Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 4621/08-04-2016) με θέμα: «Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για μείωση του ποσού εξαγοράς θητείας ανυπότακτων άνω των 35»

5 Μαΐου, 2016

 
Φ.900α/724/14806/5 Μαΐου 2016

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης-Ηρακλείου, αναφορικά με την έκδοση ΚΥΑ για τη μείωση του ποσού εξαγοράς θητείας ανυπότακτων άνω των 35 ετών, σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 57 του ν. 3421/2005 (ΦΕΚ Α’302), όπως ίσχυε πριν την πρόσφατη τροποποίησή της με το άρθρο 39 του ν.4361/2016 (ΦΕΚ Α’10), δηλαδή η σύνδεση του ελάχιστου ύψους του χρηματικού ποσού εξαγοράς της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του νεοκατατασσόμενου Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ), κάλυπτε την ανάγκη καθορισμού ενός εύλογου, δίκαιου και κατά το δυνατόν ανταποδοτικού συστήματος επιμέτρησης της εν λόγω εξαγοράς, με το σκεπτικό ότι η αποστέρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τις υπηρεσίες των στρατευμένων θητείας καλύπτεται εν μέρει με την πρόσληψη ΕΠΟΠ.

Έχοντας δε υπόψη ότι η συνεισφορά στην άμυνα της Χώρας είναι ρητή συνταγματική επιταγή αλλά και ότι η στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά επίπεδα, η νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα στρατολογίας και   εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης οφείλει να λειτουργεί και αποτρεπτικά ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων αποφυγής έκτισης της στρατιωτικής θητείας, δεδομένου         μάλιστα ότι οι ισχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα χορήγησης αναβολών, μειωμένης θητείας κλπ καλύπτουν πολλές περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά ελαστικές και επικαιροποιούνται συχνά, ώστε να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες.

Η κατάργηση της βάσης υπολογισμού του ποσού εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας σύμφωνα με το μισθό του ΕΠΟΠ, όπως αυτό συμπεριελήφθη στο ν. 4361/2016, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά αναθεώρηση των παραπάνω παραδοχών. Παρέχει, ωστόσο, τη δυνατότητα και την ευελιξία στους συναρμοδίους υπουργούς να καθορίζουν το ποσό αυτό αποκλειστικά σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων των Γενικών Επιτελεί-ων, τη δημοσιονομική συγκυρία και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς τα καταβαλλόμενα χρηματικά ποσά αποτελούν έσοδα του δημοσίου και περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν τούτων, η  επανεξέταση του ποσού εξαγοράς της στρατιωτικής υποχρέωσης είναι απαραίτητο να παραμείνει εντός του ανωτέρω πλαισίου της στρατολογικής πολιτικής των ΕΔ .

Ερώτηση 4621/08-04-2016 της Βουλής των Ελλήνων

Στην πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου “Ρύθμιση Θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις”, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, υπέρ της απαλοιφής τιμωρητικών διατάξεων σε ό,τι αφορά τους ανυπότακτους Έλληνες πολίτες άνω των 35 ετών και ιδίως για αυτούς που φέρουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα.

Εντός αυτού του πλαισίου, ψηφίστηκε το άρθρο 39 του ν. 4361/2016, το οποίο τροποποιεί παλαιότερη διάταξη του ν. 3421/2005 (αρθρ. 57 παρ. 2) και το οποίο προβλέπει πλέον συγκεκριμένα πως «το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για εξαγορά κάθε μήνα στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, η αναπροσαρμογή του, ο τρόπος, η διαδικασία και οι προθεσμίες καταβολής καθορίζονται με Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως…»

Εύλογα δηλαδή, εξουσιοδοτήθηκε ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Ελληνική Βουλή, να έχει τη δυνατότητα τροποποίησης του ποσού εξαγοράς της θητείας για τους ανυπότακτους άνω των 35 ετών, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια την εκάστοτε οικονομική συγκυρία.

Δεδομένου ότι το ποσό εξαγοράς της θητείας για την ανωτέρω κατηγορία ανυπότακτων Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σήμερα σε προφανή δυσαρμονία με τη γενικότερη, δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία και ως εκ τούτου κρίνεται δυσβάσταχτο για πολλούς από αυτούς (810 ευρώ/μήνα θητείας).

Δεδομένου ότι η ως άνω κατηγορία αφορά κυρίως νέους επιστήμονες, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, που λόγω σπουδών δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν κανονικά τις στρατιωτικές τους υποθέσεις, στην προσπάθειά τους για την αξιοποίηση ακαδημαϊκών ευκαιριών.

Δεδομένου ότι το brain drain που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα κατά την οκτάχρονη οικονομική κρίση είναι άνευ προηγουμένου και οι, συνήθως υψηλών προσόντων κάτοχοι διδακτορικών και μεταδιδακτορικών τίτλων Έλληνες πολίτες θα πρέπει να βοηθηθούν νομοθετικά, προκειμένου να επιστρέψουν νομίμως στη χώρα.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει από πλευράς τους σχεδιασμός για τον ορισμό του ποσού εξαγοράς της θητείας για τους ανυπότακτους άνω των 35 ετών, βάσει της πρόβλεψης του άρθρ. 39 του ν. 4361/2016;

2. Αν ναι, ποιο το ύψος του και σε τι βάθος χρόνου προσανατολίζονται να εκδώσουν
την σχετική ΚΥΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου