Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2420/05-01-2017) με θέμα: «Οι ανεξάλειπτες εναέριες τουρκικές παραβιάσεις υπονομεύουν την άμυνα της χώρας»

18 Ιανουαρίου, 2017

Φ.900α/1107/15348/Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2017

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χρήστος Παππάς με θέμα «Οι ανεξάλειπτες εναέριες τουρκικές παραβιάσεις υπονομεύουν την άμυνα της χώρας», σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Η εκδήλωση διπλωματικών ενεργειών, εν προκειμένω δε η πραγματοποίηση διαβημάτων ή παρεμβάσεων σε νατοϊκό αλλά και σε διμερές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης είναι συνεχής και αδιάλειπτη, εντάσσεται δε στο πλαίσιο της άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Χώρας.

Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι το ΥΠΕΘΑ, σε πλήρη συντονισμό με το ΥΠΕΞ, παρακολουθεί στενά τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και αντιδρά, δια της αποφασιστικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε  ξηρά, θάλασσα και αέρα, άμεσα και σε κάθε πρόκληση σύμφωνα με θεσμοθετημένες διαδικασίες και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Ερώτηση 2420/05-1-17 της Βουλής των Ελλήνων

Αναπάντητη  παραμένει η υπ’αριθ. Πρωτ. 1017 από 08-11-2016 ερώτηση μου, ως εκ τούτου σας επανακαταθέτω το ερώτημα που είχε ως εξής:

Εσχάτως διαφαίνεται εντόνως μια συνεχής προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, είτε με την ακραία φρασεολογία και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Ερντογάν, είτε με τις συνεχείς παραβιάσεις στα όρια «ακήρυχτου πολέμου». Εστιάζοντας λοιπόν στις συνεχείς αερομαχίες και εμπλοκές που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, ανακύπτουν ευλόγως ερωτήματα περί των σκοπών και των στοχεύσεών της, εφόσον αυτή η τακτική συμπαρασύρει και τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη σε έναν φαύλο κύκλο, που θέτει τακτικώς σε άμεσο κίνδυνο τα αξιόμαχα πληρώματά μας.

Η ουσία της ανεξάλειπτης αυτής δε τουρκικής προκλητικότητας επικεντρώνεται στο γεγονός ότι αυτή οδηγεί σε μια συνεχή και συστηματική φθορά των αεροσκαφών μας. Δικαίως αναφύονται ερωτήματα για το αν αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας προσβλέπουν σε κάποιο προσχεδιασμένο αποτέλεσμα, στη διαιώνιση δηλαδή της καταστάσεως της σκοπούμενης και συστηματικής καταπονήσεως του εναερίου στόλου μας ή αντανακλούν κάποια αθέατη σκοπιμότητα επιθετικής κλιμακώοεως.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η συνεχής χρήση των μαχητικών μας αεροσκαφών στις συστηματικές αυτές προκλήσεις, εκτός του ότι αποβαίνει ατελέσφορη, οδηγεί στη φθορά, στην καταπόνηση και; βραχυπροθέσμως στην έλλειψη διαθεσιμότητας μαχητικών. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εμπλοκές στο βόρειο Αιγαίο. Οι αναχαιτίσεις κοστολογούνται: ακριβά και αυτό φυσικά το γνωρίζει η τουρκική πλευρά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Τι σχεδιασμός υπάρχει ώστε να περιορισθεί άμεσα η τουρκική προκλητικότητα εις ό,τι αφορά τις εναέριες παραβιάσεις, η οποία ενέχει ιδιαιτέρως ζημιογόνο αντίκτυπο στα μαχητικά μας αεροσκάφη, καθώς και στα πληρώματα;

2) Θα χαραχθεί μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική και θα δοθούν σαφείς απαντήσεις στις παραβιάσεις;

3) Θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τη θέση της στα διεθνή fora και γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα;

O ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς