Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στον Ρ/Σ STATUS FM 107,7 της Θεσσαλονίκης και τους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση

5 Ιουνίου, 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ξεκινώ από μία ανάρτησή σας, πριν από τέσσερις-πέντε μέρες την κάνατε, όπου βάλατε διακύβευμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, το πώς θα περιορισθεί ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά.

Πόσο κίνδυνος είναι αυτός εν όψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει η Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, πρέπει να σας είμαι ειλικρινής. Μεγάλος και σοβαρός! Αναπτύσσεται μια ολόκληρη νοοτροπία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπου τίθενται ερωτήματα -εν πολλοίς σωστά ερωτήματα- και δίνονται απλουστευτικές ή τελείως λάθος απαντήσεις. Και οδηγούν όλο το πολιτικό διάλογο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προς μια τελείως λάθος κατεύθυνση.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία απειλών και επίσης μια μεγάλη σειρά σημαντικών επιλογών που πρέπει να κάνει για το μέλλον της. Αν μας ενδιαφέρει το μέλλον της ως ενιαία Ευρώπη.

Όλες οι λαϊκιστικές δυνάμεις, ξαναλέω, ενώ θέτουν υπαρκτά ερωτήματα δίνουν τελείως λάθος απαντήσεις. Θέλετε να κοιτάξετε στη Γαλλία, ακόμα χειρότερα το IFD στη Γερμανία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι, το οποίο καλπάζει όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευτυχώς έκανε μια λάθος επιλογής προσώπου, έναν καθαρά ναζιστή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι, ο οποίος πήγε να ξεπλύνει τους Ναζί.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, πήγε να πει ότι υπήρχαν και καλοί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Και αγρότες υπήρχαν λέει τότε…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάρα πολύ ωραία άποψη, πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ ευρωπαϊκή.

Αλλά και μόνο ότι υπάρχει το IFD στην Ευρώπη σήμερα, και μόνο ότι υπάρχει είναι φοβερό. Και τι επικαλείται ως κύριο θέμα; Τη μετανάστευση! Αυτό είναι. Είναι πρόβλημα η μετανάστευση; Βεβαίως! Είναι πρόβλημα η παράνομη, η παράτυπη μετανάστευση; Βεβαίως! Αλλά η λογική «θα ρίξουμε όλους τους μετανάστες στη θάλασσα δεν συνιστά απάντηση». Θα απαγορεύσουμε τελείως τη μετανάστευση δεν συνιστά απάντηση.

Όλα λοιπόν αυτά κατατείνουν προς το σημείο που δημιουργείται ένα ρεύμα, φοβάμαι, στην Ευρώπη κυρίως από δεξιό λαϊκισμό με υπαρκτό και τον αριστερό λαϊκισμό ο οποίος κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Η παραδοσιακή πολιτική, Υπουργέ, έχει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Τεράστιες, μην κοροϊδευόμαστε τώρα! Υπάρχουν βεβαίως και πραγματικές συνθήκες, αλλά ρεύματα τέτοιας μορφής εκμεταλλεύονται υπαρκτά κενά ή αποτυχίες των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Αυτό ήταν διαχρονικό και δεν το βλέπαμε, επειδή το περιγράψατε πάρα πολύ ορθά για αριστερό και δεξιό λαϊκισμό. Παλαιότερα η Ευρώπη ενέδωσε στον αριστερό λαϊκισμό, «καλοί άνθρωποι είναι, να έρθουν από την Αφρική, να έρθουν από την Ασία, όλοι καλοδεχούμενοι» κλπ.

Μιλήσαμε προσφάτως με τον κύριο Δελλή, ήταν βουλευτής Σουηδίας επί σειρά ετών, Έλληνας εξαιρετικός, ο οποίος μας έλεγε ότι η ανεκτικότητα, η ανοχή, όλα τα προνόμια τα οποία έδιναν οι χώρες της Σκανδιναβίας που ήταν και πρότυπο για τον ευρωπαϊκό αριστερό λαϊκισμό εκείνης της εποχής σήμερα έρχονται και βρίσκουν την απάντηση σε ένα σκληρό δεξιό λαϊκισμό και στη Σουηδία όπου ο άλλος λέει: «δεν με ενδιαφέρει τι μου λες εσύ, εγώ ξέρω ότι το βράδυ δεν μπορώ να κυκλοφορήσω. Εγώ ξέρω ότι το παιδί μου πάει στο μετρό στο σταθμό και δεν ξέρω αν κινδυνεύει και πόσο». Αυτά χρειάζονται απαντήσεις.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι! Δόθηκε τότε μια προτεραιότητα στην εισροή, στην εισδοχή, αν θέλετε, χωρίς προτεραιότητα και προετοιμασία στην αφομοίωση αυτών των ανθρώπων.

