Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη Συζήτηση του Σ/Ν Σχετικώς με την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022

17 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, την ακόλουθη τοποθέτηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικώς με την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022»:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Πάντως κύριε συνάδελφε που μόλις κατεβήκατε από το βήμα, κύριε Χατζηδάκη εμείς δεν θα πούμε σε κανέναν από τους συνομιλητές μας ότι οι γείτονες δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν τώρα, άρα να μην διαπραγματεύονται αδίκως και ασκόπως. Εν πάση περιπτώσει, συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω ότι η Άμυνα της χώρας πρέπει να είναι ένα πεδίο, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται με όρους εθνικής ομοψυχίας, συνεννόησης και ει δυνατόν συναίνεσης. Μακριά από κάθε είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλότητες. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, ιδίως στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, παρά τα όσα έχουν ήδη γίνει.

Αυτή είναι η προσέγγισή μου και μέσα από αυτή σας παρουσιάζω σήμερα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά στο γενικό πλαίσιο για τη Συζήτηση του Προϋπολογισμού, οι εκλεκτοί συνάδελφοι του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης έχουν καλύψει με πληρότητα και σαφήνεια το θέμα. Εγώ θα ήθελα να τονίσω απλά και επιγραμματικά, κάποιες βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το τοπίο μέσα στο τοπίο οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, μέσα στο οποίο αντιστοίχως εμείς επιχειρούμε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, δυστυχώς, καταρτίζεται ένας Προϋπολογισμός μέσα σε καθεστώς αβεβαιότητας και ρευστότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση, που ακόμα εξελίσσεται και διαγράφει ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Μια πανδημική κρίση που τα απόνερά της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα και τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Και μέσα σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας ανέκυψε και ένας επιπρόσθετος κίνδυνος από ένα κύμα διεθνών ανατιμήσεων στους τομείς της ενέργειας αλλά και των τροφίμων παγκοσμίως που επηρέασε τις δραστηριότητες κατά μήκος ολόκληρης εφοδιαστικής αλυσίδας και πιέζει προς τα κάτω αναπόφευκτα το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και καταναλωτών. Παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από πλευράς βέβαια του οικονομικού επιτελείου.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ασφαλώς, και καλά κάνει, μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν οι ανωτέρω διεθνείς συγκυρίες στα νοικοκυριά δημιουργώντας και απλώνοντας όσο μπορεί ένα ανθεκτικότερα δίκτυ προστασίας. Και θυμίζω ότι το ισχυρότερο μέσο τόνωσης διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών δεν είναι άλλο από τη μείωση φόρων. Όπως ξέρετε, φέτος δεν αυξάνεται κανένας φόρος και πέρυσι αλλά και πρόπερσι μειώθηκαν πάρα πολύ. Αντιθέτως με ό,τι γινόταν στο παρελθόν.

Σκοπός όμως και ζητούμενο, παρά την προσφυγική και υγειονομική κρίση ή τη γεωπολιτική, αν θέλετε, τις γεωπολιτικές εντάσεις, η χώρα μας είναι έτοιμη να κάνει το άλμα ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που δεν αποτελεί απλώς ευχολόγιο καθότι η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το έτος 2021 από 3,6% που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, διαμορφώνεται πλέον με συντηρητικές μάλιστα εκτιμήσεις 6,9%. Και σαφώς αποτελεί επιβράβευση της σχεδιαζόμενης και υλοποιούμενης οικονομικής πολιτικής μέσα σε πρωτοφανείς και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον το πεδίο για να έρθουν επενδύσεις και κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, σας το λέω, θα γίνουν και στο χώρο της Άμυνας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως γνωστόν τα οικονομικά μεγέθη δύνανται να επηρεάζονται από πληθώρα εξωγενών παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι διεθνείς ενεργειακές κρίσεις ή και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα υφίστανται πραγματικά πολυσύνθετες προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Οι υπαρκτές και εκδηλωθείσες υβριδικές απειλές, οι προκλήσεις και τα προβλήματα ασφαλείας δεν επιτρέπουν κανέναν απολύτως εφησυχασμό. Αντιθέτως, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας τρέχουν και θα έλεγα ότι μεταβάλλονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν την παρουσία τους, ορθώνουν το ανάστημά τους και συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Πάντοτε βέβαια βασιζόμενες, όπως η χώρα άλλωστε βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Τα γεγονότα που ζήσαμε το 2020, η προφανώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ίδιου έτους και η συνεχιζόμενη αναθεωρητική συμπεριφορά της γείτονος καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν εμπράκτως δυο πράγματα.

