Χαιρετισμός ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο Συνέδριο του ΕΚΔΔΑ

16 Ιουλίου, 2021

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκφώνησε χαιρετισμό κατά τη λήξη του συνεδρίου που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα «Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ): Αναβάθμιση & Αναπροσανατολισμός των δεξιοτήτων στο σύγχρονο επιτελικό κράτος». Το συνέδριο διεξήχθη την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΔΔΑ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, ως Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Δρ Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, προκειμένου να συμμετάσχω στο σημερινό συνέδριο, που φιλοδοξεί να αναδείξει τις νέες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές, που εντοπίζονται στους τομείς του μετασχηματισμού και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, υπό το πρίσμα της επιτελικής και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Το ΕΚΔΔΑ, ως ο εθνικός στρατηγικός φορέας επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τον κρατικό μηχανισμό, σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα επιμόρφωσης, που στοχεύουν στη διοικητική μεταρρύθμιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την κοινωνική αλληλεγγύη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη μια σύγχρονης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν αποτελεί πλέον ευχολόγιο ή μια μελλοντική συνθήκη, αλλά συνιστά την καθημερινότητα των πολιτών, μια πραγματικότητα που υποδεικνύει ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ψηφιακή πολιτική και η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων έχουν εισέλθει σε μια εντελώς νέα εποχή, όπου η αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής ωρίμανσης του επιτελικού κράτους, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημόσια Διοίκηση υιοθετεί μια νέα στρατηγική, διαμορφώνοντας ένα αναπτυξιακό πρότυπο που δίνει έμφαση στις ανθρώπινες δεξιότητες, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των ψηφιακών υποδομών ενός σύγχρονου κράτους, ενσωματώνοντας στην κουλτούρα της την ψηφιακή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της και θέτοντας τον πολίτη στο επίκεντρο της επανασχεδίασης και υλοποίησης των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ευέλικτα μοντέλα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων ψηφιακών λύσεων.

Σε αυτή τη προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΚΔΔΑ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίθεται αρωγός και συμπαραστάτης, επιβεβαιώνοντας τη θέση του αυτή με το πρόσφατο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που συνυπογράφηκε τον περασμένο Μάιο με το Υπουργείο Εσωτερικών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την εξαιρετική διυπουργική συνεργασία στην ανάληψη κοινών δράσεων, όπως η ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών, ο σχεδιασμός επιμορφωτικών προγραμμάτων, η οικονομική διαχείριση, η διοίκηση ανθρώπινων πόρων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η νομιμότητα και η διαφάνεια.

Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή προγραμματική συμφωνία, με αμφίδρομη συνέργεια, συγκεκριμένη στόχευση, κοινό χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, που στοχεύει αφενός στην περαιτέρω επιμόρφωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου στην προοπτική μεταφοράς γνώσεων και εμπειριών, ιδίως στον στρατηγικό σχεδιασμό, από τους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το προσωπικό συνιστά πάντα το σημαντικότερο οπλικό μας σύστημα και τον αδιαφιλονίκητο πολλαπλασιαστή της ισχύος του Στρατεύματος, γι΄ αυτό και θεωρούμε ότι παράλληλα με την απαιτητική, υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή στρατιωτική εκπαίδευση που του παρέχουμε, οφείλουμε να του τονώσουμε το αίσθημα της εξωστρέφειας, με την αποδοτικότερη διάδρασή του με τους κοινωνικούς φορείς εν όψει δράσεων και συνεργειών που αναλαμβάνονται σε καθημερινό επίπεδο, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτόν τον τομέα αναμένουμε πολλαπλά οφέλη από τη συνεργασία και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα για το προσωπικό μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η εξωστρέφεια συνιστά το αποτέλεσμα της σύγχρονης παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, απόρροια της έκρηξης των επικοινωνιών, της πληροφορικής, της κοινωνικής δικτύωσης, της παγκοσμιοποίησης των οικονομικών εργαλείων και της διεθνοποίησης της αγοράς εργασίας, συνθέτοντας στην ουσία το αποτέλεσμα της διάδρασης ενός οργανισμού με την πραγματικότητα.

Η εξωστρέφεια μέσω της ανάδειξης της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, αποτελεί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εξωστρεφής ανάλυση, στάθμιση, εκτίμηση και συγκρότηση εναλλακτικών καινοτόμων σχεδίων και πρωτοβουλιών, αποτελεί καθοριστικής σημασίας επιδίωξη, με απώτερο στόχο ένα ευέλικτο και σύγχρονο στράτευμα.

Οι προκλήσεις των καιρών είναι μεγάλες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνταγματική υποχρέωση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η υπέρβαση των παγιωμένων αγκυλώσεων, της αδράνειας, του εφησυχασμού και της εμμονής σε στερεότυπες αντιλήψεις που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο στρατιωτικό οικοδόμημα, το οποίο οφείλει να διαπνέεται από το αίσθημα της ανανέωσης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

Η ελληνική κοινωνία αντλεί δύναμη από το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που της παρέχουν με το καθημερινό έργο τους οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό το αίσθημα λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για το προσωπικό, ώστε να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή του, αποστολή που δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος και δύνανται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητά τους να εγγυηθούν την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των πιθανών προκλήσεων και απειλών, επιτρέποντας στη χώρα να μετατραπεί σε έναν ισχυρό άξονα σταθερότητας και αποτροπής».