μέσω αυτής της ενέργειας;

Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς πρέπει να ξέρετε ότι τα διαβήματα συνήθως απορρίπτονται, διότι αν ένα διάβημα γίνει δεκτό, υιοθετείται η θέση που υποστηρίζει η άλλη χώρα. Ως εκ τούτου μη σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το διάβημα απερρίφθη.
Τώρα θα δούμε καταρχάς εάν θα μπει το συγκεκριμένο σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα παρακολουθήσουμε και τη φύση των εργασιών που θα εκτελέσει και θα σας απαντήσω αργότερα, αφού συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία.

Κ. Ζηλάκος: Κύριε Υπουργέ, εκτιμάτε ότι η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες, όπως το Πρωτόκολλο της Βέρνης ή και μεταγενέστερες, Μαδρίτη κλπ.; 

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμάς μας ενδιαφέρει κάτι θεμελιωδέστερο. Μας ενδιαφέρει να συμφωνήσουμε στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Από κει και πέρα πιστεύω ότι προς το συμφέρον των δυο χωρών είναι να συμφωνήσουμε σε μία διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και επαναφέρω την κλασική πρότασή μας η οποία ισχύει 36 χρόνια και δεν βλέπω γιατί η πρόταση αυτή έχει χάσει κάτι από την επικαιρότητά της ή το κύρος της. Είναι και επίκαιρη και έγκυρη πρόταση.

Τ. Γκουριώτης:
Το 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία ακριβώς ανάλογη κίνηση του Sismik είχε πει «ή το μαζεύετε ή πάμε σε πόλεμο». Είναι ακριβώς η ίδια κίνηση. Έχουν δεσμεύσει περιοχή εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στην κυπριακή, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Έχει βγει ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα κάνει έρευνες για πετρέλαιο.

Εσείς, 23 χρόνια μετά, που είστε εκ των θεματοφυλάκων της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, ένας υπερασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, έρχεστε και μας λέτε ότι θα προβείτε σε διάβημα;

Ευ. Βενιζέλος: Ακριβώς επειδή είμαι θεματοφύλακας της μνήμης και της εμπειρίας του Ανδρέα Παπανδρέου, ξέρω ότι δεν πρέπει το 2010 να πούμε, όπως είπαμε το 1987–88, «mea culpa». 

Τ. Γκουριώτης: «Mea culpa» ελέχθη για άλλο θέμα, όχι γι' αυτό ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα πούμε, γιατί αυτή την παρακαταθήκη μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήξερε να αξιολογεί όλες τις εμπειρίες, διότι πρέπει να αξιολογούμε την ιστορία για να μην επαναλαμβάνουμε αρνητικά της σημεία. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις οι οποίες να είναι πιο καλά επεξεργασμένες κάθε φορά και πιστεύω ότι τώρα κάνουμε πιο καλά επεξεργασμένες κινήσεις.

Τ. Γκουριώτης: Δεν νιώθετε ότι παραχωρείτε de facto δικαιώματα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Έλεος! Αλίμονο! Αυτό το λέτε για να με διευκολύνετε να πω ένα ηχηρό «όχι». Η Ελλάδα ούτε παραχωρεί ούτε παραιτείται ούτε θέτει σε αχρησία οποιοδήποτε κυριαρχικό της δικαίωμα. Όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι ενεργά και σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να το τονίσω.

Τ. Γκουριώτης: Στην πράξη να δούμε κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος: Πράξη είναι αυτά. Πρέπει να σας πω δε ότι στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική οι δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών είναι κορυφαία πράξη, κορυφαία πράξη κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Α. Αθανασόπουλος: Πάνω στο τελευταίο που είπατε για τις δημόσιες δηλώσεις. Επειδή εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι ήμασταν και στο Υπουργείο Εξωτερικών πριν, όπου έγινε η αναφορά στη βούληση των δυο κυβερνήσεων, υπάρχουν και κάποιες άλλες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου όταν ήρθε εδώ παράλληλες της βούλησής του, οι οποίες μάλλον δεν συνάδουν με εκείνη τη βούληση που περιγράφουμε όλοι μας. Δεν νομίζετε ότι υπάρχει μια αυτοαναίρεση σε αυτό το πράγμα, η οποία μας εγκλωβίζει και εμάς;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοαναίρεση του κ. Ερντογάν λέτε;

Α. Αθανασόπουλος: Φυσικά.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά που είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τα εννοούσε. Βεβαίως αυτό πρέπει να το αποδεικνύει η τουρκική πλευρά με την καθημερινή πρακτική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άρα αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Δυστυχώς πρέπει να την απευθύνετε στον κ. Ερντογάν.