  • Πρώτον, το βαθμό και την έκταση της απειλής κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, και

  • Δεύτερον το βαθμό ετοιμότητας και αποφασιστικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που για μια ακόμη φορά απέδειξαν όπως αποδεικνύουν διαρκώς ότι αποτελούν τον εγγυητή της εδαφικής ανεξαρτησίας και προστάτη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Κυβέρνηση της χώρας με προεξάρχοντα ασφαλώς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των γεωπολιτικών εξελίξεων κινήθηκε σε δυο βασικούς άξονες. Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων – ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών μας.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Άμυνα για το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό 2022 στα 6,39 δισ. για το επόμενο έτος. Με την επιφύλαξη βέβαια περαιτέρω ενίσχυσης αυτού κατά τη διάρκεια του έτους όπως είχε γίνει και πέρυσι από το ειδικό αποθεματικό σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέχουμε τη δυνατότητα διατήρησης και ενίσχυσης του μηχανισμού αποτροπής κάθε απειλής ώστε να είναι δυνατή η διασφάλιση των συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που ανέφερα προηγουμένως.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5% και επαναφέρει συνολικά τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά στο ύψος των προ κρίσης Προϋπολογισμών του Υπουργείου, σε επίπεδα 2009. Η παρουσίαση ενώπιον του Κοινοβουλίου λοιπόν του αυξημένου Προϋπολογισμού του Υπουργείου μας αποτελεί καρπό μιας συλλογικής μεθοδικής και αγαστής συνεργασίας μεταξύ Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας. Θυμίζω, οι εισηγήσεις των Επιτελείων ως προς τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, σύνθεση του σχεδίου αυτού από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το Επιτελείο του, έγκριση και αντιπαραβολή από το Υπουργείο, τελική έγκριση από τον Πρωθυπουργό.

Μη γελιέστε, σχέδιο συνολικό Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή η μεγάλη προσπάθεια για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας! Εμείς απλώς το υλοποιούμε και συνδράμουμε με τον δικό μας ρόλο στις σύνθετες διαπραγματεύσεις που χρειάζεται ώστε να προσκτηθούν τα βασικά, τα κομβικά -θα έλεγα- αμυντικά συστήματα. Και στο πεδίο αυτό της υλοποίησης μεγάλη και η συμβολή της ΓΔΑΕΕ και των λοιπών υπηρεσιών του Υπουργείου με μεθοδικές και δύσκολες πάντα αλλά αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.

Νιώθω και πρέπει να το πω, ευτυχής και υπερήφανος λοιπόν που είμαι μέλος αυτής της εθνικής προσπάθειας, μέρος αυτής της εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της χώρας, που ξεκίνησε με εντατικούς ρυθμούς πριν από δυόμισι χρόνια περίπου. Από τότε οραματιστήκαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε κι αν ο Προϋπολογισμός είναι εκ φύσεως γεμάτος από στοιχεία αβεβαιότητας, λόγω προβλέψεων και εκτιμήσεων που περιλαμβάνει, ο απολογισμός πάντα πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση ενός Οργανισμού. Κι ο απολογισμός του έργου μας μέχρι σήμερα δεν αφήνει, νομίζω, κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι πορευόμαστε σε σωστό δρόμο.

