Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

29 Απριλίου, 2023

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM VIII”) το οποίο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο από τη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του “Mega Channel” και της «Βραδυνής της Κυριακής» κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σε όλους που μας παρακολουθείτε. Τελευταία μέρα του συνεδρίου! Να καλημερίσω και τους κυρίους και τις κυρίες που είναι εδώ. Αρχηγέ, καλημέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχουμε την τιμή σήμερα εδώ στο συνέδριο των Δελφών να φιλοξενούμε τον Υπουργό Άμυνας τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα. Κρίσιμα για τις εξελίξεις. Και νομίζω, Υπουργέ, να ξεκινήσουμε από την είδηση που κυκλοφορεί από προχθές θα έλεγα και η οποία μέρα με την ημέρα παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Θα μου επιτρέψτε δημοσιογραφικά, αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, για τις προμήθειες που θα πάρουμε. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει εισήγηση και υπάρχει νομίζω και η υπογραφή-απόφαση, να πάρουμε C-130 και αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές τα F-35, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Να μας το ξεδιαλύνετε αυτό, τι ακριβώς να περιμένουμε με τις νέες προμήθειες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, καλημέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Αυτό που έχω να πω εξ αρχής είναι ότι όλα αυτά που κάποια στιγμή βγαίνουν στη δημοσιότητα ως είδηση αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου που συνέθεσαν, εκπόνησαν τα Eπιτελεία, συνέθεσε ο Αρχηγός.

Το συζητήσαμε, το εγκρίναμε, το υποβάλαμεστον Πρωθυπουργό, εγκρίθηκε και το υλοποιούμε. Και το υλοποιούμε με ρυθμούς θα έλεγα που συνδυάζουν και ταχύτητα, γιατί είναι αυτό πολύ σημαντικό, αλλά και αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό και με δεδομένες τις ανάγκες διότι καταλήγει σε μια απόφαση προμήθειας ή αναβάθμισης οπλικού συστήματος με βάση τις διαπιστωμένες ανάγκες. Όπως αυτές τις διατυπώνουν εντέλει η Στρατιωτική Ηγεσία.

Αποφασίσαμε ότι πρέπει να επεκτείνουμε και τις δυνατότητες του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. Τα C-130 είναι το κύριο στοιχείο αυτού του στόλου μαζί με τα C-27, ένα αεροσκάφος από κάθε τύπο αναπτύχθηκε τις περασμένες ημέρες στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο Σουδάν, μια επιχείρηση που δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Και πετυχαίνει όταν υπάρχει σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός υπήρξε εδώ από τον Αρχηγό. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Εγώ παρακολουθούσα όχι εκ του σύνεγγυς θα έλεγα, από ένα άλλο μέτωπο στο οποίο επιχειρούσα, αυτό της εκλογικής μου περιφέρειας, αλλά παρακολουθούσα και ενημερωνόμουν φυσικά.

Τα C130 λοιπόν είναι ένας στόλος ο οποίος τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, είναι μεγάλη κουβέντα να την αναπτύξω, κυρίως όμως λόγω της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξής τους, γιατί ένα μέσο δεν αρκεί να το προμηθεύεσαι, πρέπει να έχεις και τον τρόπο να το υποστηρίζεις, να το συντηρείς, να το αναβαθμίζεις όπου χρειάζεται.

Είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε λύσεις όλο αυτό το διάστημα και δρομολογήσαμε κάποιες λύσεις. Μία απ’ αυτές ήταν να δούμε κατά πόσον υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων επιπλέον αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω του προγράμματος του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, από το οποίο πρόγραμμα έχουμε αποκτήσει πάρα πολλά συστήματα. Θυμίζω τα ελικόπτερα «Kiowa Warror», τα 1.200 τροχοφόρα τεθωρακισμένα Μ-1117 που ήδη αναπτύσσονται τα μισά από αυτά που έχουν παραληφθεί στα νησιά και άλλα. Και C-130 λοιπόν, μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση, προφανώς θα υπάρξει η σχετική διαπραγμάτευση για να διαπιστωθούν όλα αυτά, δύο τον αριθμό, προκειμένου να βελτιώσουμε αυτή την ώρα που οι δυνατότητες υποστήριξης του ήδη υπάρχοντος στόλου δεν είναι αυτές που θα θέλαμε κι εκεί ακριβώς είναι κομβικός ο ρόλος της ΕΑΒ και των δυνατοτήτων που έχει να υποστηρίζει και να διαθέτει στην Πολεμική Αεροπορία κάποια αεροπλάνα. Και δύο C-130 λοιπόν, από τα EDΑ.

