Απάντηση ΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 22743/15-9-2011) με θέμα «Εγκατάλειψη της Ικαρίας μετά τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010»

3 Οκτωβρίου, 2011

Φ.900α/8829/12218/29 Σεπτεμβρίου 2011

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Αϊβαλιώτης, με θέμα «Εγκατάλειψη της Ικαρίας μετά τη θεομηνία του Οκτωβρίου 2010», σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου:

Τον Σεπτέμβριο του 2003 διατέθηκε στο Δήμο Ικαρίας δωρεάν προωθητής γαιών (Π/Θ) για τη διάνοιξη δρομολογίου συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων. Μετά την έκδοση συνεχών παρατάσεων, ο Π/Θ παρέμενε στο νησί και συνέχισε να διατίθεται μέχρι και τις 30 Σεπ 2010 επί καθημερινής βάσεως, ανάλογα με την πρόοδο των εκρήξεων επί του βραχώδους εδάφους που πραγματοποιούσε εργολάβος.

Τον Φεβρουάριο 2011 υποβλήθηκε αίτημα στο ΥΠΕΘΑ από το Δήμο Ικαρίας για τη διάθεση μηχανημάτων με σκοπό την εκτέλεση εργασιών για τον απεγκλωβισμό και καθαρισμό των οικισμών Καρκιναγρίου και Αμάλου, οι οποίοι επλήγησαν από την θεομηνία της 18ης Οκτ 2010. Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ε.Δ., διατέθηκαν δωρεάν από το Σ.Ξ. για το σκοπό αυτό στο Δήμο Ικαρίας, 1 ερπυστριοφόρος εκσκαφέας τάφρων (Ε/Τ) και 1 ανατρεπόμενο όχημα (Α/Ο) από τη Σάμο, για ένα μήνα.

Τα προαναφερθέντα μέσα Μηχανικού μετά την ολοκλήρωση των ανατεθέντων εργασιών (3 Μαϊ 2011) αποχώρησαν έως ότου ο Δήμος Ικαρίας ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες διανοίξεως του δρομολογίου Καρκινάγρι – Τράπαλος καθόσον δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστεί από τα μηχανήματα του Σ.Ξ.

Μετά την αποχώρηση των μηχανημάτων, υποβλήθηκαν επιστολές από τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Σταυρινάδη και από τον Βουλευτή Σάμου κ. Βαρδίκο προς το ΥΠΕΘΑ,  ζητώντας τη διάθεση επιπλέον μέσων μηχανικού (ΜΧ) για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη νέα θεομηνία που έπληξε τη νήσο το Μάιο 2011 και αφορούσαν στην αποκατάσταση της βατότητας του δρομολογίου που συνδέει το Καρκινάγρι με το Τράπαλος.

Το ΓΕΣ ενημέρωσε ότι οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν μόνο εφόσον εξασφαλιστεί από το Δήμο Ικαρίας η απομάκρυνση των βράχων που έχουν καταπέσει στα διάφορα τμήματα του δρομολογίου που συνδέει το Καρκινάγρι με το Τράπαλος, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των μηχανημάτων στους συγκεκριμένους χώρους.

Τον Ιούνιο 2011 υποβλήθηκε νέα επιστολή από τον Δήμο Ικαρίας προς το ΥΠΕΘΑ με αίτημα την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:

(1) Την αποκατάσταση της βατότητας της οδού Καρκιναγρίου – Μαγγανίτη, σε τρία σημεία της οδού.

(2) Την αποκατάσταση των Λιμένων Καρκιναγρίου και Τραπάλου.

(3) Τον καθαρισμό των δύο ρεμάτων στη περιοχή Καρκιναγρίου.

Εφόσον πραγματοποιηθούν με μέριμνα του Δήμου Ικαρίας οι απαιτούμενοι εκβραχισμοί στο ανάλογο τμήμα του δρομολογίου Τράπαλος-Μαγγανίτης, το ΓΕΣ αποφάσισε να διαθέσει 1 Ε/Τ και 2 Α/Ο για 50 εργάσιμες ημέρες, καθώς οι ανωτέρω εργασίες δεν δύναται να εκτελεστούν με τα μέσα που διαθέτει ο Σ.Ξ..

Ερώτηση 22743/15-9-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Σχεδόν τελείως εγκαταλελειμμένη από το κράτος είναι η Ικαρία μετά την πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Δημάρχου Ικαρίας κ. Σταυρινάδη και τον επίμονο κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις ενέργειες του υποφαινόμενου αλλά και του βουλευτή Σάμου κ. Βαρδίκου. Στο Καρκινάγι Ικαρίας χρειάζεται επειγόντως η δημιουργία τοιχείου δίπλα στο ρέμα που υπάρχει εκεί γιατί απειλούνται με κατάρρευση σπίτια μέσα στο χωριό αυτό.

Κατόπιν τούτου Ερωτάσθε

1. Πώς θα δράσετε με τρόπο άμεσο, ώστε να αποφευχθεί νέα καταστροφή στο Καρκινάγρι με την κατάρρευση σπιτιών;

2. Έχει υπάρξει συνεννόηση με τον Στρατό, ώστε να σταλούν κατάλληλα μηχανήματα και προσωπικό στην Ικαρία για την αποκατάσταση και των υπολοίπων ζημιών; Πότε θα γίνει αυτό;

O Βουλευτής

Κ. Αϊβαλιώτης