Με την ανάληψη λοιπόν των καθηκόντων μου στο Υπουργείο, έθεσα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η προαναφερθείσα προσπάθεια. Οι άξονες αυτοί παραμένουν σταθεροί μέχρι και σήμερα. Απόδειξη του ότι όλα γίνονται βάσει ενός οργανωμένου συνολικού, προτεραιοποιημένου ως προς τις ανάγκες, σχεδίου, με απόλυτη σοβαρότητα, απόλυτο επαγγελματισμό. Σταχυολογώ:

  • Πρώτος άξονας: Εξασφαλίζουμε με την πολιτική μας, την επάρκεια του αμυντικού εξοπλισμού προχωρώντας τόσο στην αναβάθμιση και υποστήριξη υφισταμένων βασικών οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στην πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων.

  • Δεύτερος άξονας: Αναδιοργανώνουμε τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δίνοντας έμφαση στην αύξηση διαθεσιμότητας σε έμψυχο δυναμικό.

  • Τρίτος άξονας: Επενδύουμε στη στρατιωτική εκπαίδευση, τόσο μέσω της αύξησης του ποσοστού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, όσο και μέσω συνεργασιών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς και με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών.

  • Τέταρτος άξονας: Εστιάζουμε στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με βάση αντιλήψεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Παρά τα προβλήματα, υπαρκτά και αναμφισβήτητα, θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος, γιατί υπάρχει δουλειά για τις επιχειρήσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως υπάρχει μία αυξημένη εξωστρέφεια.

  • Πέμπτος άξονας: Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και ειδικότερα το εξοπλιστικό σκέλος αυτού, με απόλυτα διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση προς τη Βουλή, τις αρμόδιες Επιτροπές και τον ελληνικό λαό.

  • Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Προτάσσουμε την ενεργή Αμυντική Διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία και ενίσχυση ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της εθνικής μας ισχύος και καθιστώντας τη χώρα μας πλέον βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παραδέχονται όλοι και κυρίως το παραδέχονται οι ισχυροί.

Ειδικά για τους εξοπλισμούς: Ο Προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, 636%, εξαπλάσιος και πλέον. Αυξημένος σε σχέση με τον προ διετίας Προϋπολογισμό για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του έργου που συντελείται. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνεται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών και απόκτηση νέων συστημάτων.

Εξελίσσεται μία εντατική προσπάθεια που όσο και αν κάποιοι δεν εννοούν να το καταλάβουν δεν είναι μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ούτε ανταγωνισμός Εξοπλιστικών αλλά απλά ένας αγώνας δρόμου για να καλύψουμε κενά ετών στην ανανέωση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων προκειμένου έτσι να ενισχύεται η συνολική αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Οι δαπάνες για Εξοπλιστικά γίνονται σύμφωνα με τη Νέα Δομή Δυνάμεων 2020 – 2025, σύμφωνα με το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών τρέχουσας περιόδου και βέβαια το συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν μήνες εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, στρατιωτικών και οικονομικών επιτελείων, εταιρειών, διαφόρων χωρών, κυβερνήσεων. Άρα πρόκειται για μία διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά και μετρήσιμα. Σταχυολογώ κάποια βασικά εξ αυτών. Έχουν άλλωστε ακουστεί:

Πρόσκτηση 18 αεροσκαφών “Rafale” σε χρόνο ρεκόρ. Αν θυμάστε πέρσι αρχές του έτους υπογράψαμε τη σχετική σύμβαση. Είχαν προηγηθεί 6-7 μήνες διαπραγμάτευσης. Μέσα σε 6 και 7 μήνες από τις αρχικές διαπραγματεύσεις φτάσαμε τη σύμβαση και σε μερικές ημέρες, όπως σωστά ειπώθηκε, τα πρώτα έξι “Rafale” θα έρθουν και θα «φωλιάσουν» στη βάση της Τανάγρας για να επιχειρούν στους ελληνικούς αιθέρες με το σήμα της χώρας στα φτερά και Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο. Θα είναι η πρώτη εξάδα από την οποία θα προκύψουν και οι εκπαιδευτές των υπολοίπων. Η δεύτερη εξάδα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023. Κι όπως ήδη γνωρίζετε, η Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί και άλλα έξι καινούργια “Rafale”, η πρόσκtηση των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση από τα αρμόδια επιτελεία αυτό το διάστημα. Και σύντομα, την επόμενη εβδομάδα, θα έρθουμε να ενημερώσουμε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσουμε και στην ψήφιση κατ’ αρχήν από το Σώμα, έγκριση, και μετά υπογραφή αυτής της σύμβασης πρόσκτησης έξι νέων “Rafale” για να φτάσει ο συνολικός αριθμός σε μία πλήρη Μοίρα -24 τον αριθμό- υποστηριζόμενα όμως από τα όπλα που πρέπει να φέρουν, τα ανταλλακτικά με τα οποία πρέπει να εφοδιάζονται, δηλαδή μαζί με τη σύμβαση, εν συνεχεία υποστήριξη και ασφαλώς τις σχετικές υποδομές. Να μην ξεχνάμε καθόλου και το πολύ σημαντικό μέρος της υποστήριξης σε υποδομές και το έμψυχο δυναμικό. Δηλαδή το προσωπικό που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται προκειμένου να στελεχώσει αυτές τις υποδομές στην Τανάγρα.