Θυμίζω από τον υπάρχοντα στόλο έχουμε κάποια που πετούν, ένα από αυτά επιχείρησε, άλλα δύο είναι στην NSPA, τη NATOϊκή υποδομή συντήρησης οπλικών συστημάτων, όπου εκεί βέβαια η ουρά είναι μεγάλη, άρα αργεί η απόδοσή τους στη χώρα (γιατί είναι όλες οι χώρες Κράτη-Μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν τις ανάγκες τους) θα πάρουμε όμως ένα μέσα στο χρόνο που έρχεται.

Ένα είναι στο εργοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Θα αποδοθεί και αυτό τους επόμενους μήνες, επομένως ανεβαίνουμε, βελτιώνουμε τους αριθμούς μας, πάντα όμως πρέπει να αναζητήσεις βέλτιστες λύσεις. Όταν λοιπόν οι Αμερικανοί σου προσφέρουν δύο με ευνοϊκούς όρους από το μεταχειρισμένο τους απόθεμα, δεν έχεις παρά να δεχθείς την προσφορά. Και θυμίζω είναι και τα τρία που έχουμε αναθέσει τη συντήρησή τους στο Ισραήλ, αυτές τις μέρες γίνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών…

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα προχωρήσει, έτσι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα. Πήραμε τις αποφάσεις, αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές την υλοποίηση αυτής της σύμβασης.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τα δύο αμερικανικά, τα καινούρια, πότε να τα περιμένουμε στην Ελλάδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, οι διαδικασίες θέλουν κάποιο χρόνο για να εξελιχθούν, όμως από τη στιγμή που προσφέρονται και η EDA τρέχει γρήγορα, επομένως νομίζω ότι με τις καλύτερες προϋποθέσεις μπορούμε σε διάστημα κάποιων μηνών να έχουμε άλλα δύο. Παράλληλα και ο στόλος των C27, κι αυτό είναι σημαντικό, σιγά–σιγά βελτιώνει τις διαθεσιμότητές του στην Πολεμική Αεροπορία. Γιατί; Διότι υπάρχει σε ισχύ η Σύμβαση εν Συνεχεία Υποστήριξης που πολύ απλά καθιστά δυνατή την ροή των ανταλλακτικών προκειμένου τα αεροσκάφη αυτά, να συντηρούνται, να επιδιορθώνονται και σιγά – σιγά να προστίθενται. Δεν υπήρχε. Ψηφίστηκε μέσα στο 2020-2021, αν δεν απατώμαι. Οι γενικοί και οι ειδικοί όροι ήταν αντικείμενο πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όπως γίνεται πάντα ανάμεσα στις υπηρεσίες μας και τις κατασκευάστριες εταιρείες. Σιγά – σιγά όμως, μάλλον πιο γρήγορα αυτή τη στιγμή προστίθενται κι αυτά τα αεροσκάφη.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Η επιχείρηση του Σουδάν αυτές τις ημέρες κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι να διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κι έναν ικανό στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών. Αυτή η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί με τον επιτυχή τρόπο που διεκπεραιώθηκε αν δεν υπήρχαν διαθέσιμα αεροπλάνα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και δύο – τρία χρόνια Υπουργέ, από ό,τι ξέρω -όχι δύο, και παραπάνω χρόνια- έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στα μεταγωγικά. Τώρα με τα F35 τι γίνεται;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι όμως; Όταν τόσα χρόνια δεν υπήρχε καν ψηφισμένη από τη Βουλή ως υποπρόγραμμα Σύμβαση για εν Συνεχεία Υποστήριξη, με συγχωρείτε από πού να ξεκινήσεις όταν δεν έχεις διεκπεραιώσει το Α. Το Ω είναι πολύ μακριά, αν δεν έχεις διεκπεραιώσει το Α. Τώρα αυτή τη στιγμή αυτό δεν υφίσταται.

Σχετικά με τα F-35, είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Είναι η επόμενη ημέρα, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες κυρίως όσον έχει να κάνει με την ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth, δηλαδή απόκρυψης από αντίπαλα συστήματα. Είναι η επόμενη ημέρα, όπως σας είπα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου έχοντας πάρει το «πράσινο φως» ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα πρόσκτησης των F-35, έχει κατατεθεί η σχετική προσφορά από την Πολεμική Αεροπορία και περιμένουμε την απάντηση σε αυτή την προφορά προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την τελική σύμβαση με ορίζοντα απόκτησης των πρώτων αεροσκαφών το 2028 με 2029, όπως έχω πει και στο παρελθόν.

