Στη Στρατιωτική Άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης “EU Integrated Resolve 22”, στο Κιλκίς ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς

19 Νοεμβρίου, 2022

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρακολούθησε χθες Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) τύπου LIVEX (Live Exercise) του πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Πρότυπου Κέντρου Επιχειρήσεων Αστικού Περιβάλλοντος, στην Αργυρούπολη Κιλκίς.

Η ΤΑΜΣ αποτελεί δραστηριότητα της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Πολιτικό – Στρατιωτικής Άσκησης Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την επωνυμία “EU Integrated Resolve 22”. Διεξήχθη από 19 Σεπτεμβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2022 υπό το δόγμα “Parallel and Coordinated ExercisePACE” σε συνεργασία και συντονισμό με το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή πολυεθνικού προσωπικού από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (1η Στρατιά/EUOHQ/ΕΣΕΕΕ) και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία/ΕΣΔΕΕ).

Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Robert Brieger, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, οι Διοικητές Στρατιάς Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, o Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ – Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, οι Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι στην ΕΕ της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, Διοικητές και αντιπροσωπείες στελεχών από Σχηματισμούς της Ελλάδας και ξένων χωρών.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα στη Νέα Σάντα, στην καρδιά της Μακεδονίας μας, του αρχαίου λίκνου του Ελληνισμού. Η σημερινή άσκηση των μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας ανέδειξε τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση κρίσεων, αποτελώντας για όλους μας μια συναρπαστική εμπειρία, που μας έκανε να αισθανθούμε ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα εξειδικευμένος αναλυτής για να παρατηρήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει απειλές σε όλο το μήκος των συνόρων της. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, όσο παράνομη και απρόκλητη και αν είναι, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου μιας γενικότερα επιθετικής συμπεριφοράς από αυταρχικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συνεπώς, είναι σαφές ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα, τόσο ως πυλώνας ειρήνης και ελευθερίας στην ήπειρό μας, όσο και ως διεθνής και ανεξάρτητος πόλος ισχύος. Πρέπει να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ενιαίας λήψης αποφάσεων, το συντονισμό μας με διεθνείς εταίρους, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, καθώς και τον πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς που μόχθησαν για την άρτια σχεδίαση και υλοποίηση της Άσκησης ‘’EU Integrated Resolve 22’’. Η σκληρή δουλειά σας, η αφοσίωσή σας στο καθήκον και ο διαρκής σας αγώνας για την αριστεία χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ, καθώς συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς μια γνήσια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση».

Μετά το πέρας της Άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Δύναμη των Βαλκανίων, το Battlegroup, παρουσίασε μία εξαιρετική εικόνα. Το αποτέλεσμα και το μήνυμα, είναι ένα μήνυμα συναντίληψης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί ως πυλώνας σταθερότητας και να βρεθεί απέναντι σε κάθε απειλή. Ένα μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης αλλά και εγρήγορσης απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τις χώρες μας, τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια, εκπέμπει δύναμη ισχύος, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο δίνει μήνυμα φιλίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».