Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα κ. Υπουργέ!

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Χριστός Ανέστη! Καλημέρα σας. Χριστός Ανέστη σε εσάς, στους τηλεθεατές σας, σε όλη την Ελλάδα!

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: κ. Υπουργέ, καταρχήν τις ευχές μας σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαθαίνω ότι ο Υπουργός ανεβαίνει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα βόρεια, πάει στη Θράκη, αν δεν κάνω λάθος.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού. Η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ, επισκέπτονται το φυλάκιο στις Καστανιές. Εκεί, θα συνομιλήσουν με τον τοπικό Διοικητή, θα της γίνει μια σύντομη ενημέρωση - βεβαίως τηρουμένων όλων των μέτρων για την υγειονομική κρίση - και θα επιστρέψει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Λοιπόν, είδατε αυτό το βίντεο, το ξέρετε, τι ακριβώς συνέβη κ. Υπουργέ; Τι είχαμε πάλι; Και μάλιστα μέσα στις γιορτές; [...]

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: κ. Αυτιά, θα ήθελα να πω το εξής: αυτό είναι μια μικρή μάχη με μεγάλο αποτύπωμα, που δίνεται καθημερινά από τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυναμέων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι ένα γεγονός το οποίο περιγράψατε - είπατε μία χαρακτηριστική λέξη - με πόση ψυχραιμία οι άνδρες του Λιμενικού το αντιμετώπισαν.

ψυχραιμία είναι αποτέλεσμα σκληρής εκπαίδευσης και σαφών οδηγιών. Θέλω όμως να κάνω ένα βήμα πίσω και να δώσω τη διάσταση, η οποία υπάρχει. Για να υλοποιηθεί αυτό το οποίο βλέπετε, χρειάζονται δύο πράγματα: Ηγεσία, όραμα, σχεδιασμός, και η εκτέλεση. Έχουμε ισχυρή ηγεσία.

Ο Πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης, έδωσε σαφείς εντολές σε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, στις δύο κρίσεις που μας πλήττουν, το μεταναστευτικό και την υγειονομική κρίση. Από την αρχή, έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες, οι οποίες υλοποιούνται καθημερινά με σκληρό τρόπο τόσο στα σύνορα, όσο και στο εσωτερικό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι οδηγίες είναι σαφείς, το όραμα είναι σαφές, ο σχεδιασμός και η εκπαίδευση  υπάρχει και εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα αυτό καθημερινά. Μηδενικές εισροές. Τέτοια επεισόδια που είδατε, έχουμε καθημερινά, τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και στο τέλος αναγκάζεται, η Τουρκική Ακτοφυλακή, να πάρει πίσω τις λέμβους. Αυτή είναι η εξέλιξη που βλέπετε.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Διαβάζω την συνέντευξη...

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στέκομαι και πάλι - συγχωρέστε με που θα επανέλθω: υπάρχει όραμα και σωστές κατευθύνσεις. Αυτό, οι Έλληνες, είναι σε θέση να το αντιληφθούν και να το υλοποιήσουν.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ διαβάζω τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Αλέξη Παπαχελά, στην Πασχαλιάτικη Καθημερινή, μια δισέλιδη συνέντευξη, όπου ένα σημαντικό τμήμα της αναφέρεται και στα εθνικά θέματα. Δεν θα επέτρεπα ποτέ «οργανωμένη εισβολή» στα σύνορα λέει ο Πρωθυπουργός και ρωτάει ο Α. Παπαχελάς:

«Είχαμε το φαινόμενο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν. Βλέπουμε ότι αυτό δεν σταματάει. Ενδεχομένως και να ενισχυθεί λόγω της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία, είναι κάτι που σας προβληματίζει»; Βεβαίως, απαντάει ο Πρωθυπουργός. «Από την άλλη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πια στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες να φυλάμε τα σύνορα μας και στην ξηρά και στη θάλασσα». Είναι αυτό το οποίο τονίσατε αγαπητέ κ. Στεφανή - Στρατηγέ Στεφανή - το κρατώ αυτό, γιατί αυτό είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής, να το ξέρετε, για εσάς.

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Σας ευχαριστώ. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις. Αυτό το οποίο αντιμετωπίσαμε την 1η Μαρτίου, το είχαμε σχεδιάσει πώς θα το αντιμετωπίσουμε, με έγκαιρες κατευθύνσεις, πολύ νωρίτερα. Δεν θα είχαμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, εάν δεν είχαμε αυτό που περιέγραψα πριν. Σαφέστατες οι οδηγίες, υλοποιήθηκαν στο απόλυτο.

Θα ήθελα όμως να σταθώ - να φύγω λίγο από αυτό - να ξαναέρθω στις ημέρες και να πω ότι είμαι σίγουρος, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με αισιοδοξία και φως θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Ξέρουμε τι κάνουμε. Το μήνυμα πρέπει να είναι αυτό. Με χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα θα δούμε την επόμενη μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι. Βλέπετε την αποδοχή που έχουν τα μέτρα του κ. Πρωθυπουργού σε κάθε τομέα, και αυτό γιατί; Διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχει αποτέλεσμα. Κρίνεσαι θετικός, όταν είσαι αποτελεσματικός. Και ο κ. Πρωθυπουργός το έχει αποδείξει αυτό καθώς και η κυβέρνηση ολόκληρη, υλοποιώντας τα μέτρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Σας έχω μια έκπληξη, δεν σας το είχα πει, αλλά θα πάμε Λέσβο. O Γιάννης Σινάνης είναι με τα παιδιά που είναι πάνω στο πλοίο. Γιάννη καλή σου μέρα! Είναι ο κ. Στεφανής μαζί μας...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ: Καλημέρα Γιώργο, Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη στους απανταχού Έλληνες και βεβαίως στον συμπατριώτη μας, τον κ. Στεφανή, τον οποίο ακούω με χαρά. Κύριε Στεφανή,  χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη από τη Λέσβο! Είμαστε επάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Εδώ, με τους φύλακες αγγέλους, τους ήρωες του Αιγαίου και θα πάω τώρα μέσα στον θάλαμο διακυβέρνησης του σκάφους, για να μιλήσουμε με τα παιδιά, αυτά που είναι μακριά από τις οικογένειές τους.

