Ελληνικό τάγμα μηχανικού στο Αφγανιστάν
Φ.900α/8043/11176/19 Αυγ. 2010
Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με το ελληνικό Tάγμα Ειδικής Σύνθεσης στο Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:
Το ΤΕΣΑΦ είναι ανεπτυγμένο στην περιοχή της Καμπούλ, η οποία αποτελεί Περιοχή Επιχειρήσεων (ΠΕ) της Περιφερειακής Διοίκησης Πρωτεύουσας ( Regional Command Capital-RCC), χωρίς να έχει εκχωρηθεί κάποια μορφή Διοικήσεως ή Ελέγχου στη Συμμαχία, καθώς επί του παρόντος δεν έχει συμπεριληφθεί Τάγμα ΜΧ στην Καμπούλ στις Απαιτήσεις Δυνάμεων της Συμμαχίας (Combined Joint State of Requirements – CJSOR).
Την παρούσα χρονική περίοδο το ΤΕΣΑΦ εκτελεί:
Έργα ΜΧ στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ (ΚΑΙΑ), επ’ ωφελεία της ISAF και της Ελληνικής Διοικήσεως του ΚΑΙΑ, καθώς είναι το μοναδικό τμήμα στην περιοχή της Καμπούλ με τέτοιες δυνατότητες και για τα οποία έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη ευμενή σχόλια από τη Συμμαχία.
Εκπαιδευτικό έργο στο Κέντρο Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Καμπούλ (Kabul Military Training Center – KMTC), σύμφωνα με τις ανάγκες της Συμμαχίας και τις κατευθύνσεις της ιεραρχίας για συμμετοχή του στην εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού.
Η εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου του ΤΕΣΑΦ, θα επισημοποιηθεί με την ανάληψη από τη χώρα μας συγκεκριμένων θέσεων εκπαιδευτών στο KMTC, κατά τη Σύσκεψη Παραγωγής Δυνάμεων (Global Force Generation Conference – GFGC), που διεξάγεται μια φορά το χρόνο (Νοέμβριο) στο SHAPE. Μετά τη GFGC η χώρα μας θα ενταχθεί επίσημα στο CJSOR.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΣΑΦ είναι το μοναδικό τμήμα μηχανικού στην περιοχή της Καμπούλ και έχει λάβει κατ’ επανάληψη τα ευμενή σχόλια της Συμμαχίας για τη συνδρομή του στα έργα που υποστηρίζουν την δράση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η σημαντικότητα της προσφοράς του εν λόγω τάγματος επισημάνθηκε και από τον Supreme Allied Commander Europe (SACΕUR) κατά την τελευταία επίσκεψη του στη χώρα μας (30-7-2010).
Ερώτηση 477/28-7-10 της Βουλής των Ελλήνων
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, από τον Νοέμβριο του 2009, που ελήφθη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την μη μετακίνηση του ΤΕΣΑΦ στην περιοχή Χεράτ , το Τάγμα παραμένει μετέωρο στη Καμπούλ, χωρίς να συγκαταλέγεται στις δυνάμεις της επιχείρησης ΙSAF, αφού στην περιφέρεια της Καμπούλ (RC-C) δεν υπάρχει πλέον αναγκαιότητα για Τάγμα Μηχανικού, και άρα παραμένει χωρίς αποστολή, αναμένοντας πότε θα βρεθεί έργο στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Συμμαχίας,, ΝΑΤΟ Training Mission In Afghanistan (ΝΤΜ-Α).
Επειδή όπως είναι προφανές, η κατάσταση αυτή, επί τόσους μήνες, δημιουργεί έντονα αρνητική εικόνα για την χώρα μας στους κύκλους της Συμμαχίας σε μια περίοδο μάλιστα που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Επειδή από πληροφορίες δημιουργούνται προβλήματα και τριβές με τον Τούρκο Διοικητή της περιφέρειας της Καμπούλ, ο οποίος αφού προσπάθησε με σειρά υπηρεσιακών εγγράφων επιπέδου SΗΑΡΕ. να αναλάβει υπό τον επιχειρησιακό του έλεγχο το Ελληνικό Τάγμα, αναθέτει έργα σε αυτό, χωρίς όμως όπως αποδεικνύεται, να έχει τέτοια δικαιοδοσία, αφού δεν προκύπτει από καμία συμφωνία σχέση Διοικήσεως.
Επειδή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για χρηματοδοτήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως το κονδύλι των 600.000 ευρώ για την υποστήριξη της Γαλλοβρετανικής πρωτοβουλίας για τα ελικόπτερα στο Αφγανιστάν, ή το κονδύλι ύψους 3.000.000 ευρώ. που αναφέρεται στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου 2009, κ.α.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.Αν αληθεύουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που φέρουν το ΤΕΣΑΦ από τον Νοέμβριο του 2009 να παραμένει εκτός επιχειρησιακού ελέγχου του διοικητού της ISAF και ουσιαστικά εκτός επιχειρησιακού έργου, αφού ο τομέας της Καμπούλ δεν έχει πλέον επιχειρησιακή ανάγκη από Τάγμα Μηχανικού?
2.Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να. αρθεί το πρωτοφανές αυτό παράδοξο που εκθέτει την χώρα μας στους κόλπους της Συμμαχίας.
3.Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ενταχθεί το ΤΕΣΑΦ στο CJSOR της νατοϊκής εκπαιδευτικής αποστολής (ΝΤΜ-A) που ήταν η εναλλακτική πρόταση της
Ελλάδος?
4.Αν πρόκειται και σε ποιο βαθμό, να ικανοποιηθούν οι οικονομικές και λοιπές δεσμεύσεις της Ελλάδος προς το Αφγανιστάν (ISAF)?
Ο Ερωτών βουλευτής
Θεόφιλος Λεονταρίδης