Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διαδικτυακή Τηλεόραση του “MILITAIRE.GR”

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διαδικτυακή Τηλεόραση του “MILITAIRE.GR”
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διαδικτυακή Τηλεόραση του “MILITAIRE.GR”

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας γιατί στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις που έχετε κάνει εκπέμπετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μέρα που είναι είπαμε να πιαστούμε από κάτι αισιόδοξο. Να ξεκινήσουμε από την υπόθεση του κορωνοϊού, που απασχολεί ασφαλώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, έχετε πει ότι έχουμε περίπου 290 κρούσματα σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό είναι μια καλή επίδοση. Θα συνεχίσουμε στην ίδια τακτική;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς! Είχα αποφασίσει κ. Καρβουνόπουλε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας να βγω λίγο πιο δυναμικά στα Μέσα, προκειμένου να επικοινωνήσω τα όσα κάναμε, όσα μέτρα λάβαμε -αρκετά εγκαίρως θα έλεγα- για να περιορίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού και στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Έγιναν αρκετά πράγματα που είχαν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Έχουν καταγραφεί γύρω στα τριάντα κρούσματα στο σύνολο τους, αυτή τη στιγμή. Έχουμε 21 ενεργά κρούσματα στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων κι όπως καταλαβαίνεται, εφόσον μιλούμε για πλέον των εκατό χιλιάδων Στελεχών, Μονίμων και Στρατευσίμων αυτό μας αφήνει κάποια ικανοποίηση χωρίς βέβαια να εφησυχάζουμε και να δηλώνουμε εντελώς ικανοποιημένοι.

Εξαρχής σκοπός μας ήταν να προστατευτούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό το σκοπό από τις 11 Μαρτίου πήραμε την πρώτη δέσμη μέτρων. Από εκεί και πέρα σε τακτικές συνεδρίες με την υπόλοιπη Πολιτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων προβαίναμε σε ανασκοπήσεις της κατάστασης, επαναξιολογήσεις, έτσι ώστε να διευρύνουμε αυτή τη δέσμη των μέτρων.

Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, θεωρώ ότι έχουν εφοδιαστεί όλες οι Μονάδες με επαρκές υγεινομικό υλικό. Άλλωστε βάλαμε σε πλήρεις παραγωγικούς ρυθμούς και τις δύο παραγωγικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού, δηλαδή το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο για την παρασκευή υγεινομικών μασκών, εκεί στην Δραπετσώνα, καθώς και την 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού, στην Αθήνα, όπου παράγονται πολύ μεγάλες ποσότητες αντισηπτικών, με πρώτη ύλη βέβαια το οινόπνευμα, ώστε όλα αυτά να διανεμηθούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και όπου αλλού χρειαστεί.

Συνδράμουμε και το Υπουργείο Υγείας στις δικές του δομές, με αυτό το υλικό, όπου υπάρχει ανάγκη. Επομένως όσον αφορά στον εφοδιασμό με υγειονομικό υλικό, προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις Μονάδες, όλα τα στελέχη. Από εκεί και πέρα έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα που έχουν να κάνουν με την αναστολή αδειών, έχουμε καταργήσει βέβαια κάθε δημόσια εμφάνιση στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά στα αγήματα και τις παρελάσεις και τις τελετουργικές υποχρεώσεις και τελευταία αναγκαστήκαμε να πάρουμε το μέτρο -αρκετά αυστηρό καταλαβαίνω και δυσάρεστο ενδεχομένως, αλλά απαραίτητο και ωφέλιμο- να παρατείνουμε τον εγκλεισμό των μαθητών των Στρατιωτικών και Παραγωγικών Σχολών ως τις 27 Απριλίου, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είχαμε μηδενικά κρούσματα, δηλαδή κανένα απολύτως κρούσμα του ιού στο εσωτερικό των Σχολών αυτών.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι οι μαθητές θα αναγκαστούν να κάνουν Πάσχα μέσα στις Σχολές -κι αυτό ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο και για τους γονείς τους- εντούτοις γίνεται για να προστατευτούν τα Στελέχη. Επειδή μέχρι τώρα προστατεύτηκαν στο απόλυτο και βέβαια με τη χαλάρωση, κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο, των γενικότερων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε και κάποια άδεια ώστε οι μαθητές να βγουν από τις Σχολές και να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος.

Αυτή την ώρα όμως πρέπει να μείνουν μέσα, διότι είναι για το καλό τους. Έχουμε φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών σε μαθήματα, ακόμη και με τηλεδιασκέψεις. Έχουμε φροντίσει για την επαρκέστατη και πλήρη διατροφή τους.

Η ζωή τους συνεχίζεται κανονικά με το πρόγραμμα όπως έχει, ιδίως μέσα στις Παραγωγικές Σχολές. Νομίζω ότι αν βγούμε από αυτή την περιπέτεια -που φαίνεται ότι πάμε αρκετά καλά- με τις μικρότερες «δυνατές απώλειες» (έχει να κάνει βέβαια με την εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού), τότε από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τώρα όμως, πρέπει να προφυλάξουμε και να προφυλαχθούμε κι εμείς οι ίδιοι.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προλάβατε ένα ερώτημά μου που έχει να κάνει με τους γονείς των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών. Ξέρω ότι και στο δικό σας το γραφείο υπάρχουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα και εκφράζεται μια ανησυχία από τους γονείς για την παράταση του εγκλεισμού.

Εκεί που υπάρχει ανησυχία είναι στο γεγονός ότι επειδή τα Μόνιμα Στελέχη που υπηρετούν στις Στρατιωτικές Σχολές μπαινοβγαίνουν, υπήρχε ένας φόβος ότι μπορεί ο κορωνοϊός να «εισβάλλει» στις Σχολές με κάποιο τρόπο. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό κι όπως μας λέτε από τη Δευτέρα 27 Απριλίου, σχεδιάζετε να δώσετε κάποιες άδειες…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η παράταση των μέτρων ισχύει μέχρι την Δευτέρα του Θωμά. Ασφαλώς και όταν θα πλησιάζουν οι μέρες, θα επαναξιολογήσουμε και θα δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε. Στόχος μας είναι όμως, όπως και να έχει, να δοθεί στην πορεία και μια άδεια στους μαθητές.

Καταλαβαίνω όπως είπατε, δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα - πολλές οχλήσεις, την ανησυχία και ενδεχομένως κάποια δυσαρέσκεια των γονέων. Δεν ισχυρίζομαι ότι εμείς αγαπούμε τα παιδιά τους -τους μαθητές- περισσότερο από εκείνους, όμως ως τώρα φανήκαμε ικανοί να τα προστατεύσουμε, ως Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή την πεπατημένη βαδίζουμε. Οδηγίες και εντολές έχουν δοθεί σαφέστατες σε όσους έχουν την δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν στις Σχολές, μόνιμο Προσωπικό, ενδεχομένως Καθηγητές, Αξιωματικοί που υπηρετούν στις Σχολές. Για τους μαθητές κρίναμε ότι τώρα πρέπει να προστατευτούν. Ασφαλώς και θεωρώ ότι εφόσον δεν έχει (όπως σας είπα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται το κάθε μέτρο) παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα μέχρι τώρα, θα ήταν κρίμα από εδώ και πέρα να διακινδυνεύσουμε να παρουσιαστεί.

Εάν, λέω υποθετικό σενάριο, γυρίσει έστω κι ένας μαθητής όντας φορέας του ιού, μετά θα αναγκαστούμε είτε να βάλουμε όλη τη Σχολή σε καραντίνα, είτε ακόμα να διακινδυνεύσουμε ακόμα και απώλεια του έτους. Αυτό νομίζω ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερη ζημιά, και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να το αποτρέψουμε. Επειδή μέχρι στιγμής έχουμε το απόλυτο, όσον αφορά στην απουσία κρουσμάτων, νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Να μην χαλάσουμε δηλαδή κάτι το οποίο στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει πολύ καλά.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ αυτό είναι το ένα δύσκολο μέτωπο που έχετε να αντιμετωπίσετε, του κορωνοϊού. Έχουμε το άλλο μέτωπο, τα Ελληνοτουρκικά, που αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την κρίση στον Έβρο. Ωστόσο βλέπουμε μια άκρως παραβατική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν θα μιλήσω για το Μεταναστευτικό και για τις πληροφορίες που υπάρχουν για προώθηση νέων μεταναστευτικών ροών μέσω του Αιγαίου.

