Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6620/06-06-18) με θέμα: «Τα Σκόπια λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με το όνομα “Μακεδονία”»

17 Ιουλίου, 2018

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ερώτηση 6620/06-06-18 της Βουλής των Ελλήνων

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Saber Strike 18», θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018 κατά μήκος των συνόρων των Βαλτικών χωρών με τη Ρωσία, με σκοπό την επίδειξη αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης της Συμμαχίας, σε απάντηση των συνεχών ασκήσεων που πραγματοποιεί κοντά στα σύνορά της, η Ρωσία.

Στη συγκεκριμένη άσκηση θα συμμετέχουν 19 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ με 18.000 προσωπικό, δεκάδες άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους των Σκοπιών, το οποίο μάλιστα αναφέρεται με τον όρο «Μακεδονία», παρόλο που δεν είναι τυπικά και επίσημα, μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Για ποιο λόγο συμπεριλαμβάνονται τα Σκόπια στις διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αν και δεν αποτελεί μέλος του, εξ αιτίας του (προ δεκαετίας) βέτο που άσκησε η Ελλάδα κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι;

2) Έχουν συμμετάσχει τα Σκόπια κατά το παρελθόν, σε ανάλογες στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια του ΝΑΤΟ;

3) Αληθεύει ότι το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ αναφέρει τα Σκόπια με την ονομασία «Μακεδονία» και αν ναι, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιδράσετε στην προκλητική και ιστορικά απαράδεκτη ενέργεια της Συμμαχίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος