Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ!

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλή σας ημέρα και ευτυχία σε σας και στους τηλεθεατές σας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Nα είστε καλά. Πώς πάει το στράτευμα από κορωνοϊό; Είμαστε καλά; Τα ελέγχουμε όλα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με εντολή του κυρίου Υπουργού, του κ. Παναγιωτόπουλου, έγινε μια ευρεία σύσκεψη. Σε αυτή τη σύσκεψη εκδώσαμε αριθμό μέτρων τα οποία βεβαίως «κουμπώνουν» με τα μέτρα τα οποία έχει δώσει η κυβέρνηση και τα ακολουθούμε πιστά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρετε πολύ καλά και ξέρει και ο ελληνικός λαός είναι επιφορτισμένες και κάνουν όλα αυτά τα οποία πρέπει. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί για χάρη της πατρίδας μας. Έχουμε υποχρέωση, έχουμε ένα τεράστιο θέμα Εθνικής ασφάλειας και βεβαίως θέμα Εθνικής ασφάλειας είναι και ο ιός. Και είμαστε υποχρεωμένοι και στα δύο επίπεδα να είμαστε ισχυροί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Έχει συνέντευξη σήμερα ο Πρωθυπουργός στο «Πρώτο Θέμα». Αναφέρεται στον κορονοιό, αναφέρεται στις πολύ ιδιαίτερες στιγμές του. «Πήγα μόνος μου, άναψα κερί, προσευχήθηκα, αποχώρησα από την εκκλησία». Δεν τον πήρε κανείς είδηση και αναφέρεται και στο δικό σας αντικείμενο. Κύριε Στεφανή, καταλαβαίνετε τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή; Εμείς είμαστε πάντα σε απευθείας σύνδεση με τον Έβρο. Έχετε πάει πολλές φορές και ως Αρχηγός του Ελληνικού στρατεύματος και τώρα ως υπουργός. Λέει λοιπόν ο Πρωθυπουργός:  «Παρέλαβα μία κατάσταση όπου τα σύνορα του Έβρου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε». Έχετε κάνει πολλή δουλειά εκεί. Έτσι δεν είναι κύριε Υπουργέ; Πολλή δουλειά, πάρα πολλή δουλειά.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Όπως περιέγραψε ο κύριος Πρωθυπουργός, εδώ και τέσσερις μήνες έχει ξεκινήσει το σχέδιο αυτό. Νοέμβριο ξεκινήσαμε τα πρώτα μέτρα και πιο συγκεκριμένα 16 Δεκεμβρίου, σε μία επίσκεψη μετά τον Χρυσοχοΐδη στην περιοχή, ενοποιήσαμε πλέον τις δυνάμεις μας. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι εκτός από τη διακλαδική λειτουργία, Στράτος-Ναυτικό-Αεροπορία, έχουμε τώρα την δια-υπηρεσιακή λειτουργία. Ότι ακριβώς γίνεται και στις επιχειρήσεις. Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία το Λιμενικό, κάτω από κοινές εντολές λειτουργούν κοινά το σχέδιο. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Κοινά κέντρα, κοινές περιπολίες, κοινή χρήση των μέσων, κοινό αποτύπωμά του τι συμβαίνει στο έδαφος, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταγράφουμε καθημερινά. Σήμερα στο θαλάσσιο χώρο, μηδενικές εισροές το ίδιο και χτες. Σήμερα στα χερσαία σύνορα μας, ένας ή δύο οι οποίοι βέβαια συνελήφθησαν και τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Έχει αλλάξει τελείως το παιχνίδι. Ο Ερντογάν κ. Αυτιά μας είχε μετρήσει. Μας είχε μετρήσει πριν καιρό και μας είχε θεωρήσει ότι είμαστε ανεκτικοί, αλλά δεν είμαστε ανεκτικοί. Περνάμε το μήνυμα αυτό. Είμαστε σκληροί, αποτρέπουμε στα σύνορά μας, φυλάμε τα σύνορά μας, αμυνόμαστε του πατρίου εδάφους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Λένε οι διεθνολόγοι ότι ο Ερντογάν θα κάνει την τρίτη κίνηση απελπισίας. Την έκανε με τη Λιβύη, δεν του βγήκε την έκανε καθαρά Δευτέρα στον Έβρο, δεν του βγήκε. Τώρα εκφράζουν φόβους νοτίως του Καστελόριζου ή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ένας έμπειρος Στρατηγός όπως εσείς, που τώρα είναι στο πολιτικό σώμα της πατρίδος μας, έχει την εκτίμηση και τη βεβαιότητα ότι είμαστε σε πόλεμο με τον Ερντογάν αυτή την ώρα; Δηλαδή δεν μασάμε το λέω πολύ πολύ απλά για να το καταλάβει ο κόσμος..