Α. Αθανασόπουλος: Το πνεύμα της ερώτησης της δικής μου είναι άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να διαστρέψω το πνεύμα της ερώτησης.

Α. Αθανασόπουλος: Όχι, απλώς…

Ευ. Βενιζέλος: Ήθελα απλώς να γίνει κατανοητό τον πνεύμα της απάντησης.

Α. Αθανασόπουλος: Σωστό, αλλά το θέμα εδώ είναι το εξής, ότι εμείς επικαλούμαστε κάποια πράγματα που εμείς θεωρούμε θετικά εκ μέρους του κ. Ερντογάν, τα οποία όμως στις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εδώ δεν τα ακούσαμε. Επομένως ποια πράγματα επικαλούμαστε; Αυτά πίσω από τις κλειστές πόρτες ή τις δημόσιες δηλώσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Αθανασόπουλε, θα σας πω το εξής. Όλο το περιθώριο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας είναι αυτό που ορίζεται μεταξύ αισιοδοξίας και ψευδαίσθησης. Είμαστε αισιόδοξοι, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Χ. Καπούτσης: Κύριε Υπουργέ, είπατε πριν από λίγο ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι εδώ και 35 – 40 χρόνια και δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του μέχρι σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι το θέμα. Η θέση.

Χ. Καπούτσης:
Η οριοθέτηση, η θέση της Ελλάδας, ναι. Νομίζω όμως ότι έχει υποβαθμιστεί δεδομένου ότι προέχει και δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση δεν το προωθεί, δεν το προσπαθεί, η διευθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του ΄82, όπου εκεί είναι και το μεγάλο οπλοστάσιο της Ελλάδας, η ΑΟΖ. Περί αυτού δυστυχώς πρέπει να πω ότι δεν βλέπω να γίνεται καμία συζήτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβερνήσεως.   

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, νομίζω ότι μας αδικείτε ως χώρα χωρίς να το θέλετε, άθελά σας. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία έννοια νεότερη της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γιατί εισήχθη για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄80, ενώ η έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι παλαιότατη και πάντως έχει τυποποιηθεί από τη δεκαετία του ΄50.    

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχει, απορρέει εκ της Συνθήκης, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι, αλλά έχει σημασία να χρησιμοποιούμε κάθε φορά την έννοια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλετε κάποια στιγμή σε μια κλειστή συζήτηση μπορούμε να μιλήσουμε και για λεπτομέρειες. 

Δ. Βερύκιος: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να ρωτήσετε, για να κλείσουμε το θέμα αυτό, εάν τα αρμόδια στελέχη, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ βρίσκονται στις θέσεις τους ή είναι σε θερινές άδειες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει.. Αν κάποιος είναι σε άδεια αναπληρώνεται κ. Βερύκιε.

Δ. Βερύκιος: Εε, καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι… 

Δ. Βερύκιος:
Για ψάξτε το λίγο, γιατί χθες το βράδυ…

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς, αλλά πάντως επειδή εμένα με ενημερώνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρέπει να σας πω ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι στη θέση του.

Διάφορα θέματα

Ευ. Βενιζέλος: Για να κερδίσουμε χρόνο, θα μου επιτρέψετε να σας πω δυο πράγματα μόνο. Αρχίζει η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό. Θα τοποθετηθώ στη Βουλή το απόγευμα. Είχα βγάλει μια εκτενή ανακοίνωση. Δε νομίζω ότι υπάρχει σημείο το οποίο να χρήζει διευκρίνισης.

Γ. Τσακίρης:
Σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου των αποστράτων τέθηκε θέμα τροποποίησης κάποιων σημείων…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν πρόκειται να τροποποιήσουμε τίποτα για έναν πάρα πολύ απλό, τεχνικό λόγο. Τίποτα δεν μπορεί να εισαχθεί αν δεν συνοδεύεται από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε δημόσια τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις για το τρίπτυχο: δομή διοίκησης – δομή δυνάμεων – επαναξιολόγηση ΕΜΠΑΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής, σε συνεννόηση με μας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, η υποεπιτροπή Εθνικής Άμυνας, δηλαδή Εξοπλισμών, της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας αναβαθμίζεται σε Επιτροπή στο πλαίσιο των Διαρκών Επιτροπών, στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κατά τρόπο αντίστοιχο με την Επιτροπή Διαρκούς Παρακολούθησης του προϋπολογισμού που λειτουργεί στους κόλπους της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Άρα αποκτά μεγαλύτερη θεσμική αυτοτέλεια και οντότητα η Επιτροπή αυτή. 