Αποτέλεσμα η Στοκχόλμη -μια και συζητάμε για τη Σουηδία- αξίζει να πάει κανείς στη Στοκχόλμη, αν είχε πάει εδώ και 20 χρόνια, θα καταλάβει…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ:Τεράστια διαφορά!

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Τεράστια διαφορά! Και σε χώρες που η σοσιαλδημοκρατία ήταν αυτονόητη κατάσταση έχουμε φτάσει τώρα να υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα.

Αλλά ξέρετε εδώ, όμως, ποιο είναι το θέμα τώρα; Το θέμα είναι το αύριο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πάει μπροστά. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι είναι το πιο προηγμένο επίτευγμα συνεργασίας κρατών στην ιστορία του πλανήτη.

Ένας χώρος δημοκρατίας, ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τεράστια ελαττώματα; Μάλιστα! Με τεράστια προβλήματα; Ναι! Αλλά πρωτοφανές, πρωτοφανές. Αν σκεφτεί κανείς τις εκατόμβες νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταλαβαίνει πόσο δρόμο έχουμε περάσει. Θέλει πάρα πολλά χρόνια ακόμα, ίσως αιώνες για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Κινδυνεύει αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως κινδυνεύει. Φανταστείτε μία Γαλλία με ακροδεξιά Πρόεδρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Είχαμε στην Ιταλία τη Μελόνι, πόσο κινδύνευσε η Ευρώπη;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Μελόνι μπορεί να εξελέγη ως ακροδεξιά, όμως δεν κυβερνά ως ακροδεξιά. Η Μελόνι δεν ξέρω τι κάνει μέσα στην Ιταλία, την γνώρισα προσωπικά, έχει και πολύ καλή σχέση με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ευρωπαϊκές θέσεις της Μελόνι είναι θέσεις των χριστιανοδημοκρατών, και μη σας πω σε μερικά θέματα ίσως πάει και λίγο πιο κεντρώα.

Ο ομόλογός μου, ο Κροσέτο, ο δεύτερος στην Κυβέρνησή της, ο Υπουργός Άμυνας έχει απολύτως ευρωπαϊκές θέσεις στα θέματα της Άμυνας, της ενιαίας άμυνας.

Στα θέματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι πιο σκληρή από εμάς.

Άρα, η Μελόνι μπορεί να χρησιμοποίησε επιχειρήματα εσωτερικά για να εκλεγεί, όμως κυβερνά τελείως διαφορετικά.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Τώρα που είπατε για τη ρωσική εισβολή φάνηκε το τελευταίο διάστημα και πόσο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό και η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και έχουμε ακούσει αρκετά για το θέμα αυτό το τελευταίο διάστημα για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Θα έχουμε εξελίξεις εκεί, κύριε Δένδια;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα έχουμε. Μην περιμένετε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο αύριο το πρωί, δεν θέλω να δημιουργήσω ελπίδες όμως. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταρχήν η Ελλάδα συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, δεν έχει έννοια, έχουν υπογραφεί συμβατικά κείμενα. Υπάρχει η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού με τον Πολωνό Πρωθυπουργό για την κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, επίσης πολύ σημαντικό, στο οποίο έχουμε να προσφέρουμε πράγματα.

Κάνουμε το ίδιο πράγμα για την Ελλάδα. Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση ενός αντι-drone θόλου και ενός αντιαεροπορικού θόλου πάνω από τη χώρα.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό να στηθεί πάνω από την Ευρώπη ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, μόνη της στρατηγικές απειλές.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Βασίζεται στον βραχίονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην πραγματικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Αυτό ωστόσο είναι ένα μεγάλο στοίχημα κύριε Δένδια. Είναι πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί είπε η Βιργινία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά πολλές φορές βλέπουμε δεν είναι τόσο κοινή η ευρωπαϊκή πολιτική γιατί δεν είναι και ίδια τα συμφέροντα.

Δηλαδή τώρα ο κάτοικος του Βελγίου ή του Λουξεμβούργου ή ακόμη και της Γαλλίας γιατί να μπει στη λογική ημών που πραγματικά έχουμε κίνδυνο από τα ανατολικά μας και να πει να δαπανηθούν ποσά για να κάνουμε αυτή την ασπίδα; Ο κάτοικος του Λουξεμβούργου από τι κινδυνεύει;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, εδώ υπάρχει ένα παλιό ελληνικό ρητό, «οὐδέν κακόν ἀμιγές καλοῦ». Το κακό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξύπνησε και τον κάτοικο του Βελγίου και της Ολλανδίας και κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε έτσι τα πράγματα.

Να σας πω ένα απλό παράδειγμα, η Ολλανδία, μία χώρα με ένα ΑΕΠ τέσσερις φορές της Ελλάδας, ξέρετε πόσα άρματα μάχης έχει; Πού να ξέρετε; Μηδέν!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Δεν τα χρειάζεται μέχρι σήμερα.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Δεν τα χρειάστηκε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπράβο, μέχρι χθες δεν τα χρειαζόταν. Τώρα όμως που ξέρει ότι η υπάρχει ευρωπαϊκή απειλή έρχονται οι Ολλανδοί και μας λένε «Μήπως μπορείτε να μας δώσετε μερικά Leopard από τα δικά σας, για να μπορέσουμε -άμα θέλουμε- να βοηθήσουμε την Ουκρανία, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι; Διότι μέχρι να παραχθούν καινούρια, χρειάζονται δεκαετίες».

Δημιουργείται μία αντίληψη κινδύνου. Η αντίληψη κινδύνου πράγματι στην Ευρώπη κυρίως αυτή τη στιγμή αφορά στη Ρωσία, την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως επί της αρχής το θέμα ποιο είναι; Είναι ακριβώς το ίδιο, η παραβίαση συνόρων.

Η Ελλάδα τι λέει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει απειλή παραβίασης των συνόρων μας. Άρα λοιπόν εάν κατηγοριοποιηθεί η απειλή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Δεν τα κρύβω, καθαρά τα λέω. Είμαστε η χώρα που έχει κατεξοχήν συμφέρον, να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στην Άμυνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Τώρα, η κριτική που σας ασκείται και από τα αριστερά (ΚΚΕ και όχι μόνο), αλλά και από τα δεξιά, είναι ότι έχουμε διαταράξει πλήρως τις σχέσεις μας με τους Ρώσους. Μια παραδοσιακή φίλη χώρα, αν κι εγώ ιστορικά έχω άλλες προσλαμβάνουσες, ότι δεν είναι και πολύ φίλοι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πιο πολύπλοκο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι, συμφωνώ απολύτως και το λέμε συχνά. Μου αρέσει η ιστορία και δεν είναι τόσο καθαρό το τοπίο. Δεν ήμασταν τόσο φίλοι, παραπλεύρως είχαμε συμφέρον από επιλογές μεγάλες της Ρωσίας. Αλλά παρόλα αυτά χάλασαν. Αυξήθηκε το κόστος αυτό από τις συνέπειες που έχει αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να θυμίσω κατ’ αρχήν ότι είμαι ο τελευταίος Έλληνας, ο τελευταίος Δυτικός Υπουργός που επισκέφθηκε τη Μόσχα πριν από την εισβολή. Ήμουν στην Μόσχα τρεις μέρες πριν εισβάλλουν. Γιατί είχα πάει; Για να δω τον Λαβρόφ, να του ζητήσω την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία πλέον δεν υφίσταται παρεμπιπτόντως.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα, λοιπόν, είχε μία βασική επιλογή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: είτε να σταθεί στην επιλογή της πάγιας εξωτερικής πολιτικής προστασίας των συνόρων επί τη βάσει των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είτε να αρχίσει να σχετικοποιεί την ίδια την αρχή επί της οποίας βασίζεται η ύπαρξή της.

Το δεύτερο δεν υπήρξε επιλογή για εμάς ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι εμείς μπορούμε να νομιμοποιήσουμε εισβολή. Τότε τι κάνουμε; Πυροβολούμε τα πόδια μας…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Δίνουμε άλλοθι για τα δικά μας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα, όταν ασκείται κριτική, αυτή η κριτική πρέπει να υποδείξει και την άλλη επιλογή. Εδώ δεν υπήρχε επιλογή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Τράμπ και να αλλάξει η στάση της Αμερικής στο θέμα, το συζητάτε; Το σκέφτεται η Κυβέρνηση; Ως σήμερα οι σχέσεις μας είναι άριστες, νομίζω ότι είναι στο καλύτερο επίπεδο, έτσι λένε, όλων των εποχών με τους Αμερικανούς.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, είναι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι, λόγω Μπάιντεν, λόγω του σχήματος που σήμερα υπάρχει εκεί. Αν αύριο ο Τράμπ κερδίσει τις εκλογές, ο οποίος έχει μια άλλη θεώρηση και για την σχέση της Αμερικής με την Ρωσία, αυτό έχει σκεφτεί η Κυβέρνηση μήπως μας βάλει σε περιπέτειες με τους Αμερικανούς;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ έχω δουλέψει με το “Trump Administration”, την Κυβέρνηση Τράμπ. Το λένε “administration” στην Αμερική που μεταφράζεται «διοίκηση». Ο Μάικ Πομπέο ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και τον ξαναείδα. Ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός Υπουργός και εξαιρετικά φιλικός προς τις θέσεις της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πάντα διαχρονικά δουλεύει με όλο το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε δουλέψει ξανά με διοίκηση Τράμπ. Εάν ο αμερικανικός λαός επιλέξει τον Ντόναλντ Τράμπ, εμείς θα ξανά δουλέψουμε με αυτήν την διοίκηση.

Τι θα κάνει η Αμερική ως προς την Ουκρανία είναι δικό της θέμα. Όσο όμως στις πάγιες αρχές, νομίζω ότι έχουμε πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες διακομματικά ότι είμαστε ο αξιόπιστος σύμμαχός τους στην περιοχή, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς κόμματα.

Και έναντι αυτού έχουμε κερδίσει συνολικά θα ήθελα να πω σχεδόν το πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν ανήκει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είχε πολύ καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θυμίζω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ναι βέβαια.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε λοιπόν κερδίσει έναντι της συνολικής στήριξης μια αντίστοιχη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα παίρνει F-35, η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει F-35. Η Ελλάδα έχει F-16 Viper, η Τουρκία θα πάρει F-16 Viper.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Η κριτική που σας ασκείται για το ό,τι ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την Ουκρανία και σε οπλισμό και σε βοήθεια κλπ. Υποστηρίζουν κάποιοι ότι αυτό εξασθενεί – αδυνατίζει τη χώρα μας Υπουργέ.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση να την κάνουμε πολύ ανοιχτά. Όταν κοιτάμε τι χαλάει η Ελλάδα για εξοπλισμούς, με ποιο μέγεθος πρέπει να το συγκρίνουμε; Είναι το βασικό ερώτημα.

Θα προτείνω αμέσως την απάντηση, με το τι δαπανά η Τουρκία. Διότι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν υπάρχει κάποια απειλή για την πατρίδα μας, προέρχεται από την Τουρκία. Η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου έναντι της Ελλάδας, δεν την έχει ανακαλέσει.

Δόξα τω Θεώ, είμαι πάρα πολύ ευτυχής γι’ αυτό που τον τελευταίο καιρό έχουμε ήρεμα νερά, αλλά το βασικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων δεν έχει μεταβληθεί, εάν δεν έχει διευρυνθεί.

Άρα λοιπόν η Ελλάδα χαλάει περισσότερα από την Τουρκία; Η Ελλάδα επιδιώκει υπεροπλία έναντι της Τουρκίας; Ή η Ελλάδα χαλάει όσα χρειάζεται για να μπορέσει να έχει μια επαρκή δύναμη αποτροπής, για να μην έρθει η κακιά η ώρα;

Ή να το πω αλλιώς, όσοι λένε ότι η Ελλάδα χαλάει χρήματα, το πώς θα τα χαλάμε, τι επιμέρους επιλέγουμε, είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό το επιλέγουν τα επιτελεία, εγώ δεν είμαι ο ειδικός επί οπλικών συστημάτων.

Αλλά όσοι λένε ότι χαλάμε πολλά θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό επιχείρημα: «Αν η Ελλάδα είναι άοπλη η Τουρκία θα τη σεβαστεί;». Εάν μου πουν «ναι», τότε πάρα πολύ ωραία. Κι εγώ προτιμώ σχολεία και νοσοκομεία, να είμαστε ειλικρινείς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Το ερώτημά μου ήταν άλλο βέβαια, αν αυτά τα οποία δίνουμε στην Ουκρανία «αδυνατίζουν» δικές μας περιοχές. Γιατί διαβάζουμε κατά διαστήματα υπάρχουν πολιτικοί, πολιτικάντηδες οι οποίοι καταγγέλλουν ακόμα και στη Βουλή αν στείλαμε κάτι τανκς εκεί, κάτι έτσι τα οποία έχουμε αφήσει στα νησιά μας έρημα, δεν τα αντικαθιστούμε κλπ…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτον, να πάρουμε το επιχείρημα των νησιών πριν πάμε στο ευρύτερο επιχείρημα. Ούτε κατ’ ελάχιστον έχουν μετακινηθεί οπλικά συστήματα οποιασδήποτε μορφής από τα νησιά, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί με καλύτερα ακόμη, μιλάμε για κάποια λίγα θωρακισμένα οχήματα.

Τώρα, τι δώσαμε. Και όταν λέμε δώσαμε εννοούμε πουλήσαμε και όχι στην Ουκρανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τσεχία. Πουλήσαμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Δεν είναι δωρεάν αυτά, δεν τα δίνουμε έτσι ως βοήθεια; Αυτό κυκλοφορεί, ότι εμείς τα στέλνουμε στον Ζελένσκι.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Στον Ζελένσκι; Η Ελλάδα μεταβίβασε, υπήρχε πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», ανακριβές ως προς τον αριθμό, ανακριβές ως προς την κατεύθυνση, ακριβές ως προς το γεγονός, 65 κοντέινερ πυρομαχικών. Αυτά πωλήθηκαν στην Τσεχία. Πωλήθηκαν.

Των οποίων μάλιστα η λήξη ήταν πολύ κοντά και η Ελλάδα θα χάλαγε άλλα 100 εκατομμύρια για την καταστροφή τους, αφού θα είχαν λήξει. Για την Ελλάδα η πώληση υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη. Βοήθησε τον προϋπολογισμό μας. Μην πω νούμερα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Δεν υπάρχει λόγος, μας δώσατε μια απάντηση.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά σας διαβεβαιώ ότι έδωσε μια ανάσα στον προϋπολογισμό μας. Μας βοήθησε στη συντήρηση συστημάτων μας που ήταν μη συντηρημένα την δεκαετία της κρίσης. Άρα λοιπόν τα περί δωρεών κλπ, εντάξει…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Επίσης η κριτική που σας γίνεται και από τα αριστερά είναι ότι πήγαμε και εμπλακήκαμε, λέει το ΚΚΕ ας πούμε, κάτω εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια υπόθεση που είναι μακριά από εμάς και για ποιο λόγο να το κάνουμε και για ποιο λόγο να διαταράξουμε τις σχέσεις μας κλπ. στην περιοχή.

Βέβαια αυτονόητη η απάντηση κατ΄ εμέ ως μέσο πολίτη αλλά θα ήθελα να την ακούσω από μικροφώνου από εσάς.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν σχέσεις με τους Χούθι δεν είχαμε για να τις διαταράξουμε. Δεύτερο κρατούμενο, ποιο είναι το πρώτο λιμάνι το οποίο επηρεάζεται;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Ο Πειραιάς.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει πέσει ή δεν έχει πέσει 65% η κίνηση του Πειραιά; Ποιον ενδιαφέρει καταρχήν η διατήρηση των οδών ελεύθερης ναυσιπλοΐας από την περιοχή και προς;

Τώρα αυτά είναι πρακτικά πράγματα. Λες στην Ευρώπη ότι «εγώ είμαι μια σοβαρή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ρόλο». Μάλιστα. Και αυτό το ρόλο πώς θα τον υλοποιήσεις ακριβώς; Θα πεις στους Ισπανούς που έχουν συμφέρον από τον Ατλαντικό «στείλτε εσείς»;

Εμείς κάναμε δυο επιχειρήσεις, την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» και την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Και οι δύο με ελληνικό όνομα. Και στις δύο, τη μια ως Υπουργός Εξωτερικών, την δεύτερη ως Υπουργός Άμυνας είχα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για εμένα είναι εξαιρετικό κέρδος για την Ελλάδα που έχει τη διοίκηση και παρουσία στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» για δεκαπέντε λόγους. Αποκτά πολιτικό βάρος, τη σέβονται οι χώρες της περιοχής διότι καταλαβαίνουν ότι έχει δυνατότητα να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου και ξέρουμε ποιες χώρες είναι εκεί. Αποκτούν πρακτική εμπειρία τα πληρώματά μας και προστατεύουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα και τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Λένε κάποιοι ότι έτσι εκτίθεται κόσμος σε κίνδυνο…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως! Αυτό είναι πραγματικό. Εκτίθεται, μάλιστα, εκτίθεται. Και πήγα στη φρεγάτα πριν φύγει και πήγα στην φρεγάτα και εν πλω, τους ευχαρίστησα.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν. Η συνταγματική τους υποχρέωση είναι να υπερασπίζουν τα συμφέροντα το Ελληνισμού. Εκεί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού. Με κίνδυνο της ζωής τους; Βεβαίως με κίνδυνο της ζωής τους. Το ξέρουμε όλοι αυτό.

Αλλά τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να μην τις βάζεις ποτέ σε κίνδυνο.