Θα αναφερθώ στο νούμερο 210, νομίζω υπερπτήσεις, από την 1η Ιανουαρίου. Είναι σαφές ότι η Τουρκία προσπαθεί να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα -κι εγώ θα δεχτώ, όπως και πολλοί άλλοι ότι ορθώς προσπαθούμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Μέχρι πού μπορούμε όμως να το αντέξουμε αυτό; Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει και στην ελληνική κοινή γνώμη, να μην την πω δυσαρέσκεια, αλλά ένα ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα όρια της ανοχής μας σε αυτή την συμπεριφορά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι αυτή η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προβληματίζει. Οι δε υπερπτήσεις αποτελούν ποιοτική αναβάθμιση αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς. Δεν είχαμε τόσες πολλές στο παρελθόν. Έχουμε πάρα πολλές αυτή τη στιγμή και συνεχίζεται η ίδια τακτική.

Από εκεί και πέρα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε πάντα απέναντι, ενεργοί με τις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας κάθε φορά που κάποιο τουρκικό αεροσκάφος παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας ή προβαίνει ακόμα και σε υπερπτήσεις, κάτι που συμβαίνει -όπως σας είπα- πιο τακτικά τώρα τελευταία. Με αυτό τον τρόπο -και δεν ξέρω με ποιον άλλον θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό- εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτροπής.

Για κάθε παραβίαση και κάθε υπέρπτηση, υπάρχει και η αντίστοιχη αναχαίτιση σε άμεσο χρόνο. Υπάρχει άμεση αντίδραση από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα ήθελα να βάλω στη συζήτηση, τη διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία από τον κορωνοϊό. Θεωρούμε από τα αριθμητικά δεδομένα, ότι ίσως αυτό να είναι η αιτία που έχουν μειωθεί αριθμητικά οι έξοδοι τουρκικών αεροσκαφών αυτήν την περίοδο, όμως ξέρετε καλά ότι ένα ζεύγος αεροσκαφών μπορεί, μπαίνοντας και βγαίνοντας στον εναέριο χώρο μας, να πραγματοποιήσει πάρα πολλές παραβιάσεις, πάρα πολλές υπερπτήσεις χωρίς στην ουσία να αναφερόμαστε σε πολλά αεροσκάφη, αλλά σε ένα ζεύγος ή ένα μόνο αεροσκάφος το οποίο ξεκινά από το βόρειο τμήμα των θαλασσίων συνόρων και διασχίζει το ένα μετά το άλλο τα νησιά, μέχρι τη Ρόδο. Ενώ πρόκειται για ένα μόνο αεροσκάφος θα έχουν καταγραφεί ενδεχομένως και δεκάδες παραβιάσεις, ίσως και υπερπτήσεις.

Αυτή η τακτική οπωσδήποτε προβληματίζει. Η κλιμάκωση της ίσως και να υποκρύπτει κάποιο εκνευρισμό εκ μέρους των Τούρκων, είτε λόγω της αποφασιστικής αντιμετώπισης το τελευταίο διάστημα σε διάφορα ζητήματα επιθετικής ή παραβατικής συμπεριφοράς, είτε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εσωτερικά, που δεν είναι μόνο όπως ξέρετε ο κορωνοϊός, αλλά και η οικονομική κατάρρευση η οποία βρίσκεται επί θύραις και προκαλεί αβεβαιότητες.

Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα φροντίζει να εκτονώνει την κατάσταση στο εξωτερικό της, εξάγοντας ένταση κυρίως προς την πλευρά της Ελλάδας. Απέναντι σε αυτή την τακτική, νομίζω το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιπαρατιθέμεθα αποφασιστικά με τις δικές μας δυνάμεις. Το κάναμε στον Έβρο. Έχουμε πει έκτοτε ότι ο συναγερμός δεν λήγει, διότι νομίζω πως δεν έχουν ανατραπεί τα συνολικά σχέδια της Τουρκίας, να συνεχίσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα μέσω του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού και δι’ αυτής να πιέζει και την Ευρώπη. Κυρίως όμως, να πιέζει την Ελλάδα.