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ήθελα πριν να απαντήσω αμέσως, να πω για ένα δευτερόλεπτο το γενικότερο πλαίσιο. Ο Ερντογάν προσπάθησε να κάνει αυτό που κάνει στο Ιντλίμπ, δεν του βγήκε. Προσπάθησε στη Λιβύη, δεν του βγήκε. Είδαμε τη συνάντησή του με τον Πούτιν και είδαν το βιντεάκι το χαρακτηριστικό των 2 λεπτών και κάποιων δευτερολέπτων, το οποίο βεβαίως είναι ένα πληροφοριακό παιχνίδι επιχείρημα της Μόσχας, αλλά η ουσία που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ότι δεν τα βρήκε με τον Πούτιν.

Είδαμε τι προσπαθεί να κάνει στο ΝΑΤΟ, δε του βγαίνει. Ακόμα και οι χώρες που παραδοσιακά τον στηρίζουν, δεν στέκονται στο πλευρό του και βλέπουμε τι προσπαθεί να κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ότι αυτή τη στιγμή στα χερσαία σύνορα, 20 σημαίες χωρών είναι μαζί με τη δικιά μας σημαία, δείχνοντας ότι προασπίζουμε ευρωπαϊκά σύνορα. Το ότι εννέα χώρες βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα είναι δείγμα της εξαιρετικής εξωτερικής πολιτικής του κυρίου Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που ανέτρεψε όλο το πλαίσιο. Ποια από τα fake news ήρθε η πραγματικότητα, και από τα ψέματα ήρθε η αλήθεια. Είπατε πριν ότι έρχεται ο Μπαιρακτάρ και μας καταγράφει. Να μας καταγράφει το θέλουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Tο ξέρετε αυτό που είδαμε έτσι το ξέρετε ότι έχουνε drones και καταγραφούν. Πόσο καιρό το κάνουν αυτό; Εδώ και καιρό ή τώρα τελευταία το κάνουνε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα σας πω το εξής: Xρησιμοποιεί όλα τα μέσα και όλα αυτά που χρησιμοποιεί, αυτόματα έρχονται σε βάρος του, διότι φαίνεται ότι όλα αυτά τα οποία κατασκευάζει είναι ψέματα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πυροβολισμοί.

