Συνάντηση ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά με 20 Ακόλουθους Άμυνας για τη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας “DEFEA 2023”

18 Ιανουαρίου, 2023

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, σε συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), με σκοπό την παρουσίαση σε είκοσι Ακόλουθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) και μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα, του πλαισίου της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας “Defence Exhibition Athens – DEFEA 2023”.

Η “DEFEA 2023” που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Μαΐου 2023 στην Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα και αρωγή του ΥΠΕΘΑ και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), από την εταιρεία Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις κύριες δραστηριότητες του ΣΕΚΠΥ από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Αναστάσιο Ροζολή, καθώς και παρουσίαση του πλαισίου της “DEFEA 2023” από τον Διευθυντή Οργάνωσης της Έκθεσης κ. Βασίλειο Μπάρκα.

Στη συνάντηση μετείχαν:

– Οι ΑΚΑΜ και μέλη διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας, της Τσεχίας, καθώς και οι ΑΚΑΜ στη Ρώμη της Αυστρίας και της Ινδονησίας.

– Ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αντιστράτηγος ε.α. Μισαήλ Παπαδάκης.

– Από τον ΣΕΚΠΥ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Ροζολής και αντιπροσωπεία τεσσάρων μελών του.

– Από την εταιρεία Οργάνωσης Εκθέσεων ROTA AE, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαούσογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξης Λαγουδάκης, ο Διευθυντής της Έκθεσης “DEFEA 2023” κ. Βασίλειος Μπάρκας και αντιπροσωπεία τριών μελών της.

– Οι Διευθυντές του Ιδιαίτερου και του Στρατιωτικού Γραφείου του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Επιτελείς από τα Στρατιωτικά Γραφεία του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς και από τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Ακολουθεί η εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά:

«Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τη δεύτερη DEFEA, τη διεθνή μας έκθεση άμυνας και ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2023.

Κυρίες και κύριοι, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνιστά προτεραιότητα για το ΥΠΕΘΑ. Η εθνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων και, συνεπώς, λειτουργεί ως καταλύτης για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Και όχι μόνο αυτό. Μια στιβαρή αμυντική βιομηχανία συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός κλίματος αισιοδοξίας σε εθνικό επίπεδο.

Η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρη: Πάρτε δραστικά μέτρα για να μεταμορφώσετε μια προβληματική αμυντική βιομηχανία, επηρεασμένη από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας, περικοπών, αμέλειας και στρεβλής διαχείρισης, σε ακρογωνιαίο λίθο του μηχανισμού εθνικής άμυνάς μας. Από το καλοκαίρι του 2019, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου εργάζεται σκληρά σε καθημερινή βάση για να επιτύχει ακριβώς αυτό το στόχο.

Σήμερα, η κατάσταση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας έχει μεταβληθεί ριζικά. Ενισχυμένες από τη λήξη των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αμυντικές εταιρίες τώρα συμμετέχουν σε πολλά καινοτόμα έργα έρευνας και ανάπτυξης, αυτόνομα ή στο πλαίσιο κοινοπραξιών. Επιπλέον, έχει αυξηθεί σημαντικά η εξωστρέφειά τους. Οι ελληνικές εταιρίες παρουσιάζουν πλέον σε συστηματική βάση τα προϊόντα τους σε ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις αμυντικού υλικού παγκοσμίως.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας κυβερνητικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας όχι ως πεδίο για επιπόλαιες και κοντόφθαλμες πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε εφήμερα πολιτικά οφέλη ή στην ικανοποίηση κομματικών πελατειών, αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και εθνικής άμυνας. Αυτή η πολιτική είναι βεβαίως προσαρμοσμένη στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αστάθεια, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και αυξημένες απειλές ασφαλείας, περιλαμβανομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα είναι ευθυγραμμισμένη με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μέσω κοινών προγραμμάτων και συμβάσεων, προκειμένου να αναβαθμίσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες.

Το 2021, η διοργάνωση της πρώτης DEFEA ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή 315 κορυφαίων αμυντικών εταιριών από 22 χώρες και την παρουσία ενός παγκόσμιου ακροατηρίου με 45 επίσημες εθνικές αντιπροσωπείες, σε ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Φέτος, σε συνεργασία με τη ROTA Exhibitions Greece και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά! Πιο συγκεκριμένα, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε εκθέτες από περισσότερες από 25 χώρες, καθώς και εθνικές αντιπροσωπείες από περισσότερες από 55 χώρες, μαζί με εκατοντάδες εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς αμυντικής κοινότητας, ηγέτες του βιομηχανικού τομέα και πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Είναι δεδομένο ότι μεταξύ 9 και 11 Μαΐου 2023, η καρδιά της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας θα χτυπά στην Αθήνα!

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα. Ανυπομονώ να σας ξανασυναντήσω όλους στην DEFEA! Θα δώσω τώρα τον λόγο στον κ. Τάσο Ροζολή, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, που θα σας ενημερώσει σχετικά με τις κύριες δραστηριότητες του Συνδέσμου, και στη συνέχεια στον κ. Βασίλειο Μπάρκα, Διευθυντή Οργάνωσης της DEFEA, που θα περιγράψει το πλαίσιο της Έκθεσης».