Το κάνουμε σε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων μας, εμπλέκοντας εκεί όσες περισσότερες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, μπορούν να επιχειρήσουν αποτρεπτικά, πάντα δίπλα στα σκάφη του Λιμενικού. Οι οδηγίες είναι για εντατικότερη αποτροπή και μέχρι στιγμής αυτό γίνεται αντιληπτό.

Δεν περιμένω βέβαια αποκλιμάκωση της έντασης, όσο συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά από πλευράς των Τούρκων. Περιμένω όμως -κι αυτό κάνουμε, σχεδιάζουμε και επεξεργαζόμαστε από ημέρα σε ημέρα- να είμαστε απέναντι και να περνούμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι με όλη την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μας να απαντούμε δυναμικά σε τέτοιους είδους ενέργειες.

Χωρίς να σκοπεύουμε οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση, όμως η αποκλιμάκωση της γενικής έντασης νομίζω πως χρειάζεται και από τις δυο πλευρες αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Έχουμε την καλή πρόθεση, αλλά αυτή την στιγμή εκατό τις εκατό το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ νομίζω ότι στον Έβρο έχει πάρει η Τουρκία το μήνυμα. Υπάρχει μια σειρά δημοσιευμάτων και πληροφοριών ότι αναπτύσσεται ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας. Εκεί μεταφέρονται κάποιοι μουσουλμάνοι, ειδικά στην Βόρειο Ήπειρο.

Σας προβληματίζει αυτό το σενάριο ότι μπορεί να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο, σε ένα άλλο σημείο των Ελληνικών συνόρων;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε αυτή την στιγμή δεν αποκλείουμε τίποτα. Δουλειά μας μεταξύ άλλων, των Επιτελείων και του ΓΕΕΘΑ ασφαλώς, είναι να επεξεργαζόμαστε και κάθε είδους σενάριο. Προς αυτό το σκοπό συλλέγουμε πληροφορίες, επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, την αξιοπιστία τους πρώτα απ’ όλα, τις αντιπαραβάλλουμε και προσπαθούμε να εκπονήσουμε διάφορα σενάρια, καλά και κακά ώστε να είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση ασφαλείας.

Όσον αφορά στο σενάριο περί μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία, έτσι ώστε πιθανά να εισχωρήσουν στα εδάφη μας πλέον από το μέτωπο των αλβανικών συνόρων, ασφαλώς και μπορεί να είναι υπαρκτό. Δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες που κάνουν λόγο για ικανή συγκέντρωση μεταναστών στην Αλβανία. Έχουμε ακούσει όμως ότι αυτό ίσως θα ήταν στα σχεδία των Τούρκων και των Αλβανών.

Εκτιμώ ότι η Αλβανία -η οποία αυτή τη στιγμή κτυπά τις πόρτες της Ευρώπης προκειμένου να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. και όπως ξέρετε είναι μια μακρόσυρτη και απαιτητική σε πολλά στάδια διαδικασία- δεν θα ρίσκαρε κάτι τέτοιο έτσι ώστε να προκαλέσει την αντίδραση και ενδεχομένως το βέτο της Ελλάδας, σε κάθε έναρξη κάποιου ειδικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Θα έλεγα ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος σε κάθε περίπτωση.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις Αλβανίας – Τουρκίας είναι σε καλό επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Θεωρώ όμως, προσωπικά πάλι, ότι δεν θα αναλάμβανε αυτήν την παρακινδυνευμένη για την ενταξιακή της προοπτική συμπεριφορά, η Αλβανία. Δουλειά μας όμως είναι, όχι να ερμηνεύουμε, αν θέλετε, πολιτικά όλα αυτά τα σενάρια, αλλά να επεξεργαζόμαστε πραγματικά σενάρια. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε τη ματιά μας στραμμένη και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ ο κορωνοϊός προκαλεί παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί απ’ αυτήν την πραγματικότητα και βέβαια αυτή η οικονομική κρίση που θα κληθούμε όλοι να διαχειριστούμε αφορά και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από μια πλευρά είναι το Προσωπικό για το οποίο υποθέτω δεν υπάρχει κάποιο θέμα, από την άλλη είναι αυτή η προσπάθεια που γινόταν να επανεξοπλιστεί η χώρα εν πάση περιπτώσει να κλείσουν κάποιες «μαύρες τρύπες» που υπήρχαν. Θα υπάρξει κάποιος επανασχεδιασμός λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο θέμα που έχουμε με το Προσωπικό είναι να επιτύχουμε την αμοιβή του με κάποιο οικονομικό βοήθημα, με κάποια επιπλέον οικονομική στήριξη ιδίως όσον αφορά σε όσους επιχείρησαν, Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για να διαφυλάξουν το απαραβίαστο των συνόρων μας. Έχει τεθεί το θέμα υπόψη του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός το βλέπει θετικά αλλά βέβαια πρέπει να γίνουν οι σχετικοί οικονομικοί υπολογισμοί και να προβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών. Θυμίζω ότι το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκε στις πρόνοιες της οικονομικής ενίσχυσης, όπως γίνεται με όλο το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που μάχεται αυτή τη στιγμή στο μεγάλο αγώνα για να νικήσουμε τον κορωνοϊό.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και θα συμφωνήσω με το θέμα που βάζετε ότι το κόστος για όλες τις οικονομίες του κόσμου λόγω της πανδημίας θα είναι τεράστιο. Δεν μπορεί να υπολογιστεί αν δεν δούμε το τέλος αυτής της περιπέτειας, τουλάχιστον για φέτος. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για ύφεση της τάξης του 10% για φέτος στην Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι παρά πολύ σοβαρός και για τη δική μας οικονομία, η οποία είχε μια αισιόδοξη προοπτική πριν ξεσπάσει η πανδημία,.

Επειδή τα πράγματα αλλάζουν, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα την κρίση του κορωνοϊού μέχρι τώρα, μπορώ να πω ότι θα είχε ένα προβάδισμα στο ζήτημα του ‘ξαναζεστάματος’ των μηχανών της οικονομίας, το οποίο θα μας προκύψει όταν θα φύγουμε από το πρόβλημα του κορωνοϊού.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπολογίζουμε αυτά που χρειαζόμαστε όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ασφαλώς και δεν θέλουμε να θιγούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε φάση κρίσιμης καμπής με αποφάσεις μεγάλης σημασίας, οι οποίες πρέπει να ληφθούν αυτήν ακριβώς την εποχή. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία προκειμένου να κάνουμε επικαιροποίηση και «επαναπροτεραιοποίηση» των αναγκών μας σε κάθε Κλάδο, έτσι ώστε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τα εξοπλιστικά μετά τον κορωνοϊό, αν μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, προς το Υπουργείο Οικονομικών και προς τον Πρωθυπουργό.

Το δεδομένο είναι ότι δεν πρέπει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που επιτυγχάνεται και μέσω της αρτιότητας των εξοπλιστικών προγραμμάτων, να διακινδυνευτεί αυτή τη στιγμή. Γίνεται δουλειά σε βάθος, όπως σας είπα με το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία. Ήδη ετοιμάζουμε τον κορμό της πρότασης που θα υποβληθεί προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι όχι μόνο δεν θα θιγούν τα εξοπλιστικά αυτή τη στιγμή, αλλά θα επιβεβαιωθεί η στήριξη που από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θυμάστε ότι παρασχέθηκε από τον Πρωθυπουργό πως θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως πρέπει, σε αυτή την ρευστή και κρίσιμη περίοδο διότι -είτε υπάρχει κορωνοϊος, είτε δεν υπάρχει- οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας δεν εξαλείφονται.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε να δώσετε κι εσείς, όπως και κάθε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τη δική σας μάχη με τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών. Είναι δύο Υπουργεία τα οποία συχνά, όχι βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αλλά εν πάση περιπτώσει ο χώρος της Άμυνας ήταν αυτός που πάντα το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε να εξοικονομήσει πόρους. Ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά το λέτε. Θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση, επειδή πρόσφατα κάναμε μια συνάντηση εργασίας που δεν δημοσιοποιήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, εδώ στο Υπουργείο, με αντικείμενο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την ΕΑΒ. Τού έδωσα το δέλεαρ ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε μέσα από σχέδια, να το πω έτσι, αναβίωσης στοιχείων της Αμυντικής Βιομηχανίας να προσδώσει κι ένα αναπτυξιακό πρόσημα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει και το Υπουργείο Οικονομικών, αφενός για την ανάσχεση της κρίσης αλλά και αφετέρου την επανεκκίνηση της Οικονομίας στην επομένη ημέρα. Επομένως προσπάθησα να δελεάσω τον φίλο μου, τον Χρήστο Σταϊκούρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε όταν έρθει η ώρα, να διεκδικήσουμε για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τουλάχιστον να μην θιγεί κανένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα από αυτά που έχουμε σχεδιάσει

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά για τα ναυπηγεία, κύριε Υπουργέ, είναι γενικά παράδοξο, κοιτώντας το χάρτη, να μην έχει η Ελλάδα μια ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία την είχε στο παρελθόν, απαξιώθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους που είναι θέμα ολόκληρης εκπομπής. Υπάρχει ελπίδα εκεί να προχωρήσουμε μπροστά, μιας και το αναφέρατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η περίοδος είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρότι υπάρχει στασιμότητα περί τα Ναυπηγεία με ό,τι αρνητικό αντίκτυπο είχε αυτό για το Πολεμικό Ναυτικό, που επενδύει πολλά στη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα των Ναυπηγείων τόσο του Σκαραμαγκά, όσο και βέβαια της Ελευσίνας.

Αυτήν την περίοδο υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα να μπουν στα ναυπηγεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο για την βιωσιμότητα τους, αλλά για την πολύ θετική εξέλιξη τους στο μέλλον. Αναπόφευκτα αυτό θα περάσει μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες.

Εξελίσσεται η διαδικασία για το Σκαραμαγκά, ενώ για την Ελευσίνα υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον, το οποίο προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο και το Πολεμικό Ναυτικό ασφαλώς, έχουμε συμφέρον να υπάρχουν και να λειτουργούν αυτά τα ναυπηγεία. Νομίζω ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις και στα δύο μέτωπα.

Στρατηγικός στόχος είναι η Ελλάδα να διαθέτει ναυπηγεία τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας, θα έλεγα να είναι ανταγωνιστικά στοιχεία της εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε για το λόγο που θέλαμε να μιλήσουμε μαζί σας. Εκπέμπετε μία ψυχραιμία η όποια είναι απαραίτητη για τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Να σας ευχηθούμε «χρόνια πολλά» και «καλό κουράγιο» γιατί η αλήθεια είναι ότι αναλάβατε αυτή τη θέση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και ακόμα γίνεται δυσκολότερη. Καλό κουράγιο και χρόνια πολλά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δύσκολες περίοδοι είναι και ενδιαφέρουσες ταυτόχρονα. Η δε ψυχραιμία δεν πρέπει να ξεδιπλώνεται μόνο σε στρατηγικό επίπεδο, η «στρατηγική ψυχραιμία» για την οποία λέμε, αλλά και σε προσωπικό. Εξάλλου, η ψυχραιμία οδηγεί πιο εύκολα στην ήρεμη και πιθανότατα εξ αυτού του λόγου αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αυτή την περίοδο, αλλά είμαστε εδώ για να τα παλέψουμε και να τα υπερνικήσουμε, όπως τον κορωνοϊό, ελπίζω σύντομα να αποδειχθεί.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Πάντα είναι πολύ ενδιαφέρουσα μια συζήτηση μαζί σας με τα ερωτήματα που βάζετε στο τραπέζι. Να ευχηθώ κι εγώ, χρόνια πολλά κι όλα τα καλά σε όλο τον κόσμο.