Δεν είναι απλό γιατί ένα καινούργιος τύπος αεροσκάφους που προστίθεται στις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως όταν λέμε για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το επόμενο κύριο μαχητικό όλων των ΝΑΤΟϊκών χωρών, προϋποθέτει και δημιουργία υποδομών σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας έτσι ώστε να μπορεί αυτό το αεροσκάφος και να επιχειρεί αλλά και να συντηρείται και να υποστηρίζεται επαρκώς.

Επομένως, η συζήτηση αυτή είναι μεγάλη, είναι σημαντική κι έχει κάποιες επιπλέον πολύ σημαντικές παραμέτρους διότι ένα πρόγραμμα το οποίο σε επίπεδο κόστους θα είναι πρόγραμμα 3 με 4 δισεκατομμυρίων για 20 με 24 αεροσκάφη, θα δούμε τις λεπτομέρειες, πρέπει να εμπλέκει σε κάποιο βαθμό και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Όχι με όρους των αντισταθμιστικών για τα οποία πολλά έχουν ειπωθεί και εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν όχι η καλύτερη λύση, αλλά με όρους πραγματικής και ουσιαστικής συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κάποια φάση της παραγωγής ή της υποστήριξης αυτών των συστημάτων. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση. Έχουμε διατυπώσει αυτό το αίτημά μας εγγράφως και αναμένουμε το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να πάρουν «φωτιά» γρήγορα, θα μου επιτρέψετε την έκφραση.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μπορούμε να πούμε τώρα με αφορμή αυτό ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναβαθμίζεται τα επόμενα χρόνια;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία νομίζω ότι είναι το κύριο ζήτημα όσον αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη μέρα. Ασφαλώς και μέσα από τις δουλειές που έκλεισαν, να το πω έτσι, ασφαλώς μέσα από την πρόσκτηση των καινούργιων εξοπλιστικών συστημάτων τα καράβια, τα αεροσκάφη, τα υπόλοιπα, αλλά και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων -κι αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της υποχρέωσής μας για να ενισχύσουμε τελικά τη συνολική αποτρεπτική ισχύ της χώρας διά της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων- μεγάλο κομμάτι είναι και η ύπαρξη μιας εξωστρεφούς ανταγωνιστικής λειτουργικής και παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Χωρίς εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν γίνεται. Και αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε, να το πω έτσι, τόσο εντατικό έντονο αντικείμενο αφού τα οπλικά μας συστήματα θα έλεγα βρίσκονταν σε μια τροχιά λόγω κυρίως των οικονομικών δυσκολιών, αλλά και πολιτικών επιλογών απαξίωσης, τώρα με όλα αυτά που γίνονται, θεωρώ ότι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Επιπλέον η κατάσταση στην Ουκρανία προσφέρει μια μοναδική, θα έλεγα ιστορική, ευκαιρία για να εμπλακούν οι εταιρίες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο ζήτημα της υποστήριξης αν όχι απευθείας της Ουκρανίας, τουλάχιστον των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εισφέρει αμυντικό υλικό προς την Ουκρανία.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είχατε μια σημαντική συνάντηση…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ήταν σημαντική γιατί; Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται πλέον ότι σε αυτή τη φάση πρέπει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να αναβαθμίσει και τους ρυθμούς με τους οποίους παράγει διάφορα συστήματα αλλά και τις συνολικές δυνατότητές της ενόψει της Ουκρανίας.

