Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Μαρία Κόλλα-Τσαρουχά γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως νομικός. Είναι παντρεμένη με τον κ. Χρήστο Τσαρουχά και έχει έναν γιο και μία κόρη. Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας από το 1983 ως το 2012. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της. Αναδείχθηκε υπεύθυνη Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας και διετέλεσε γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της από το 2010 ως το 2012.

Το 2000 εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα Βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015. Ως βουλευτής, υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε επίσης μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 ήταν μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης "Siemens". Υπήρξε πρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας - Βελγίου, μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας και μέλος στη Διακομματική Ομάδα των Κοινοβουλίων Φιλίας Ελλάδας - Μ. Βρετανίας.

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος της ΝΔ και προσχώρησε στο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. Στις Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα. Στις 29 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής με 225 ψήφους.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διορίστηκε Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης).

Στις Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Ιανουαρίου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα.

Κατά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του 2016 η κα Κόλλια-Τσαρουχά διορίστηκε Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), αξίωμα το οποίο υπηρέτησε ως τον Αύγουστο του 2018.

Κατά τον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου 2018, η κα Κόλλια-Τσαρουχά ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.