Οπότε αδυνατίζει η ίδια η επιχειρησιακή λειτουργία με αυτό που κάνει. Αλλά έρχομαι στο ερώτημά σας, δοκιμάζοντας όλα αυτά, σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο και βλέποντας ότι δε του βγαίνει, προσπαθεί να έρθει στο τακτικό και να πιέσει, αλλά δυστυχώς ούτε εκεί του βγαίνει. Βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση τόσο των Σωμάτων Ασφαλείας τόσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία ως μια κοινή ομάδα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουμε. Παρακολουθούμε τι κάνει, αξιολογούμε τι κάνει και για κάθε δράση του έχουμε πολλά αντίμετρα τα οποία έχουμε προσχεδιάσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Φοβάστε προβοκάτσια;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Συγνώμη, αφήστε με να ολοκληρώσω αυτό. Πολύ καιρό πριν εμείς είμαστε έτοιμοι γι αυτό που θα γίνει. Και το ότι είμαστε έτοιμοι απεδείχθη. Απεδείχθη από το ότι αποτρέψαμε 9000 ανθρώπους από τη πρώτη μέρα να μπούνε μέσα. Αποτρέψαμε 24000 ανθρώπους να μπούνε μέσα. Στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα κάνουμε αποτροπή. Δε φοβόμαστε τίποτα!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δε φοβούνται, ως Έλληνες δε πρέπει να φοβόμαστε. Και εδώ θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση και να πω: Ούτε τον κορωνοϊό πρέπει να φοβόμαστε. Έχουμε μέτρα, οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα τα οποία έχει καταγράψει η κυβέρνηση και μέσα από τα προβλήματα αυτά, ο ελληνικός λαός θα βγει νικητής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Προβοκάτσια φοβάστε; Φοβάστε προβοκάτσια; Το πάει φυρή-φυρή ο Ερντογάν. Και μάλιστα ο διεθνολόγος Συρίγος, αν θέλετε έγκριτοι αναλυτές όπως ο κ. Παπαχελάς αλλά και ο κ. Φλωρίδης λέει ότι ο Ερντογάν είναι παραβάτης του διεθνούς δικαίου. Φοβάστε προβοκάτσια από τον Ερντογάν ως έσχατο σημείο της αμετροέπειας του κύριε Υπουργέ;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κύριε Αυτιά θα επαναλάβω αυτό το οποίο λέω. Δεν φοβόμαστε τίποτα, αναλύουμε και εκτιμούμε και έχουμε για κάθε αντίδραση την αντι-αντίδρασή μας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, θέλω να πω κάτι, γιατί αξίζει να το πω. Δύο θέματα. Το πρώτο, όλο αυτό το πράγμα που έγινε από πλευράς Τουρκίας, δεν μέτρησε στην ανάλυσή του ο πρωθυπουργός Τουρκίας το ακόλουθο: δεν μέτρησε το DNA του Έλληνα το οποίο στις δύσκολες στιγμές έρχεται και ενώνει όλους τους Έλληνες στο κοινό σκοπό. Και αυτό το αποδείξαμε, δεν μας μέτρησε σωστά. Και ελπίζω να μην κάνει το ίδιο λάθος και συνέχεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Βγάλανε κάτι φουσκωτά στον Έβρο. Ο Έβρος είναι ένα μέτρο νερό το είδατε, βγάλαν τα φουσκωτά και κρατούσαν και κάτι όπλα τούτοι εδώ και σημαδεύανε. Τις πέτρες σημάδευαν; Tο χορτάρι σε μαζεύανε; Μιλάμε για γελοιότητες κύριε Υπουργέ, όχι το Drone, που είναι πάνω στα φουσκωτά με το ποτάμι λες και είναι στον Ατλαντικό κάνουμε βόλτες πάνω-κάτω σημαδεύουν με στολές λες και πάνε σε πόλεμο απίστευτα πράγματα. Ελάτε.»

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να πω, εκτός από το ότι ως Έλληνες συσπειρωθήκαμε και έτσι οφείλουμε να συσπειρωθούμε και στην δεύτερη απειλή του κορωνοϊού. Το δεύτερο θέμα είναι ότι όλοι οι πολίτες ήρθαν κοντά στην προσπάθεια της πατρίδας, από τους απλούς πολίτες μέχρι τις εταιρείες και τους οργανισμούς. Έχουμε μία απίστευτη προσφορά του εαυτού τους, προσφορά υλική και όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Πρέπει λοιπόν ενωμένοι με ομοψυχία, με ενότητα, να αντιμετωπίσουμε κάθε τι το οποίο είναι στον ορίζοντα και μετά από αυτό θα είμαστε σίγουρα νικητές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Το νου μας λοιπόν στα νησιά, στον Έβρο, σε κάθε σπιθαμή. Σας ευχαριστώ θερμά, είστε στην Κω πηγαίνετε συνεχώς στα νησιά, τα ξέρετε τα μέρη, τα ξέρετε πολύ καλά τα μέρη και βέβαια έχω να πω το εξής. Αυτή η κρίση, μετά την Τρίτη, εάν τα βρει ο Ερντογάν με την Ευρώπη και του πει η Ευρώπη: «Κοίταξε να δεις πάρε κάποια χρήματα και ηρέμησε με τα νησιά ηρέμησε και με τον Έβρο».. Αν δεν τα βρει η Ευρώπη με τον Ερντογάν, θα πρέπει να σφίξουν λίγο παραπάνω τα λουριά κύριε Στεφανή;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Χθες και προχθές είμαστε στην πόλη της Μυτιλήνης, Μόλυβο, Χίο, Παναγία Οινούσες [..] και τώρα πάμε Τήλο, Χάλκη, Ρόδο και Νίσυρο. Τα βλέμματα του προσωπικού μας και η στάση όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και το ίδιο σας βεβαιώνω και για τον Έβρο, είναι η απάντηση σαφής αν κάποιος θα προσπαθήσει να κάνει κάτι. Τους οφείλουμε Συγχαρητήρια είμαστε υπερήφανοι για αυτούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.