Έτσι λοιπόν ο αρμόδιος Επίτροπος για την αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Μπρετόν, επισκέφθηκε χθες τη χώρα μας. Ήρθε στο Υπουργείο, συζητήσαμε αρκετά. Άκουσε τις προτάσεις μας. Κάναμε μία επίσκεψη στον Υμηττό, στο χώρο των ΕΑΣ που παράγουν μεταξύ άλλων βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων που είναι σε απόλυτη ζήτηση αυτή τη στιγμή από τις χώρες που έχουν εισφέρει και έχουν εξαντλήσει σχεδόν τα αποθέματά τους στην Ουκρανία, για να δούμε αν μπορεί και η εταιρεία αυτή να εμπλακεί στην παραγωγή ή στην εντατικοποίηση της παραγωγής αυτού του είδους αμυντικού υλικού.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εμείς θα μπούμε σε ένα πανευρωπαϊκό σχεδιασμό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας να παράξει γρήγορα και αποτελεσματικά, λόγω της αίσθησης αμεριμνησίας που υπήρχε πριν γίνει η έκρηξης της Ουκρανίας που άλλαξε τα πάντα όσον αφορά στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ε.Ε., να καλύψει αυτά τα κενά. Και λέει «εμείς προτιθέμεθα να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, μηχανολογικό και λοιπά, να προσλάβουν αν χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό, να το εκπαιδεύσουν γρήγορα, να το βάλουν στη δουλειά για να καλύψουμε αυτά τα κενά».

Μία από τις εταιρίες που έχουνε υπόψη τους, είναι και η εταιρεία που κατασκευάζει αυτά τα βλήματα για το Πυροβολικό, που είναι σε απόλυτη ζήτηση αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στο πεδίο της Ουκρανίας, αλλά και από τις χώρες που έχουν εισφέρει και επομένως βλέπουν σιγά – σιγά τα αποθέματά τους να μειώνονται. Τι θέλω να πω, ότι η ευκαιρία είναι θα έλεγα μοναδική. Να έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και να λέει, βάζω λεφτά σε εταιρείες για να δούμε πώς μπορούν να αναβαθμίσουν την παραγωγική τους δυνατότητα.

Θα ήταν κρίμα πραγματικά να μην την εκμεταλλευτούμε όσον αφορά στη χώρα μας και μέσα από εκεί ενδεχομένως θα βλέπαμε γρήγορα την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία ξέρετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε την τάση να βασίζεται μόνο στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, την εγχώρια. Αυτό που είπαμε εμείς ως κατεύθυνση, περάσαμε σε όλους όσους διαχειρίζονται αν θέλετε τις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (και ΕΑΒ και ΕΑΣ και τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που ασφαλώς είναι και πιο εξοικειωμένες με το περιβάλλον) είναι ότι πρέπει να αναπτύξουν μία εξωστρέφεια διότι οι ευκαιρίες είναι πολλές. Ασφαλώς και δεν είναι καλό πράγμα ο πόλεμος αλλά δημιουργεί αυτές τις ευκαιρίες, διότι «τρέφεται» με αμυντικό υλικό και το αμυντικό υλικό παράγεται από εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα χρειαστούν σε αυτές τις εταιρείες προσλήψεις; Θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας; Πώς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς! Όπου υπάρχει δυνατότητα και ο ιδιωτικός τομέας θα εμπλακεί. Ξέρετε, σε όλα τα μεγάλα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ως τώρα, υπάρχει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, φερ’ ειπείν στη ναυπήγηση των φρεγατών στη Γαλλία. Συμμετέχουν καμιά 15αριά ελληνικές εταιρείες, με μικρές υπεργολαβίες ασφαλώς, αλλά συμμετέχουν. Κι αυτό το λέω για να αντικρούσω το επιχείρημα ότι «δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ», λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αυτή την εποχή, στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Μα πώς γίνεται αυτό; Όταν πάρουμε την τελική απόφαση για την πρόσκτηση των τριών κορβετών έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δύο από αυτές -δύο γιατί η πρώτη δεν προλαβαίνει, πρέπει να γίνουν και οι σχετικές προσαρμογές- θα ναυπηγηθούν σε ελληνικό ναυπηγείο.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε πολύ άμεση συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζει δια των ναυπηγείων μέχρι τώρα και συντηρεί τα υποβρύχια και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Θυμίζω ότι παραλάβαμε τα δύο τελευταία χρόνια τις δύο τελευταίες πυραυλακάτους από ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει από το 2001 και κάποια στιγμή για πολλά χρόνια είχε κολλήσει λόγω διαφόρων δυσκολιών.