Πέραν όμως της πρόσκτησης των “Rafalle” ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα κομβικής σημασίας βαίνει προς συμβασιοποίηση. Αναφέρομαι στην πολύ πρόσφατη συμφωνία για την πρόσκτηση τριών φρεγατών “Belh@rra” και την τεράστια ενίσχυση του Στόλου μας μέσω αυτού του προγράμματος όπου πλέον μπορούμε εύκολα να ισχυριζόμαστε ότι αποτελεί την είσοδο στη νέα εποχή για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του οικονομικού αντικειμένου που καθιστά τη συγκεκριμένη προμήθεια μείζονος σημασίας, είναι και το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του Στόλου μας πλησιάζει προς το τέλος του κύκλου ζωής του και η ανάγκη αντικατάστασης αυτών των μονάδων είναι παραπάνω από επιτακτική. Πρόκειται για μια συμφωνία, λοιπόν, η οποία θα δρομολογήσει την πορεία (τη μοίρα θα έλεγα) του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα 30 χρόνια. Και ήταν ασφαλώς κάτι που το ένδοξο Πολεμικό μας Ναυτικό το δικαιούνταν και το άξιζε μαζί. Αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα που καθυστέρησε να έρθει αλλά τελικά ήρθε, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού δυο φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025, άντε η δεύτερη αρχές του ’26, και η επόμενη εντός του 2026. Μεριμνούμε βέβαια ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αφού οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου δεν περιορίζονται μόνο στην προμήθεια τριών νέων φρεγατών. Εν καιρώ θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

Ξέρετε όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τόσο η διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων κορβετών όσο και αυτή για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO που θα συμπληρώσουν τελικά το πρόγραμμα των 5 δισ. για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αυτή είναι η οροφή και θα την πιάσουμε στο απόλυτο. Θυμίζω ότι εντός του επόμενου έτους θα παραδοθεί επιτέλους και η τελευταία Πυραυλάκατος «Νούμερο 7», από ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα αλλά επισπεύστηκε και τελειώνει τα δύο τελευταία χρόνια. Άρα, τα δυο εμβληματικά προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία ανεβάζουν εκθετικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες είναι δεδομένα, δεν είναι όμως τα μοναδικά.

Θυμίζω, ότι σε αυτό το πλαίσιο η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πλέον αυξημένες διαθεσιμότητες στα αεροπλάνα «Μιράζ 2000-5» που για πρώτη φορά από το 2012 διαθέτουν υπαρκτή και εκτελούμενη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης άρα απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών. Κι επομένως προστίθενται αεροσκάφη του τύπου αυτού στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Έχει ξεμπλοκάρει επιπλέον και υλοποιείται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 στην εκδοχή Viper. Αυτή τη στιγμή οκτώ αεροσκάφη βρίσκονται στα υπόστεγα, στις υποδομές της ΕΑΒ. Αποσυναρμολογούνται και προχωρά η αναβάθμισή τους. Ακολουθεί και δρομολογείται το επόμενο βήμα. Η αναβάθμιση των F16 Block50. Η οποία όμως για λόγους διαφάνειας και το έχουμε πει αυτό στην αρμόδια Επιτροπή, θα έρθει ενώπιον του Σώματος προς έγκριση με νέα σύμβαση, για να μην υπάρχει καμία σκιά.

Την Τρίτη δε, η αρμόδια Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει το κατακυρωτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη σύμβαση των μεταγωγικών τύπου C27, έτσι ώστε επιτέλους να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά το νέο έτος με την εφαρμογή της σύμβασης αυτής και να προστεθούν μεταγωγικά αεροσκάφη αυτού του τύπου στις διαθεσιμότητας της πολεμικής αεροπορίας.

Εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, για το οποίο τόσα ακούστηκαν, υπερβολικά θα έλεγα. Μια στρατηγική παρέμβαση για το μέλλον του προσωπικού όμως της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιατί καινούρια “Rafale” χωρίς καλά εκπαιδευμένους, άριστα εκπαιδευμένους χειριστές, με συγχωρείτε, αντιστοίχως όπως καινούριες “Belh@ara” χωρίς εκπαιδευμένα πληρώματα είναι όπως είχε πει κάποτε ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, «σίδερο και μολύβι που πλέει στο νερό και βυθίζεται στο νερό και τίποτε άλλο». Τον Φεβρουάριο λοιπόν, στην Καλαμάτα θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα κτήρια υποδομών στο πλαίσιο της εξέλιξης αυτής της σύμβασης. Ένα κτήριο που θα τοποθετηθεί ένας υπερσύγχρονος εξομοιωτής και ένα άλλο που θα χρησιμοποιηθεί ως υπόστεγο και αποθήκη υλικών.

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί με επτά καινούρια υπερσύγχρονα ελικόπτερα τύπου “Romeo” ανθυποβρυχιακής χρήσης, τα καλύτερα που υπάρχουν στο είδος τους σήμερα, επί των οποίων τα δύο πρώτα θα παραληφθούν εντός του 2022.

Στο σύνολό τους για να μη λέω πολλά, από τον Ιούλιο του 2019 ενεργοποιήθηκαν και παραμένουν ενεργοποιημένα 165 υποπρογράμματα που αφορούν σε πρόσκτηση οπλικών συστημάτων. Από αυτά χρηματοδοτούνται ήδη τα 135 κι έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, δηλαδή εκτελούνται πλέον στο απόλυτο, 46 και έπεται συνέχεια.

Μία μνεία στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που με συναίσθηση καθήκοντος και αίσθημα ευθύνης για το έργο που επιτελεί, αποτελεί πραγματικά κινητήριο μοχλό του συστήματος τον πραγματικό και αδιαμφισβήτητο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2021 ήταν η χρονιά που το νέο δυναμικό, δηλαδή Επαγγελματίες Οπλίτες και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2022 η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσω της πρόβλεψης για πρόσληψη επιπλέον 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 Oπλιτών Bραχείας Aνακατάταξης.

Επιπρόσθετα, για το 2022 ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές σχολές, στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), αναμένεται να διατηρηθεί στο αυξημένο επίπεδο των 1.335 σπουδαστών έναντι του αντιστοίχου αριθμού των 819 που εισέρχονταν στις παραγωγικές σχολές μέχρι το 2020.

Απώτερος σκοπός η επίτευξη του στόχου που είχαμε θέσει για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 15.000 άτομα σε ορίζοντα πενταετίας. Συμβάλλοντας έτσι τόσο στην ηλικιακή ανανέωση όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενσωματώνοντας αυτές τις προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους, γιατί και οι αριθμοί σε αυτή τη συζήτηση έχουν σημασία, οι πιστώσεις για αποδοχές παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,07% ή κατά απόλυτα νούμερα κατά 50,6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021, διαμορφούμενες στο ύψος των 2,5 δισ. περίπου.

