Φ.900α/940/15141/21 Οκτωβρίου 2016
Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Στέργιος Γιαννάκης, με θέμα «Σχετικά με παραχώρηση κτιρίου για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου Πρέβεζας» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Το «Δημόσιο Κτήμα με ΑΒΚ 16 πρώην ΛΑΦ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» παραδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ στην Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας την 17η Μαΐου 2013 κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ/ΓΓΔΠ), με σκοπό την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, συγκεκριμένων Υπηρεσιών του Δημοσίου.
Έκτοτε, το ζήτημα της διαχείρισης του εν λόγω κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου και της παραχώρησης του για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου Πρέβεζας, αποτέλεσε αντικείμενο χειρισμού από της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας και του ΥΠΟΙΚ/ΓΓΔΠ.
Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.
Ερώτηση 8651/28-09-16 της Βουλής των Ελλήνων
Το Υπουργείο Οικονομικών το 2012 παραχώρησε το κτίριο, που από το 1967 στεγάζονταν η Λέσχη Αξιωματικών Πρέβεζας, στην Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας και αυτή με τη σειρά της από τον Νοέμβριο του 2012 με αίτημα της στο Υπουργείο Οικονομικών και κοινοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτίριο για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου Πρέβεζας.
Η παραχώρηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, γιατί και λόγω της συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού , το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας απέκτησε περισσότερο φόρτο εργασίας και διευρυμένες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης χώρων να ασφυκτιά το υπαλληλικό προσωπικό και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες στον πολύ μικρό χώρο που σήμερα στεγάζονται.
Τον Μάρτιο του 2013 το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από το ΓΕΣ, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Ειρηνοδίκη Πρέβεζας και την Κτηματική Υπηρεσία την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης.
Επειδή από το 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία διαδικασία για την παραχώρηση.
Επειδή το συγκεκριμένο κτίριο – που γειτνιάζει με ίο κτίριο των Δικαστηρίων Πρέβεζας – βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ( επί της κεντρικής πλατείας) και έχει μεταβληθεί σε άδειο κουφάρι με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, επηρεάζοντας ακόμα και την αισθητική της πόλης,
Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθενται να ολοκληρώσουν την διαδικασία παραχώρησης και πότε;
2. Θα προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, έτσι ώστε το συγκεκριμένο κτίριο να μην μένει κλειδωμένο και αφημένο στη τύχη του αφ’ ενός και αφ’ ετέρου το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας να αποκτήσει ευπρόσωπη στέγη;
O Βουλευτής
Στέργιος Γιαννάκης