Σε όλα τα συστήματα που έρχονται στη χώρα ανακύπτουν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμισής του. Αυτό ασφαλώς και εμπλέκει πρωτίστως την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Αυτή τη στιγμή αναβαθμίζονται 83 αεροσκάφη F-16 στην εκδοχή “Viper”, που αυτό γίνεται στην ΕΑΒ. Η ΕΑΒ έχει τα προβλήματά της, το πρόγραμμα όμως αναβάθμισης των “Viper” το διεκπεραιώνει σε ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς. Δεν είναι αυτό εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας; Λοιπόν δεν μπορεί να λέγεται τόσο αβίαστα ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει δημιουργηθεί καμία, να το πω έτσι, επιπλέον δυνατότητα, όταν κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται, κάθε διαπραγμάτευση που γίνεται για την πρόσκτηση κάποιου οπλικού συστήματος έχει και κάποιο όρο που αναφέρει την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και αυτή είναι η κατεύθυνση στις Υπηρεσίες που διαπραγματεύονται.

Το τελευταίο τέτοιο συμβόλαιο και το κλείνω (είναι πολλά που πρέπει να πει κανείς αλλά δεν πειράζει ας πούμε κάποια απολύτως ενδεικτικά) αφορά στην πρόσκτηση των πυραυλικών συστημάτων SpikeNLOS κατασκευής του Ισραήλ για στοιχεία του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Καθυστέρησε λίγο μέχρι να καταλήξουμε, επειδή ο βασικός επίμαχος όρος που συζητιόταν για μήνες είναι ο καθορισμός του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στη συντήρηση αυτών των συστημάτων. Τελικά καταλήξαμε και αυτό το σύστημα, να το πω έτσι, είναι μία πραγματικότητα που έρχεται για να αναβαθμίσει πολύ τις δυνατότητες της Άμυνάς μας.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε τώρα στα πιο γενικά: Τουρκία! Πού βρισκόμαστε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εξ αρχής είχαμε πει ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι όταν κυρίως εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού άλλαξε άρδην η συμπεριφορά των γειτόνων απέναντί μας. Απτό παράδειγμα αυτής της αλλαγής συμπεριφοράς ήταν ο εκμηδενισμός κυριολεκτικά των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, που είναι μία ακραία θα έλεγα μορφή προκλητικής, κατάφορα προκλητικής συμπεριφοράς. Εξ αρχής είχαμε δηλώσει βέβαια ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση όσον αφορά στην υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κι αυτό φυσικά είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αρχηγός τα ξέρει καλά και τα φροντίζει καλά. Από εκεί και πέρα όμως, κρίναμε ότι αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς ίσως να αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερη συνεννόηση.

Βρέθηκα πριν από μέρες στις σεισμόπληκτες περιοχές, εκεί στην περιοχή της Αντιόχειας, στο Χατάι. Πέταξα με το ελικόπτερο με τον ομόλογό μου για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Μεγάλη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά μεγάλη και η προσπάθεια, και να το πω αυτό, του τουρκικού κράτους να προχωρήσει σε μία γρήγορη ανάταξη αυτών των περιοχών, να συνδράμει τους πληγέντες. Αυτό το είδα και το παραδέχομαι.

Από εκεί και πέρα όμως, για να έρθω στα δικά μας, και με δεδομένο ότι υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας, όπως πάντα πρέπει να υπάρχουν, πολλώ μάλλον σε περιόδους κρίσης και έντασης πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα κανάλι επικοινωνίας ανοικτό μεταξύ των δύο πλευρών, θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος. Δεν πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, άρα και οι διεκδικήσεις στην περιοχή -και εναντίον της χώρας μας- θα αλλάξουν, αλλά ίσως αυτή η περίοδος να είναι μία περίοδος έναρξης κάποιας καλύτερης συνεννόησης και θα δούμε. Κρατάμε μικρό καλάθι.

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία. Από εκεί και πέρα ξεκαθαρίζουμε, έχει σημασία να το πούμε κι αυτό, δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. Το έχω πει ότι όλη η προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και επομένως ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι χάρτες που βγάζει η Τουρκία, τώρα προεκλογικά που βγαίνουν στο τραπέζι και δείχνουν κόκκινα τα νησιά μας ή περιοχές στη Θράκη σάς ανησυχούν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, δεν είναι καλό σημάδι. Και δείχνει ακριβώς το στοιχείο που περιέγραψα ότι μακροπρόθεσμα, οι στόχοι της Τουρκίας δεν αλλάζουν. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» υπάρχει ακόμα και «ζει και
βασιλεύει», θα έλεγα. Σε κάθε περίπτωση όμως γιατί να ανησυχούμε;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως σας είπα, να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική. Αυτό σημαίνει και πολύ εντατική διπλωματία, ιδίως αμυντική διπλωματία, ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών που με κόπο και με ένταση αναπτύξαμε και στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια με βασικούς εταίρους και παίκτες διεθνείς στην περιοχή.

Να πω τις ΗΠΑ και τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Να πω την στρατηγική συμφωνία με τους Γάλλους.

Να πω τις συμφωνίες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμα και την προσέγγιση με τη Μεγάλη Βρετανία η συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 2-3 μήνες με τον ομόλογό μου σε ένα πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στη νότια Αγγλία.

Να πω για την εξαιρετική στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο που μεταφράζεται και σε συγκεκριμένες συμφωνίες όπως αυτή για τον καθορισμό των ορίων έρευνας και διάσωσης που υπογράψαμε στο Κάιρο με τον Υπουργό Εξωτερικών, παρόντος του Αρχηγού.

Να πω για τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Στρατιωτικών Ηγεσιών, το «πήγαινε-έλα» των Αρχηγών, τις διαπραγματεύσεις τις εντατικές μεταξύ τους για να βρούμε τον κοινό τόπο για περισσότερη συνεργασία, περισσότερη συνεκπαίδευση, ανάπτυξη καλύτερης και πιο ομοιόμορφης κουλτούρας αν θέλετε εκπαίδευσης που είναι σημαντικό; Είναι πολλά.

Άρα αμυντική διπλωματία, εξοπλισμοί συνεχίζονται. Και αυτό συνολικά δίνει μια θα έλεγα αύρα μεγάλης ενίσχυσης αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αυτό νομίζω όλοι το αντιλαμβάνονται, το καταλαβαίνουν και αναπροσαρμόζουν τη θέση τους. Έτσι θα συνεχίσουμε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές υποδεχθήκατε στη Θράκη, στην εκλογική σας Περιφέρεια εκεί, στην Καβάλα πήγε ο Πρωθυπουργός και στην Ξάνθη, αλλά θέλω να έρθουμε τώρα στο θέμα της Θράκης.

Υποδεχθήκατε τον Πρωθυπουργό και από εκεί ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την Τουρκία. Εκεί έχουμε αλλαγή της κατάστασης που είχαμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Υπάρχει ο φράχτης, υπάρχει η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, πολύ σημαντικός παράγοντας. Και γενικώς υπάρχει θα λέγαμε αυτό το κλίμα της θωράκισης της Θράκης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι. Ασφαλώς και η Θράκη πάντα είχε σημασία γιατί είναι, όχι η εσχατιά, αλλά η πύλη, το σημείο που συνδέει πλέον τη χώρα με την ευρύτερη περιοχή. Κάποτε ίσως να νοούνταν ως εσχατιά κ. Χασαπόπουλε. Κι εσείς Θρακιώτης είστε και το ξέρετε αυτό καλά.

Σήμερα όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και το στρατηγικό περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και πάλι λόγω της Ουκρανίας και του πεδίου της Μαύρης Θάλασσας βάζει τη Θράκη θα έλεγα σε ένα ρόλο εντελώς αναβαθμισμένο όσον αφορά το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

Οι Αμερικανοί το έχουν αντιληφθεί αυτό, από καιρό είχαν εντοπίσει την Αλεξανδρούπολη σαν σημείο – κλειδί. Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που κάποτε ήταν ένα ξεχασμένο, ήσυχο μέρος, τώρα πια είναι θα έλεγα κεντρικό σημείο αναφοράς…

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: …Και σας πήρε και την πρωτοκαθεδρία από την Καβάλα!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λυπάμαι για αυτό. Θεωρώ ότι η Καβάλα όσον αφορά το ρόλο του εμπορικού λιμένα, λειτουργεί θα έλεγα συνδυαστικά όχι συμπληρωματικά. Μην με ακούνε στη Καβάλα τώρα και νομίζουν ότι ρίχνω τον τόπο μου και έχω άλλα σε αυτήν την περίοδο, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με το λιμάνι τις Αλεξανδρούπολης που είναι όχι μόνο ενεργειακός κόμβος, αλλά και κόμβος υπηρεσιών logistics όσον αφορά στη διακίνηση στρατιωτικού υλικού.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό όλος ο κόσμος γνωρίζει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πήγα στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ και ο ομόλογός μου, μού έλεγε πώς πάνε τα πράγματα στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι ξέρουν την Αλεξανδρούπολη. Έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές με τον Αρχηγό το λιμάνι, έχουμε δουλέψει σε αυτό το project και βέβαια το γεγονός ότι εκεί επενδύουν και στο πλαίσιο των όρων της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με την ΗΠΑ, οι Αμερικανοί σε υποδομές για να μπορούνε να εξυπηρετούν όλα τα μεγάλα πλοία που έρχονται και πιάνουν στο λιμάνι που πλέον μπορεί να τα υποδεχθεί.