Η υλοποίηση του Εξοπλιστικού σε συνδυασμό με τις προωθούμενες προσλήψεις δημιούργησαν συνθήκες αύξησης, όπως είναι φυσικό, του λειτουργικού σκέλους του Προϋπολογισμού, δηλαδή του τρίτου σκέλους (Εξοπλιστικά, Προσωπικό, Λειτουργικές Δαπάνες), είτε τις δαπάνες για καύσιμα, τροφοδοσία, ένδυση – υπόδηση στρατευσίμων, συντηρήσεις – επισκευές εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και τα λοιπά, σε ένα ποσοστό που ανέρχεται περίπου σε 9,47% ή κατά 45,5 εκατομμύρια περίπου σε απόλυτες τιμές.

Ασφαλώς και η διπλωματική πολιτική ασκείται κυρίως, πρωτίστως, από τον Πρωθυπουργό και βέβαια τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά στο επίπεδο της Αμυντικής Διπλωματίας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το δικό του μετερίζι συμβάλει με μία σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ασταθή περιοχή. Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών και ορόσημο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας οι πρόσφατα υπογραφείσες συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα μάλιστα αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Γαλλία.

Στο σύνολό τους οι δύο αυτές συμφωνίες προβάλουν ένα υψηλότατο αποτύπωμα στην άμυνα και την ασφάλεια και προάγουν διεθνώς το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Μετράει πιο πολύ η Ελλάδα όσον αφορά και τον τρόπο που την βλέπουν αυτές οι χώρες, ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι από ό,τι μετρούσε πριν από χρόνια. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο που έχουμε να επιδείξουμε στον τομέα αυτόν. Σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα αμυντικής συνεργασίας που προβλέπουν τη συμμετοχή μας σε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα. Εξελίσσονται με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε εν πολλοίς τις ίδιες απόψεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θυμίζω, τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Συνεργασία 3+1 με συμμετοχή Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Τα νέα είναι πρόσφατα και είναι καλά από την άλλη όχθη του ατλαντικού. Τετραμερής που συμμετέχει με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου καθώς επίσης και διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στο αμυντικό πεδίο με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα τελευταίο σχόλιο για το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν δράσεις κατά μήκος όλης της Ελληνικής Επικράτειας. Σε τομείς όπως η υγεία, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές, η κατασκευή έργων κοινής ωφελείας καθώς και η πολύ σημαντική συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών και φυσικά η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ειρήσθω εν παρόδω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενισχύθηκε για το τρέχον οικονομικό έτος με πιστώσεις περίπου 104.000.000 στο πλαίσιο συνδρομής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών για δράσεις και έργα σχετικά με δομές φιλοξενίας και τον ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων. Πάντα έτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν όταν απαιτηθεί αναδεικνύοντας το πολυεπίπεδο έργο τους.

Απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και η προσπάθεια καταπολέμησης της υγειονομικής κρίσης με καταλυτική προς τούτο συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυο νοσοκομεία, το 251 ΓΝΑ και το ΝΙΜΤΣ εντάχθηκαν όταν και για όσο διάστημα απαιτήθηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ ενώ και το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συμβάλει στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού αδιαλείπτως από την πρώτη στιγμή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και παραμένουν ισχυρές, ετοιμοπόλεμες, αξιόμαχες και εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα. Δεν είχα καμία αμφιβολία για αυτό ποτέ, όμως τα τελευταία χρόνια το έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και γι’ αυτό εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις και με το ευτυχές προνόμιο να έχω την απόλυτη συμπαράσταση της λοιπής Πολιτικής ασφαλώς και της Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται συνεχώς σε δομές. Ανανεώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα. Μέσα σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας και τολμώ να πω ότι παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα στο πρόσφατο παρελθόν βρίσκεται πλέον μπροστά από τις εξελίξεις.

Το συνολικό Αμυντικό της αποτύπωμα είναι ισχυρό και αναγνωρίσιμο. Και τώρα νομίζω, κλείνοντας, είναι η στιγμή που η Εθνική Αντιπροσωπεία οφείλει να το παραδεχθεί αυτό στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ενός προϋπολογισμού σταθμό θα τον χαρακτήριζα για την κάλυψη των αμυντικών της χώρας, των αμυντικών αναγκών της χώρας. Ενός προϋπολογισμού που θα καταστήσει το ξίφος της Ελλάδας που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Και το τελευταίο, τα δυο χρόνια ακονίζεται και λειαίνεται. Πιο λαμπρό και πιο κοφτερό κάνοντας τους Έλληνες ευτυχείς στην πραγματικότητα και την πεποίθηση ότι είναι πραγματικά ασφαλείς. Ασφαλώς και υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ».

Μετά την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός απάντησε και σε παρατήσεις που έκανε Βουλευτής της αντιπολίτευσης σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Αν και δεν είναι αυτή η περίσταση για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά που είναι ειδικά ερωτήματα, συζήτηση για τον προϋπολογισμό κάνουμε. Να πω τώρα για το χρονοδιάγραμμα των C-130; Άλλωστε στην Επιτροπή που θα γίνει εντός της εβδομάδος μπορείτε να το ρωτήσετε εκεί εκτός βέβαια το θέμα της ατζέντας και θα σας δώσουμε μια πλήρη ενημέρωση. Προς το παρόν αρκεστείτε στην άνεση, μάλιστα στο ευτύχημα ότι τα C-27 πλέον θα αρχίσουν να υποστηρίζονται με ανταλλακτικά από τις αρχές του επομένου έτους.

Όσο για τα C-130 ξέρετε ότι οι διαθεσιμότητες είναι χαμηλές. Θα φέρω και εκεί πρόταση στην Επιτροπή για να συζητήσουμε τις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να επαναφέρουμε και αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών.

Όσον αφορά τα μισθολογικά. Εγώ κατέδειξα ότι η δαπάνη είναι αυξημένη. Ξέρετε ότι με τη μορφή εκτάκτων επιδομάτων ή φύλλων πορείας, έκδοσης φύλλων πορείας, καταβάλλουμε επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις αναγνωρίζοντας όμως το έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά τους στρατιωτικούς γιατρούς υπάρχουν, είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο καταβολής επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης. Οι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και όλοι οι υπηρετούντες γιατροί σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός από τα νοσοκομεία είναι. Δείτε το, θα δείτε ότι καλύπτονται και αυτοί από το bonus.

Άλλωστε η συμβολή του υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας, πάτε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα το διαπιστώσετε αυτό, είναι παραπάνω από διακριτή και πολύτιμη. Δείτε το όμως, είναι μέσα. Είναι μέσα.

Τέλος, όσον αφορά στην παραλαβή των “Rafalle” το επαναλαμβάνω, τα έξι πρώτα θα έρθουν στις 19 Ιανουαρίου στην Τανάγρα. Η εκπαίδευση, γιατί άκουσα πολλές ανοησίες πάνω σε αυτό το θέμα, κάποιοι αμφισβητούσαν ότι έχει γίνει η αγορά επειδή οι πιλότοι έπρεπε όπως είναι φυσικό να εκπαιδευτούν για πολλούς μήνες και οι πιλότοι και το προσωπικό υποστήριξης, επίγειας υποστήριξης συντήρησης κλπ, στη Γαλλία, στην αντίστοιχη βάση και θα έρθουν πλέον να εγκατασταθούν, προφανώς αυτό θέλει αρκετή προεργασία, και επισήμως από τις 19 Ιανουαρίου και μετά στη βάση της Τανάγρας που προορίζεται να τα υποδεχθεί και ζει μέρες πραγματικά μεγάλης ανάτασης σε σχέση με το παρελθόν όταν υπήρχαν και τακάκια στα φρένα των «Μιράζ 2000-5» σε εποχές απουσίας συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξης.

Τα υπόλοιπα έξι μέσα στο 2022 και η τρίτη εξάδα που συμπληρώνει τα 18 μέσα στο 2023. Και όσον αφορά τα νέα έξι που θα προμηθευτούμε θα φέρουμε τη σχετική σύμβαση πρώτα για ενημέρωση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, μετά για ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και μετά στην Ολομέλεια προφανώς θα δούμε εκεί ένα άλλο χρονοδιάγραμμα. Αλλά όσον αφορά αυτά που ήδη έχουμε πάρει αυτό που σας ανέλυσα είναι το χρονοδιάγραμμα παραλαβής τους.

Ευχαριστώ».