Επειδή είχαν προκύψει ορισμένα προβλήματα την τελευταία φορά με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των κινητήρων των αεροσκαφών και επειδή ο κ. Μπεγλίτης και εγώ έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και στον κ. Σαμαρά όταν μας επισκέφθηκε και στην Επιτροπή ότι εάν δεν υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε τίποτα, και αυτό το εννοούμε, επειδή υπήρξε κάποια αδυναμία συνεννόησης απεσύρθη ο φάκελος των κινητήρων και έτσι θα συζητήσουμε ξανά σήμερα το διαδικαστικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και παράλληλα, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο ενόψει του θέρους, θα συζητήσουμε την τρίτη τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, μια σύμβαση που εκκρεμεί από το 2003 και τώρα πρέπει να την προσαρμόσουμε στα νέα χρονικά δεδομένα. Θα σας πούμε και λεπτομέρειες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπή. Πάντως η τροποποιημένη σύμβαση οδηγεί σε ένα πολύ ωφέλιμο οικονομικό αποτέλεσμα για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε μία συμπίεση του κόστους κατά περίπου 120 εκατομμύρια.

Επίσης θέλω να σας πω ότι με επιστολή που θα σταλεί στην εταιρεία, στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα ΝΗ-90, θα ζητηθεί, ανεξαρτήτως της τροποποίησης της σύμβασης να παρασχεθούν εγγράφως όλες οι διαβεβαιώσεις μέσω διεθνούς εταιρείας «auditing» ότι δεν έχουν γίνει οποιουδήποτε είδους παράπλευρες πληρωμές από τα ταμεία της εταιρείας όλη αυτή την περίοδο.

Επίσης, βρισκόμαστε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική πλευρά την ThyssenKrupp και με την Abu Dhabi Mar για τα γνωστά ζητήματα των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. Το μείζον ζήτημα, όπως ξέρετε, είναι η διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις κρατικές ενισχύσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία απάντηση πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Είναι καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Και επίσης ήθελα να σας ενημερώσω, όπως έχουμε ενημερώσει και την Επιτροπή, ότι η υπηρεσιακή αναφορά που υπεβλήθη από τον κυβερνήτη του «Παπανικολής», τον Αντιπλοίαρχο κυβερνήτη που παρακολουθεί το ζήτημα έξι χρόνια και τους δυο αξιωματικούς που τον συνόδευαν, το υποβρύχιο στη Νορβηγία όπου έγιναν δοκιμές και για ένα αντίστοιχο πορτογαλικό και ένα αντίστοιχο νοτιοκορεατικό, παρέμεινε 72 ώρες στο βυθό ή ανήλθε και κατήλθε πολλές φορές με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Και βέβαια εμείς εξακολουθούμε να θέλουμε να επαναληφθούν ορισμένα τεστ τα οποία ο αρμόδιος γερμανικός νηογνώμονας, η ΒWΒ, θεωρεί ότι τα έχει ήδη ολοκληρώσει και πιστοποιήσει από το 2008. 

Τ. Γκουριώτης: Last year.

Ευ. Βενιζέλος: Από το 2008.

Τ. Γκουριώτης: Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά αυτό είναι ένα…

Τ. Γκουριώτης: Χωρίς την ύπαρξη της ελληνικής Επιτροπής όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Παρατηρητών.

Τ. Γκουριώτης: Παρατηρητών, εν πάση περιπτώσει.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

Τ. Γκουριώτης: Αυτή τη φορά δεν υπήρξε.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το δούμε αυτό. Θα το δούμε γιατί δεν διακυβεύει το κύρος της και η BWB, αλλά είναι κάτι το οποίο εμείς το θέλουμε ούτως ή άλλως.

Τ. Γκουριώτης: Ο ελληνικός λαός διακυβεύει 2 δισεκατομμύρια…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να διακυβεύσουμε τίποτα. Άμα δείτε την αναφορά θα καταλάβετε τι σας λέω. Αλλά άμα σας την έδινα θα τη δημοσιεύατε, οπότε δεν σας τη δίνω.

Τ. Γκουριώτης: Στο όνομα της διαφάνειας κ. Υπουργέ πάντα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εσείς καλά θα τη δημοσιεύατε ταυτοχρόνως. Θα τη δημοσίευε στο defencenet νωρίτερα, καταλάβατε τι γίνετε; Δεν θα προλαβαίνατε να τη δημοσιεύσετε...

Τ. Γκουριώτης: Κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι. Για το θέμα της υποεπιτροπής έχετε διαβάσει τη αιτιολογική έκθεση;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, την έχω διαβάσει.

Τ. Γκουριώτης: Από πουθενά δεν προκύπτει – το πρώτο θέμα είναι αυτό – στην αιτιολογική έκθεση ότι πρόκειται περί αντικατάστασης της υποεπιτροπής. Συντακτικά τουλάχιστον είναι λάθος. Δεν αμφιβάλω γι' αυτό που λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν θέλω, δεν είμαι ο συντάκτης της αιτιολογικής έκθεσης, όμως σας ενημερώνω για τη συζήτηση που έχουμε κάνει με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τ. Γκουριώτης:
Δεκτό. Γιατί αίρεται το απόρρητο των συνεδριάσεων κ. Υπουργέ; 

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αίρεται το απόρρητο.

Τ. Γκουριώτης: Λέει: «οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι δημόσιες με την επιφύλαξη του άρθρου 57»...

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ισχύει ό,τι ισχύει για τις Επιτροπές.

Τ. Γκουριώτης: Ναι. Άρα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αίρεται το απόρρητο. Θέλω να πω, αλλάζει το τεκμήριο του απορρήτου.

Δ. Βερύκιος: Θα είναι τα ίδια μέλη της υποεπιτροπής στην Επιτροπή; 

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε κ. Βερύκιε, το κάθε κόμμα μπορεί να αλλάζει ανά πάσα στιγμή.

Δ. Βερύκιος: Αα, μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει κανένα... Κατά τεκμήριο θα είναι τα ίδια.

Δ. Βερύκιος: Δηλαδή μπορεί της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει π.χ. τον κ. Μεϊμαράκη εάν θέλει.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μετείχε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Δεν τον είδα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ίσως έχει αντικατασταθεί. Ήταν στο εξωτερικό κάποιο διάστημα.
Δ. Βερύκιος: Στο εξωτερικό.

Για το ασφαλιστικό των στρατιωτικών

Ι. Ηλιάδη: Μία ερώτηση για ασφαλιστικό.

Ευ. Βενιζέλος: Η ερώτηση για ασφαλιστικό, παρακαλώ.

Ι. Ηλιάδη: Σε συνέντευξη τύπου λοιπόν το πρωί των απόστρατων αξιωματικών και υπαξιωματικών, τέλος πάντων της Ένωσης Αποστράτων, ειπώθηκε το εξής, ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού, το κομμάτι το οποίο αφορά το δικαίωμα της αυτοαπασχόλησης που τους απαγορεύει, αν αυτοαπασχολούνται κόβεται …

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αν αυτοαπασχολούνται, αν απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Ι. Ηλιάδη: Στον ιδιωτικό τομέα …

Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί να είναι και αυτοαπασχόληση εν πάση περιπτώσει.

Ι. Ηλιάδη: Ναι, ναι, μπορεί να είναι και αυτοαπασχόληση, είπε χαρακτηριστικά ότι μας κόβει το δικαίωμα του επιχειρείν, γιατί αν έχουμε μία επιχείρηση, μισό λεπτό για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Αν έχω μία επιχείρηση και απασχολώ και άλλους και πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου δεν θα δικαιούμαι να παίρνω τη σύνταξή μου. Αυτό ειπώθηκε από διάφορους …
Ευ. Βενιζέλος: Να σας το εξηγήσω λιγάκι αν μου επιτρέπετε;
Ι. Ηλιάδη: Να σας μεταφέρω τι ειπώθηκε συνολικά λέγοντας, ότι προκειμένου να μην μου κοπεί η σύνταξή μου εξωθούμαι στη μαύρη αγορά, βρίσκω τρόπους, μεταβιβάζω αυτές τις επιχειρήσεις σε άλλους με αποτέλεσμα ούτε το δημόσιο παίρνει χρήματα και εγώ παρανομώ κλπ.

Ευ. Βενιζέλος: Αν μου επιτρέπετε να σας πω κάτι. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 διέπονται από το ισχύον σήμερα καθεστώς ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και ως προς το χρόνο καταβολής της σύνταξης.

Αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 υπάγονται στο νέο καθεστώς. Όμως τα ηλικιακά όρια για τους στρατιωτικούς προσδιορίζονται με βάση τα 35 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Άρα για κάποιον ο οποίος εισέρχεται στις παραγωγικές σχολές το κρίσιμο έτος είναι το 53ο και στον κορμό του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί τα έτη για τους στρατιωτικούς στη διάταξη αυτή. Στη διάταξη δηλαδή που θέτει ένα ηλικιακό όριο για την δυνατότητα να παίρνεις τη σύνταξή σου έχοντας και δεύτερη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα εάν κάποιοι έχουν βγει σε πολύ μικρή ηλικία για κάποιο λόγο στη σύνταξη και αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα δεν μας το έχουν θέσει το πρόβλημα αυτό. Αν το θέσουν θα το δούμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, γιατί έχουμε λάβει μέριμνα για τους στρατιωτικούς και για τις ηλικίες των στρατιωτικών.

Ι. Ηλιάδη: Ειπώθηκε αυτό και ειπώθηκε …

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε να σας πω το εξής. Είναι ένα φιλόδοξο εκτεταμένο νομοθέτημα που αφορά συνολικά τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ένα πρόβλημα. Θα το δούμε το πρόβλημα αυτό. Τίποτα δεν μας κωλύει να έρθουμε κάποια στιγμή και να το λύσουμε το πρόβλημα αυτό.

Ι. Ηλιάδη: Ένα άλλο πρόβλημα που ειπώθηκε σε συνάρτηση, είναι ότι επιτρέπεται μάλιστα στους εν ενεργεία στρατιωτικούς γιατρούς να εργάζονται, να έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις …

Ευ. Βενιζέλος: Σωστό, να εργάζονται.

Ι. Ηλιάδη: Να έχουν ιδιωτικά ιατρεία ή να εργάζονται σε …

Ευ. Βενιζέλος: Και στους μηχανικούς θα σας έλεγα εγώ. Και προφανώς δεν είναι λογικό κάποιος που εν ενεργεία εργάζεται να μην μπορεί να εργαστεί εν αποστρατεία, σωστό. Αλλά δεν νομίζω ότι προκύπτει τέτοιο θέμα, εάν προκύψει θα αντιμετωπιστεί. Γιατί κοιτάξτε δεν έχει η Κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής ενός συνταξιοδοτικού νόμου, ο τελικός έλεγχος της εφαρμογής ενός συνταξιοδοτικού νόμου ανήκει στο Γενικό Λογιστήριο, το οποίο στα θέματα αυτά δεν υπόκειται σε κάποιον πολιτικό καταναγκασμό, και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρα, λοιπόν, αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα θα το λύσουμε. Και  αυτό δεν αφορά μόνο τους στρατιωτικούς, αφορά και τους πολιτικούς υπαλλήλους, αφορά και τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα όπου η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά ανήκει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Θα δούμε.

Άλλα θέματα

Γ. Τσακίρης:
Τι ποσοστό μείωσης των στρατοπέδων θα υπάρξει στη νέα δομή;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας τα πούμε. Μην τα αδικήσουμε τα θέματα, θα κάνουμε παρουσίαση ευχαρίστως στα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Μ. Πολλάτος: Είπατε κατά λέξη αν δεν κάνω λάθος, «έχουμε δηλώσει και το εννοούμε», είπατε, «ότι εάν δεν υπάρχει συναίνεση στα εξοπλιστικά, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε». Επικαλεστήκατε και τη συνάντησή σας με τον κ. Σαμαρά. Αναρωτιέμαι, ο ελληνικός λαός δεν επέλεξε την Κυβέρνηση για να λαμβάνει αποφάσεις, εκτός και αν θεωρείτε ότι δεν έχετε την νομιμοποίηση;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά ο ελληνικός λαός θέλει να αναπνεύσει κάποια στιγμή, θέλει και συναίνεση και διαφάνεια, θέλει να ξέρει ότι ορισμένοι χώροι είναι χώροι καθαροί και δεν είναι αντικείμενο συνεχούς κομματικής αντιδικίας ή συνεχών υπαινιγμών. Έτσι δεν είναι;

Μ. Πολλάτος: Έχετε τη νομιμοποίηση του λαού;

Ευ. Βενιζέλος: Τη νομιμοποίηση βεβαίως την έχουμε, αλλά υπάρχει νομιμοποίηση και «νομιμοποίηση». Υπάρχουν θέματα όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είναι η Άμυνα και η εξωτερική πολιτική στα οποία υπάρχει ένα ζητούμενο που λέγεται συναίνεση, εθνική συμφωνία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.