Επενδύουν λοιπόν σε υποδομές, σε καινούρια στρατόπεδα που τους έχουμε προσφέρει. Ξέρετε ότι όπου μπαίνουν οι Αμερικανοί, επενδύουν πολλά χρήματα για να αναβαθμίσουν τις υποδομές ώστε να μπορούν να έχουν και κόσμο εκεί. Αυτό τελικά τονώνει το αίσθημα ασφάλειας ων πολιτών της Θράκης και δημιούργει καινούριες δυνατότητες.

Δυνατότητες – να το πω έτσι – παράκαμψης των Στενών με όλα τα ειδικά προβλήματα που μπορούσαν να ανακύψουν από εκεί. Ασφαλώς αυτό δεν ευχαριστεί τους γείτονες, αλλά τι να κάνουμε; Το ζητούμενο είναι να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας και τελικά να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα. Κάτι το οποίο νομίζω τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θα έλεγα, με εκκωφαντική επιτυχία και έπεται συνέχεια.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και νομίζω ότι όποιος δεν το ξέρει, το λέμε εμείς επειδή είμαστε από την περιοχή, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Καβάλα, έχει αλλάξει όλο το κλίμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλα στο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγμάτευση και έχουμε πάρει τις πρώτες εγκρίσεις τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όσο και επίπεδο ΗΠΑ, να επεκταθεί ο ΝΑΤΟϊκός αγωγός καυσίμων από την περιοχή μου την Καβάλα -όπου κατέληγε μέχρι πρότινος- μέχρι την Αλεξανδρούπολη κι από εκεί πολύ πιθανόν, είναι συμφωνημένο με τους Βούλγαρους και Ρουμάνους εταίρους – γείτονές μας στα Βαλκάνια μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από την Αλεξανδρούπολη.

Καταλαβαίνετε ότι αυτά όλα είναι κινήσεις οι οποίες προσθέτουν πόντους στη χώρα και φυσικά δημιουργούν αυξανόμενη εκτίμηση σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ως αξιόπιστος εταίρος, ενεργός εταίρος, αποφασισμένος εταίρος να παίξει το ρόλο της στη Συμμαχία, τιμώντας τις υποχρεώσεις της, γιατί εδώ σε αυτά δεν έχεις μόνο δικαιώματα ή μάλλον για να διεκδικείς δικαιώματα πρέπει να είσαι συνεπής και στις υποχρεώσεις (αυτό είναι δεδομένο, μη γελιέστε), αλλά και στη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος και τελειώνει θέλω και τα τελευταία λεπτά αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας, να αναφερθούμε στο θέμα του μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακούω πολλά, γιατί ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το πρόγραμμα, αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, αυξήσεις στο βασικό μισθό, αυξήσεις στον μέσο μισθό, τι γίνεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί κι εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει κάτι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το βάζω σε γενικό πλαίσιο. Αν υπάρχουν οι δύο και δύο βασικοί άξονες, που τουλάχιστον κατ’ εμέ θα έπρεπε να αποτελέσουν την ατζέντα της επόμενης μέρας κυρίως στην Άμυνα, είναι οι πρώτοι δύο άξονες αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί, όπως αναλύσαμε. Κι οι άλλοι δύο βασικοί άξονες είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η αναβάθμισή της και το προσωπικό.

Το προσωπικό έδειξε μέσα από τη συμμετοχή του σε μία σειρά από αποστολές που του ανατέθηκαν και τις εξετέλεσε με επαγγελματισμό, φιλοπατρία, αίσθηση καθήκοντος, αποτελεσματικότητα. Αυτή είναι η μηχανή των Ενόπλων Δυνάμεων. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι’ αυτό, δεδομένου ότι και στα χρόνια της αφόρητης οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές στο προσωπικό θα έλεγα ήτανε αναλογικά περισσότερες από αλλού. Επομένως αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί, αν θέλετε να δοθεί και το κίνητρο και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό να αισθάνεται ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται γι’ αυτό.