Επιλέξαμε να έρθουμε εδώ, να κάνουμε Πάσχα μαζί τους και να μιλήσουμε μαζί τους, γιατί έχει αξία το ό,τι είναι μακριά από τις οικογένειές τους και φρουρούν τα σύνορα. Και οι Έλληνες πρέπει να είναι ήσυχοι, ότι δεν περνάει κουνούπι πλέον. Γεια σας παιδιά, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΛΣ: Καλημέρα, Χριστός Ανέστη. Να ευχηθώ υγεία σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα με τις συνθήκες που περνάμε αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η ευχή, νομίζω. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι τα πληρώματα των σωστικών και των περιπολικών σκαφών τής παραμεθορίου καταβάλλουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, για να κρατήσουμε το μέρος που μας έχει ανατεθεί να φυλάμε, καθαρό και ασφαλές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Γιάννη, βγάλε το ακουστικό σου, δώσε το στο στον άνθρωπο του Λιμενικού, να μιλήσει με τον Υπουργό. Να πουν ευχές. Κύριε Υπουργέ, είναι ένας από τους ήρωες που φυλάνε Θερμοπύλες στο Αιγαίο. Μπορείτε να μιλήσετε μεταξύ σας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλημέρα. Στεφανής Αλκιβιάδης, ο ΥΦΕΘΑ. Να ξέρετε ότι η ψύχη η καρδιά, το μυαλό είναι μαζί σας, σας εμπιστευόμαστε.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΛΣ: «Καλημέρα κ. Υπουργέ, τα σέβη μου. Χριστός Ανέστη, υγεία σε εσάς και στους δικούς σας».

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Τα είχαμε πει και άλλη φορά, από κοντά. Νομίζω έχω πλεύσει με το σκάφος σας. O σεβασμός όλος ανήκει σε εσάς. Σε εσάς για αυτό το οποίο κάνετε, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Λιμενικό. Εάν δεν κάνατε αυτήν τη σκληρή δουλειά, η Ελλάδα δεν θα ήταν η ιδία. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Να μεταφέρετε σε όλους τις ευχές μου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΝΑΝΗΣ: Γιώργο, ο κ. Υπουργός φυσικά θα ξέρει ότι και σήμερα είχαμε δύο αποτροπές. Εδώ οι άγγελοι του Αιγαίου, βεβαίως,  δίνουν το παρόν στο Αιγαίο και βεβαίως δεν αφήνουν να περνά κουνούπι. Μακριά  μεν από τις οικογένειες τους, αλλά είναι εδώ, παρόντες. Δεν λείπει κανένας, ούτε έχουν χαλαρώσει καθόλου τα μέτρα και οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι και ασφαλείς που έχουμε αυτά τα παλικάρια. Να δώσω και σε έναν φίλο μας να τον ακούσουμε, ο όποιος δεν είναι από εδώ, δεν είναι Μυτιληνιός, είναι από την Ήπειρο και θέλει να στείλει τα μηνύματα του.

ΜΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΛΣ: «Χρόνια πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη, υγεία. Είναι μια δύσκολη στιγμή, θα περάσει. Εσείς μείνετε σπίτι και εμείς μένουμε στα σύνορα, δεν περνάει τίποτα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ: Είσαι ωραίος. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη και ό,τι το καλύτερο. Και βέβαια, κ. Στεφανή, αγαπητά μου παιδιά που είστε εκεί στο πλοίο, σας έχουμε τις ευχές της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Κύριε Στεφανή σας ευχαριστώ θερμότατα, που σήμερα ήσασταν μαζί μας. Θερμότατα σας ευχαριστώ. Ευχές στα στρατευμένα παιδιά, σε όλους. Σύντομα θα βγουν έξω, μόλις τελειώσει το θέμα του κορονοϊού, γιατί με ρωτάνε οι γονείς. Κάτι θέλετε να πείτε...

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ναι κ. Αυτιά, θα ήθελα να πω το εξής: Καταρχάς θερμούς χαιρετισμούς στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, παρακαλώ πολύ να τους μεταφέρετε. Και επίσης, μέσα από την εκπομπή σας, ένα τεράστιο ευχαριστώ στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες έχω την τιμή, μαζί με τον κ. Υπουργό να προΐσταμαι. Τεράστιο το έργο τους, καθημερινό, είναι παντού, είναι στα σύνορα... Μέσα από την καρδιά μας, τους οφείλουμε πολλά. Σεβασμός και τιμή στο έργο τους. Καλημέρα κ. Αυτιά σε εσάς, Χριστός Ανέστη, καλημέρα στους τηλεθεατές σας.