Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερ. Κοιν. Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 73/03-10-17) με θέμα: «Σχετικά με την απαγόρευση στα Τάγματα Εθνοφυλακής να παρελάσουν για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου»

2 Νοεμβρίου, 2017

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερ. Κοιν. Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 73/03-10-17) με θέμα: «Σχετικά με την απαγόρευση στα Τάγματα Εθνοφυλακής να παρελάσουν για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου»

Με μια απαράδεκτη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη απαγορεύεται η παρέλαση των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017!

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 31849/21-9-2017 έγγραφο που απευθύνεται προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναφέρεται ρητώς ότι «…Τάγματα Εθνοφυλακής δεν θα παρελάσουν…». Η απόφαση αυτή, έρχεται σε μια περίοδο όπου ο θεσμός της Εθνοφυλακής αναβαθμίζεται λόγω των αυξανόμενων αναγκών του Στρατού Ξηράς, τα Τάγματα επανδρώνονται με περισσότερους άνδρες, ενώ μετά από μεγάλη προσπάθεια των στελεχών, αλλά και των ίδιων των Εθνοφυλάκων, η παρεχόμενη εκπαίδευση βελτιώνεται, εισάγοντας νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν στον μαχητή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου της μάχης, αν και όποτε χρειαστεί.

Όλα αυτά την στιγμή που το 2017, έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ως «Έτος Εφέδρων-Εθνοφυλάκων» .

Η απαγόρευση στα Τάγματα Εθνοφυλακής να παρελάσουν, αποτελεί μια βάναυση προσβολή απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Τάγματα Εθνοφυλακής, στις Διοικήσεις τους και σε κάθε ενεργό Εθνοφύλακα προσωπικά, κυρίως όμως αποτελεί προσβολή στους πεσόντες του έπους του 1940, οι οποίοι στον μεγαλύτερο βαθμό ήταν Έφεδροι που κλήθηκαν μέσω της επιστράτευσης να πολεμήσουν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Με ποιο σκεπτικό ελήφθη η απαράδεκτη αυτή απόφαση;

2. Τι θα πράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, για να μην ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση εθνομηδενιστικών και ανθελληνικών κύκλων;

3. Ποια η άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας, με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την Εθνοφυλακή και για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης της;

4. Γιατί ενώ σε προηγούμενες παρελάσεις σε όλη την Επικράτεια, υπήρξε συμμετοχή ταγμάτων Εθνοφυλακής, αυτό απαγορεύεται στις φετινές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου;

Ο Βουλευτής
Χρήστος Παππάς