Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΕΘΑ κ. Σ. Π. Σπηλιωτόπουλο μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του ΥΠΕΘΑ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα παραδίδετε το Υπουργείο στον κ. Σπηλιωτόπουλο. Θέλαμε ένα σχόλιο.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Με αισθήματα συγκίνησης παραδίδω το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στη νέα πολιτική ηγεσία τον κ. Σπηλιωτόπουλο, και τους Υφυπουργούς κ. κ. Μιχαλολιάκο και Λαμπρόπουλο και τους εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία. Η επιτυχία τους είναι πολύ ουσιαστική για τον τόπο, είναι ουσιαστική για την εθνική μας άμυνα.

Η εθνική άμυνα είναι θέμα εθνικής συναίνεσης. Είναι σωστό τα δύο κόμματα να έχουν όσο γίνεται περισσότερο συγκλίνουσες απόψεις για τα θέματα άμυνας και όπως δήλωσα ήδη στον κ. Σπηλιωτόπουλο με τον οποίον συνδέομαι με φιλία και τον εκτιμώ ιδιαίτερα, θα ασκήσω δημιουργική και εποικοδομητική αντιπολίτευση στο πλαίσιο της κοινής μας αντίληψης για ισχυρή εθνική άμυνα.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο 'Αμυνας ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο στον οργανωτικό τομέα, στον κοινωνικό και τον οικονομικό τομέα και είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την μεταρρύθμιση αυτή με τον τρόπο τον οποίον έχει εξαγγείλει.

Εκτιμώ όμως ότι αυτά τα οποία έχουν εξαγγελθεί είναι συνεπή με την γενικότερη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σαν κεντρικό στόχο να καταστήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απόλυτα αξιόπιστες και ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών ασφάλειας του 21ου αιώνα.
Με τα λόγια αυτά θέλω και πάλι να ευχηθώ στον νέο Υπουργό καλή επιτυχία. Θα είμαι κοντά του όσο θέλει σε ότι αφορά την ενημέρωση που θα χρειαστεί. Οι συνεργάτες μου έχουν ήδη θέσει στη διάθεση του τις παραιτήσεις τους, αλλά θα παραμείνουν για όσο χρόνο χρειάζεται για να έχει την ενημέρωση στους φακέλους τους οποίους θα χειριστεί.
Ένα τελευταίο σχόλιο θέλω να κάνω σε ότι αφορά τις δαπάνες σε σχέση με την Τουρκία. Όπως είναι γνωστό υπάρχει μια διαδικασία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι ευχής έργο, αν αυτή η διαδικασία ευοδωθεί, να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της προσπάθειας για παραπέρα μείωση των αμυντικών δαπανών και απελευθέρωση πόρων για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αλλά αυτό βεβαίως τελεί υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να μας πείτε για το πώς αισθάνεστε αλλά και για τις πρώτες σας προτεραιότητες.

ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθάνομαι πραγματικά κι εγώ συγκινημένος γιατί επιστρέφω στον γνώριμο χώρο μετά από 11 χρόνια. Βέβαια τα λόγια που είπε προηγουμένως ο κ. Παπαντωνίου πραγματικά κι αυτά με συγκίνησαν. Διότι ξέρετε η εθνική άμυνα, ακριβώς επειδή έχει το πρόσημο «εθνική» είναι υπόθεση όλων μας, είναι μια συναινετική πολιτική και εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε από αυτή την πολιτική γραμμή.
Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις με κλίμα συναίνεσης όπως εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Κώστα Καραμανλή, εφάρμοσε την πολιτική αυτή. Οσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, όπως επισήμανε ο κ. Παπαντωνίου κι εμείς πιστεύουμε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφενός μεν είναι μία ανάγκη, αφετέρου θα συμβάλει στην παραπέρα μείωση των εξοπλισμών ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το κοινωνικό μας έργο.
Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το στρατιωτικό και το πολιτικό. Τιμούμε τη δουλειά τους, και την προσφορά τους όσον αφορά τα συμφέροντα μας για ασφάλεια της χώρας και διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι εμείς δεν θα ζητήσουμε κομματική αφοσίωση. Η μόνη αφοσίωση που θα ζητήσουμε είναι αυτή στο υπηρεσιακό καθήκον και στις υποχρεώσεις που έχουν έναντι της Υπηρεσίας και κυρίως έναντι του ελληνικού λαού όπως όλοι έχουμε τις υποχρεώσεις αυτές.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου τον απερχόμενο Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας για το θετικό του έργο το οποίο προσέφερε στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας, να του ευχηθώ να είναι καλά και να μας κάνει αντιπολίτευση. Είναι άκρως εποικοδομητικό στη δημοκρατία να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση για θέματα τα οποία τα ξέρουμε πολύ καλά και οι δυο και έτσι θα ξέρουμε τι θα λέει ο ένας στον άλλον και θα ξέρουμε τι θα απαντάει ο ένας στον άλλον.
Εύχομαι υγεία. Να ‘στε πάντα καλά κ. Υπουργέ μου. Ευχαριστώ για τη συνεργασία και να ξέρετε ότι πάντα θα σας έχω στο μυαλό μου και όποτε σας χρειαστώ θα είστε δίπλα μου.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Να ‘σαι πάντα καλά. Θα είμαι πάντα στη διάθεση σου.

ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτό το έργο που λέτε ότι έγινε τι φταίει και επήλθε μια συντριπτική ήττα στην εκλογική μάχη;

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα το συζητήσουμε Αφού ολοκληρώσουμε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε κι εσείς δύο λόγια για την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας. Εκείνο που έχει αξία είναι η Κυβέρνηση που αναλαμβάνει να αποδεικνύεται άξια ολόκληρου του ελληνικού λαού και όχι μόνο των πολιτών που την ψήφισαν.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή γιατί έρχομαι στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας ως Υφυπουργός με Υπουργό έναν πολύ αξιόλογο πολιτικό και σε ένα Υπουργείο που θήτευσε ο μεγάλος μου πολιτικός δάσκαλος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω κυβερνητική θητεία. Εύχομαι ο Θεός να μου δώσει τη δύναμη να αποδειχτώ κι εγώ άξιος συνεργάτης του Υπουργού.
Θέλω να τονίσω ότι συγκινήθηκα ακούγοντας τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να συγχαίρει τον κ. Παπαντωνίου όπως είχε κάνει και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου όταν αναλάμβανε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ι. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά, την εννοούμε τη λέξη «όλοι μαζί» για έναν ακόμη καλύτερο στρατό, για ακόμη καλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό είναι το χρέος μας, αυτή είναι η αποστολή μας για την Ελλάδα μας πάνω απ’ όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.