Με κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δεδομένου ότι η προτεραιότητα αυτής της τετραετίας ήταν η αναβάθμιση σε επίπεδο εξοπλιστικό, να ενισχύσουμε οικονομικά και το προσωπικό, ιδίως κατά την περίοδο της έντασης τόσο στη θάλασσα, αλλά και συνολικά με τους γείτονες, δόθηκε η σχετική οικονομική ενίσχυση μέσω των επιδομάτων των Φύλλων Πορείας και τα λοιπά. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούνται κάποιες ειδικές αποσπασματικές ρυθμίσεις, οικονομικά κίνητρα, όπως η θέσπιση κινήτρου, επιδόματος μάλλον για τους πιλότους των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη των ειδικών δυνάμεων, το πρόσφατο επίδομα-αποστολής που περάσαμε με τη σχετική ΚΥΑ και μπορεί να αφορά κυρίως ως προς τον όγκο τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, στην ουσία όμως απευθύνεται σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων που εκτελούν ειδικές αποστολές.

Μένει όμως το μεγάλο, το μείζον που είναι το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία στο Υπουργείο, στα Επιτελεία μάλλον. Σύντομα ο Αρχηγός θα είναι σε θέση να έχει την τελική πρόταση η οποία ασφαλώς θα υποβληθεί από εμάς στο Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί αυτοί που έχουν, που διαχειρίζονται μάλλον τα χρήματα θα πρέπει να αποφανθούν ποιες είναι οι δυνατότητες. Θεωρώ ότι την επόμενη ημέρα, σύντομα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι στο πλαίσιο όλων των αυξήσεων που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι! Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σας είπα, αποκαθιστά και κάποιες αδικίες, κάποιες στρεβλώσεις και το δίκαιο τελικά, έτσι ώστε τα στελέχη να αισθάνονται ότι αξίζει τον κόπο, έτσι και αλλιώς το κάνουν αλλά όταν, να το πω έτσι, υπάρχει μία οικονομική ενίσχυση προκύπτει και η έμπρακτη απόδειξη μέριμνας της Πολιτείας. Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΥΛΟΣ: Άρα από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα δοθούν αυξήσεις σε αυτούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μέσα στο 2024 θα υλοποιηθεί. Είναι μία σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Άλλα είναι αποσπασματικά, όπως το ζήτημα, ας πούμε, το Ασφαλιστικό, της συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ, αλλά το βασικό θα έλεγα είναι το ζήτημα των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων κι εκεί γίνεται δουλειά. Δεν μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε ένα – δύο μήνες.

Ασφαλώς θέλει πολύ προσεκτική επεξεργασία η οποία θα γίνει σε επίπεδο, αν θέλετε, Στρατιωτικής Ηγεσίας και την τελική επεξεργασία από την Πολιτική Ηγεσία προκειμένου να υλοποιηθεί. Είναι όμως η προτεραιότητα της επόμενης ημέρας για το προσωπικό. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό κι αυτό άλλωστε αξίζει, επιτρέψτε μου να πω, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα – ένα όμως. Μας έτυχαν πολλά αυτά τα τρία – τέσσερα χρόνια. Δεν νομίζω να φανταζόταν κανείς ότι στην τριετία – τετραετία θα διαχειριζόμασταν ακόμα και πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αφήνω απ’ έξω όλες τις άλλες κρίσεις που διαχειριστήκαμε. Το κάναμε όμως και παράλληλα σχεδιάσαμε και σε ένα βαθμό υλοποιήσαμε τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας και τις παρούσες βέβαια στην Άμυνα. Δεν ήταν εύκολο. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει έργο να το υποστηρίξει.

Επομένως, να επικοινωνούμε αυτό το έργο, όπως σε κεντρικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός χειρίζεται και το υποστηρίζω απόλυτα αυτό και συμφωνώ ότι προ των εκλογών που θα γίνουν σε μερικές μέρες μπορούμε να πούμε ότι παραδίδουμε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παραλάβαμε. Και η επόμενη μέρα θέλω να πιστεύω ότι έχει να κάνει με παράδοση της χώρας της διακυβέρνησης στους ίδιους που την είχαν την προηγούμενη τετραετία. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να γίνει.

Έτσι κι εδώ στην Άμυνα μπορώ να ισχυριστώ ότι παραδίδουμε την άμυνα, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι τις παραλάβαμε. Και το έργο ας μιλήσει από μόνο του.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι. Υπουργέ, να σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ, ήταν νομίζω πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία.