Ημερησια Διαταγή Του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

20 Νοεμβρίου, 2021

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η 21η Νοεμβρίου, είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα, γιορτάζουμε τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και ταυτόχρονα την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που αποτελούν τους διαχρονικούς προστάτες της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

Τιμούμε τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων, οι οποίοι στο διάβα των αιώνων υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα υψηλά ιδανικά του Ελληνικού Έθνους, αλλά και τη σημερινή γενιά των Ενόπλων μας Δυνάμεων που άοκνα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αποδεικνύουν πως διαθέτουν άριστη εκπαίδευση, εξαιρετική μαχητική ικανότητα και πνεύμα αυτοθυσίας, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στην υπεράσπιση των ιδανικών του Έθνους.

Πατρίδα και Θρησκεία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, στη μακραίωνη ιστορία και παράδοσή μας και στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός. Υπό τη σκέπη της, οι πρόγονοί μας έγραψαν σελίδες δόξας, υπερασπίζοντας, με περίσσευμα γενναιότητας και θάρρους, τα όσια και ιερά της πατρίδας μας και τις αξίες του ελληνισμού.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, παρά τις τάσεις αστάθειας που έχουν διαμορφωθεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, δίνετε νυχθημερόν σκληρό αγώνα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ισχυρές, αξιόμαχες και έτοιμες να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Είστε η Αξιόπιστη και ετοιμοπόλεμη δύναμη Αποτροπής.

Είστε ο Εγγυητής της Εδαφικής Ακεραιότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση.

Κυβέρνηση και Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση των Εθνικών μας Συμφερόντων. Καθήκον και Αποστολή μας είναι η Θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής και αυτό πράττουμε επί καθημερινής βάσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αναβαθμίζονται συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα, σε υποδομές και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος τελευταίας γενιάς, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Επιπλέον, προτάσσουμε την ενεργή Αμυντική Διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος Συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της Εθνικής μας Ισχύος και καθιστώντας τη χώρα μας βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές δράσεις, σε όλη την επικράτεια, σε τομείς όπως, η υγεία, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας καθώς και η συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών. Η συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού των ΕΔ στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της υγειονομικής κρίσης είναι καταλυτική.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν, στηριζόμενες στην εμπειρία που διαθέτουν, στον επαγγελματισμό και στο ζήλο που τις διακρίνει.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και αγάπη του ελληνικού λαού και συσπειρώνει τις δυνάμεις ολόκληρου του Ελληνισμού.

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Με τη σκέψη όλων των Ελλήνων στο έργο σας και με αμέριστη ευγνωμοσύνη για τη διαρκή προσφορά σας, θέλω, για μια ακόμα φορά, να σας συγχαρώ για την άριστη εκτέλεση της αποστολή σας και για την πολύτιμη συνδρομή σας στο κοινωνικό σύνολο.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, επαγγελματισμό και υπερηφάνεια το έργο σας, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για την Πατρίδα μας.

Εύχομαι η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει καθέναν από εσάς ξεχωριστά και τις οικογένειές σας.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω το Έθνος!

Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος