Παρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό του Προστάτη του, Αγίου Νικολάου, στο Μέγαρο Μουσικής

4 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη χθες, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προκειμένου να τιμήσει τα στελέχη του και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της 109ης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

Στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς κ. Νικόλαος Μανωλάκος (ΝΔ) ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Παναγιώτης Μηταράκης, ο Βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Διονύσιος Χατζιδάκης (ΝΔ), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Μαρία Γεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, οι πρώην ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, καθώς και αντιπροσωπείες αξιωματικών, υπαξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων του ΓΕΝ.

Κατά την τελετή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τιμώντας τα πληρώματα και τα σκάφη που κατά το έτος 2020 πραγματοποίησαν τις περισσότερες ώρες σε αποστολή, απένειμε τιμητική πλακέτα στους κυβερνήτες οκτώ πολεμικών πλοίων διαφόρων τύπων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τα πληρώματα τεσσάρων πολεμικών πλοίων που, την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Μέγαρο Μουσικής, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παράλληλα, σήμερα τιμάται η επέτειος των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων, της Έλλης και της Λήμνου, όπου κατοχυρώθηκε οριστικά και αμετάκλητα η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο πέλαγος.

Με μεγάλη υπερηφάνεια, όλοι οι Έλληνες γιορτάζουμε σήμερα μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη του.

Χιλιετίες ολόκληρες μαρτυρούν τους ακατάλυτους δεσμούς του Έλληνα με το υγρό στοιχείο. Οι θάλασσές μας, με τη σπάνια στρατηγική τους σημασία, όντας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, υπήρξαν πεδίο αγώνων που σημάδεψαν όχι μόνο την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία.

Η κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την Εθνική τους ανεξαρτησία. Η νίκη κατά των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η κυριαρχία των πολεμικών δρομώνων στην εποχή του Βυζαντίου, ο εμπορικός στόλος που μεταβλήθηκε σε πολεμικές μοίρες, καταναυμαχώντας τις τουρκικές αρμάδες στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου και τέλος το 1941 όταν ο Ελληνικός Στόλος με προπομπό το ακατάβλητο «Αβέρωφ» κράτησε ψηλά την ιδέα της Ελλάδας μέχρι την απελευθέρωση, είναι ιστορικές στιγμές που αποδεικνύουν σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας μας, ότι η ύπαρξη ισχυρών και σύγχρονων Ναυτικών Δυνάμεων, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση του Έθνους. Και αυτό επιτυγχάνεται σήμερα, πρωτίστως λόγω της άρτιας επαγγελματικής κατάρτισης, της «ναυτοσύνης» και του υψηλού ηθικού των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Και γίνεται αντιληπτό καθημερινά, με υπερηφάνεια, από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε συνεχώς με στόχο, τόσο την προμήθεια, υποστήριξη και αναβάθμιση μονάδων, συστημάτων και υποδομών όσο και την ανανέωση του προσωπικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης στρατιωτικού προσωπικού.

Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού, και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του, παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών και των μέσων Διοικητικής Μέριμνας, μέσω των συμβάσεων που υπεγράφησαν τη τελευταία διετία (αξίας πάνω από 5,5 δις συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις), ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

Κυρίες και κύριοι,

παράγουμε έργο, για το οποίο επιδιώκουμε αφενός οι πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι και ασφαλείς, αφετέρου το Πολεμικό Ναυτικό να είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικότερο, διατηρώντας την αποτρεπτική του ικανότητα και δυνάμενο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή.

Παράλληλα η πρόσφατη ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία, προσθέτει πολλαπλά οφέλη και στο Πολεμικό Ναυτικό, που ανέκαθεν συνεργαζόταν δυναμικά με τα πιο σημαντικά Ναυτικά Επιτελεία παγκοσμίως, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και σεβασμό!

Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο παραγόντων, δηλαδή ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού και μιας ενεργής και αποτελεσματικής αμυντικής διπλωματίας, παράγουν απτά αποτελέσματα και είναι ικανά να εγγυηθούν την επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ωστόσο, κινητήριος μοχλός για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί το προσωπικό του. Οι άνδρες και γυναίκες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό, αδιαμαρτύρητα συνεισφέρουν και καταφέρνουν επιτυχώς να διατηρήσουν το αξιόμαχο του Στόλου. Ένα έμψυχο δυναμικό, παράδειγμα για όλους μας, που αγωνίζεται στο όνομα της πατρίδας, εκπροσωπεί την Ελλάδα της προσήλωσης και του χρέους, λειτουργεί με σεβασμό στις δομές και τους θεσμούς και τελικά αναδεικνύει μια στάση ομοψυχίας και ευσυνειδησίας.

Είναι τα στελέχη που το καλοκαίρι του 2020, και ενίοτε όταν απαιτήθηκε, βρέθηκαν και βρίσκονται για πολλές εβδομάδες μακριά από τα σπίτια και τους αγαπημένους τους. Άνθρωποι που ζουν στο «πετσί» τους πάνω στα πλοία, την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όντας στο «κόκκινο» και λειτουργώντας με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Αυταπάρνηση και σθένος που είναι χαρακτηριστικά όσων δεν αναζητούν άλλοθι σε συστημικές αρρυθμίες, «φυλάττουν θαλάσσιες Θερμοπύλες» και τους οφείλουμε εκτός από ένα μεγάλο «ευχαριστώ», έμπρακτη επαγγελματική, υλική και ηθική στήριξη, εξάλειψη των παθογενειών και ενίσχυση της αξιοκρατίας. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και διαχρονικά, το Πολεμικό Ναυτικό γεννάει ηγέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους τιμούν το όπλο, την πατρίδα και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν.

Ιδιαίτερη μνεία επιτρέψτε μου να κάνω και στο υγειονομικό προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, γιατρούς και νοσηλευτές που εν μέσω πανδημίας, μαζί με τους συναδέλφους των άλλων Κλάδων, χωρίς να μετρούν κόπωση και υπερωρίες, σώζουν ζωές, εξασφαλίζοντας την επιχειρησιακή λειτουργικότητα των μονάδων. Και βέβαια, τέλος, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και την κοινωνική προσφορά του ΠΝ στην ίδια την κοινωνία.

Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή μέρα για το σύνολο των ναυτικών. Τη θαλάσσια, λοιπόν, ισχύ της χώρας, συμπληρώνει το εμπορικό ναυτικό που μεταφέρει την ελληνική σημαία σε κάθε γωνιά του κόσμου, με κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Παράλληλα και εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος τόσο μεμονωμένα, όσο και σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, σε θέματα επίγνωσης θαλάσσιας κατάστασης και μέτρων επιτήρησης, τα στελέχη του οποίου αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας.

Επ’ ευκαιρίας θα ήθελα επίσης να μνημονεύσω και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν υλική και οικονομική στήριξη στο Πολεμικό Ναυτικό, υπό μορφή δωρεών και χορηγιών, σε μια περίοδο ιδιαίτερων και αναπάντεχων προκλήσεων για τη χώρα.

Η αξιοποίηση των προσφορών στο μέγιστο βαθμό από τα στελέχη του Ναυτικού είναι δεδομένη, ενώ ελπίζουμε αυτές να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Σήμερα όμως ευγνωμονούμε και αυτούς που τιμώντας τη στολή του Έλληνα ναύτη, ανεξαρτήτως βαθμού, πρόσφεραν στην πατρίδα το μέγιστο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους. Αυτούς που υπηρετώντας στο Πολεμικό Ναυτικό, μας δίδαξαν και συνέβαλλαν ώστε τούτη η χώρα να είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη, δημοκρατική και υπερήφανη για το ένδοξο παρελθόν της. Για όλους αυτούς τους ήρωες οφείλουμε να αφήσουμε μια ξεχωριστή παρακαταθήκη, αντάξια του έργου που παραδώσανε, του έργου που παραλάβαμε.

Χρόνια πολλά στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Χρόνια πολλά σε όλους και σας ευχαριστώ για την εξαιρετικά σημαντική παρουσία σας εδώ».