Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 7946/05-09-2016) με θέμα: «Σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού»

9 Νοεμβρίου, 2016

Φ.900α/912/15099/9 Νοεμβρίου 2016

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος, με θέμα «Σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Αποτελεί πάγια επιδίωξη της ΕΕ η προώθηση – εμβάθυνση των πολιτικών-στρατιωτικών συνεργιών μεταξύ των κρατών – μελών της στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας, προκειμένου να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα στην διαχείριση κρίσεων και στην πρόληψη των διενέξεων. Η ανωτέρω δυναμική υπαγορεύεται από το ρευστό γεωπολιτικό περίγυρο της ΕΕ και περιγράφεται ξεκάθαρα από το κείμενο της   Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούνιος 2016).

Ανέκαθεν η Ελλάδα υπήρξε μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης μίας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας στον τομέα της άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας την ανάγκη ενίσχυσης της Ένωσης με μία αξιόπιστη και ισχυρή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η οποία θα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τα επιχειρησιακά εργαλεία για την ανάδειξη του ρόλου της Ένωσης στην διεθνή σκηνή.

Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο δημιουργίας «Ευρωπαϊκού Στρατού» δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη ΕΕ και ούτε είναι εφικτό. Πολλώ μάλλον που και το ΝΑΤΟ, ως κατ’ εξοχήν αμυντικός οργανισμός, δεν διαθέτει Νατοϊκό στρατό. Ένοπλα τμήματα διατίθενται εθελοντικά και κατά την κρίση των Εθνικών Κυβερνήσεων.
     
Το γεγονός ότι δεδηλωμένη απειλή για την Ελλάδα προέρχεται μόνο από την Τουρκία, συνιστά μια θεμελιώδη ιστορική και θεσμική αντίφαση που επηρεάζει τη συμμετοχή της
γείτονος σε θέματα δομής και επιχειρησιακής λειτουργίας της ΚΠΑΑ της ΕΕ.
       
Η Ελλάδα τοποθετείται στο θέμα αυτό στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των καταστατικών ρυθμίσεων που διέπουν την Ε.Ε. και οι οποίες απαιτούν ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων.
    
Η ελληνική στρατηγική θεώρηση έχει ως άξονα την αταλάντευτη υπεράσπιση των  εθνικών   συμφερόντων, αλλά και την προώθηση οργανωτικών και λειτουργικών λύσεων που δεν  προσθέτουν προβλήματα και εντάσεις στην περιοχή.
     
Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ερώτηση 7946/05-09-2016 της Βουλής των Ελλήνων  

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας απηύθυναν έκκληση για την δημιουργία το ταχύτερο ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Βαρσοβία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τους ομολόγους τους της Πολωνίας και της Σλοβακίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 για το brexit στην Μπρατισλάβα. «Πρέπει να δώσουμε την προτεραιότητα στην ασφάλεια και να αρχίσουμε την οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε να συμφωνεί, ωστόσο περιορίστηκε σε μια πολύ γενική τοποθέτηση: «η ασφάλεια είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί, για την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε. Καλώντας να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα των κρατών του Χώρου Σένγκεν, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά και «την έναρξη μιας συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού», ενώ και οι Πολωνοί έχουν παρόμοια
θέση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Ποια η θέση της Ελληνικής κυβερνήσεως στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού;

2.) Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει εκφράσει πρόθεση να μετέχουν δυνάμεις της στον Ευρωπαϊκό Στρατό, πώς αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

3) Πώς θα διασφαλισθεί η ασφάλεια των συνόρων μας, στην περίπτωση που δημιουργηθεί τελικά Ευρωπαϊκός Στρατός;

Ο Bουλευτής

Νικόλαος Κούζηλος