Δηλώσεις ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντηση του με τον ΥΠΑΜ Εσθονίας Κάλε Λάανετ στο Ταλίν

9 Νοεμβρίου, 2021

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, με τον Υπουργό Αμύνης της Εσθονίας κ. Κάλε Λάανετ (Kalle Laannet), κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επισκέψεώς του στην Εσθονία.

Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Κάλε,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στο Ταλίν και σε συναντώ εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Ελλάδα και η Εσθονία διατηρούν μια δυνατή φιλία και είναι στενοί εταίροι και φίλοι στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Βαλτικής καθώς και στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Η κοινή μας επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και ενισχύσουμε τη διμερή μας αμυντική συνεργασία, αλλά επίσης τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Με τον Υπουργό κ. Λάανετ συζητήσαμε την κατάσταση ασφάλειας στην αντίστοιχη «γειτονιά» εγγύτητάς μας. Μια αποτυχία να ανταπεξέλθουμε στις απειλές και προκλήσεις στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση και συνέπειες στη σταθερότητα και ασφάλεια των περιοχών μας και της Ευρώπης γενικά.

Η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε και εμπλεκόταν σε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, βασισμένοι στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται επίσης να παρέχουμε υποστήριξη σε αυτές τις χώρες στη «γειτονιά» εντός της ακτίνας του Αφγανιστάν και να συνεργαζόμαστε για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική κρίση και τη μετατροπή των μεταναστευτικών ροών σε όπλα εναντίον των χωρών μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Λάανετ για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και την εξαιρετική φιλοξενία. Ευελπιστώ να σε καλωσορίσω στην Αθήνα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας δήλωσε τα εξής:

«Υπουργέ, Αγαπητέ Νικόλαε,

Είμαι ευτυχής που σας υποδέχομαι εδώ, στην Εσθονία. Σας ευχαριστώ για την παραγωγική συζήτηση που μόλις είχαμε, σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και την αμυντική συνεργασία σε διμερές επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας μας προκαλεί ανησυχία. Όποτε παρουσιάζεται κάποιος κίνδυνος στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία, στοχεύοντας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η Λευκορωσία θα πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις.

Η Εσθονία υποστηρίζει πλήρως την ολόπλευρη προσέγγιση της ασφάλειας. Η αμοιβαία κατανόηση των ζητημάτων ασφαλείας είναι η καλύτερη διασφάλιση για τη λειτουργία της Συμμαχίας.

Είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα συμμετέχει στις εργασίες του Κέντρου Αριστείας Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ εδώ, στο Ταλίν, και ελπίζουμε ότι κι εσείς θα θεωρήσετε τη συμμετοχή σας πολύτιμη.

Ανυπομονώ για τους εορτασμούς της εκατοστής επετείου διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου.

Κλείνοντας, ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαιτέρως των παρουσία σας εδώ, καθώς και τη συμμετοχή σας, με την παρουσίαση της κεντρικής ομιλίας στο Ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα, αύριο. Με αυτόν τον τρόπο υποδεικνύεται ότι έχουμε κοινό μέτωπο, ώστε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Συμμαχία.

Σας ευχαριστούμε που τιμάτε την Εσθονία με την επίσκεψή σας».

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετέβη στην Πλατεία Ελευθερίας του Ταλίν, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ανεξαρτησίας και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Αριστείας CCDCOE του ΝΑΤΟ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). Το CCDCOE λειτουργεί στην Εσθονία από τον Μάιο του 2008 με αντικειμενικό σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων, συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών – Μελών της Συμμαχίας και των εταίρων της σε θέματα Κυβερνοάμυνας (Cyber Defence).