Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διαδικτυακή Εκπομπή “MEET POINT” του NEWSBOMB.GR

30 Νοεμβρίου, 2021

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ξεκινώ από την Τουρκία, όπερ και αναμενόμενο αντιλαμβάνεστε, βλέπουμε ότι η Τουρκική οικονομία έχει μπει στη δίνη μιας πολύ μεγάλης κρίσης και δεν ξέρουμε καν πως θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Εμάς μας ενδιαφέρει αν αυτό το γεγονός μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο κάποιας μορφής θερμού επεισοδίου. Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν κ. Υπουργέ, και νομίζω εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους, την Άγκυρα η οποία προσπαθεί να κάνει εξαγωγή εσωτερικών κρίσεων στην Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν το δούμε αυτό με αυτή τη βάση, δηλαδή κάθε φορά που υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα στην Τουρκία ο κίνδυνος εξαγωγής κρίσης με την Ελλάδα προς την Ελλάδα είναι υπαρκτός, ασφαλώς και αυτή η εποχή δεν θα έλεγα ότι μας προβληματίζει, αλλά μας κρατά σε μεγάλη εγρήγορση. Παρακολουθούμε από κοντά όσα συμβαίνουν στην Άγκυρα, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση εκεί όσον αφορά το εύρος και το βάθος οικονομικής κρίσης είναι μεγάλη και επίσης με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων και διευρυμένης θα έλεγα ρευστότητας και στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πιο πέρα, παγκοσμίως θα έλεγα, αυτό μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση και πάντα έτοιμους να αναλύσουμε, να αποτιμήσουμε, να εκτιμήσουμε την κατάσταση και φυσικά να παίρνουμε τα μέτρα μας όπου χρειάζεται.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: «Εγρήγορση» και «πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας όπου χρειάζεται» κρατώ λέξη και φράση από όσα μας είπατε. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως και ότι συζητείται το ενδεχόμενο αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας; Γιατί είδαμε ότι έγινε και μία έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως αντικείμενο την αποτίμηση των καταστάσεων, των εξελίξεων.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Γιατί κύριε Υπουργέ μου αφού γίνονται τακτικές συναντήσεις, το έκτακτο τι ήταν;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνονται τακτικές. Έγιναν τακτικές, ναι, και εκεί τα συζητάμε όλα, όταν παρίσταται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τα συζητάμε. Είχαμε και επίσκεψη Πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία, συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, προφανώς κάποιο οικονομικό πακέτο με δεδομένη τη δική μας στενή σχέση, πρέπει να τα παρακολουθούμε όλα αυτά και να αποτιμούμε τον αντίκτυπο.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Συγγνώμη για την επίσκεψη του επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντηθήκατε εκτάκτως;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για αυτό.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Κι εγώ επανέρχομαι, υπάρχει θέμα αυξημένης επιχειρησιακής συχνότητας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ουσία δεν σταματήσαμε ποτέ να είμαστε σε εγρήγορση, εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αυτό το ξέρουμε. Κάτι έξτρα λέω

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην σπέρνουμε ανησυχία στο κόσμο γιατί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καταρχάς.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αυτό μπορείτε να το πείτε κατηγορηματικά; Διότι όλα τα δεδομένα και όλα τα μηνύματα που έχουμε από την τουρκική πλευρά δεν προσφέρονται για εφησυχασμό να το πω έτσι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφησυχασμός δεν υπάρχει, επιμένω ότι είμαστε σε μία διαρκή εγρήγορση, κάνουμε τη δουλειά μας τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο άλλο που είναι να προσπαθούμε εντατικά πλέον να ενισχύουμε το αξιόμαχο και την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή η διπλή, θα έλεγα, προσέγγιση, διπλωματία από την άλλη αποτροπή, νομίζω ότι αποδίδει.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θα μείνω λίγο ακόμα στο θέμα. Εκλογές στην Τουρκία λίαν συντόμως αν δεν γίνουν και νωρίτερα όπως ζητάει τουλάχιστον η αντιπολίτευση. Ο Ερντογάν φαίνεται να αναζητεί “per mare per terram” αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό κεφάλαιο. Είναι μία παρατήρηση που την κάνουν όλοι καλά γνωρίζοντες και εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό που διάβασα ως δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας του “Turkish Democracy Project” στο «Βήμα» προσφάτως, ότι εξ αυτού του γεγονότος, δηλαδή εκ του γεγονότος ότι ο Ερντογάν αναζητεί πολιτικό κεφάλαιο, δεν θα έπρεπε να αποκλείεται καθόλου η δυνατότητα αχρείαστων πολέμων, λέει επί λέξει. Η δική σας η αξιολόγηση ποια είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι δεν αναζητά μόνο πολιτικό κεφάλαιο αναζητά και κεφάλαιο χωρίς προσδιορισμό πρώτα. Από ‘κει και πέρα, μία Τουρκία στριμωγμένη και οικονομικά αλλά και διπλωματικά και γεωπολιτικά, αν θέλετε, θεωρείται μία Τουρκία πιο απρόβλεπτη, ίσως και επικίνδυνη. Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας και να εμπλεκόμαστε πολύ εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο με φίλους και συμμάχους, ανταλλάσσοντας απόψεις, ερμηνεύοντας την στάση της Τουρκίας που προβληματίζει κι άλλους και θεωρείται για άλλους πιο αινιγματική από ότι ας πούμε σε εμάς. Και από την άλλη να φροντίζουμε για το αξιόμαχο και την εντιμότητα, επαναλαμβάνω και γυρνάω πάντα σε αυτό, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Πώς ερμηνεύετε τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ομολόγου σας, του κ. Ακάρ; Γιατί επιχειρείται μία συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δηλαδή επιχειρείται να εμφανιστεί η Ελλάδα ως εκείνη, ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Αυτό επειδή μου μοιάζει εμένα και λίγο σαν τεκμηρίωση μιας φανταστικής εικόνας, εν πάση περιπτώσει, μήπως προοιωνίζεται πράγματα; Tο έχετε καθόλου μελετήσει μήπως γίνει καμιά επιθετική κίνηση με μανδύα την άμυνα, την αμυντική αντίδραση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο επιτιθέμενος προσπαθεί να παραστήσει τον αμυνόμενο κατηγορώντας τον αμυνόμενο για δήθεν επιτιθέμενο και αυτό είναι αυτή τη στιγμή το αφήγημα.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Κάτι μας λέει αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εναπόκειται όμως και σε μας να καταρρίπτουμε αυτά τα επιχειρήματα και έχουμε πάρα πολλά και στιβαρά επιχειρήματα για να το κάνουμε.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Να προσέχουμε λίγο παραπάνω…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα προσέχουμε, ασφαλώς και προσέχουμε όσο χρειάζεται.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Και να είμαστε ενδεχομένως και πιο φειδωλοί σε αντιδράσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα όποτε η Τουρκία δια κάποιου αξιωματούχου της και του κ. Ακάρ, που το κάνει πολύ συχνά σε δημόσιες δηλώσεις, χρησιμοποιεί γλώσσα προκλητική και προσβλητική για την Ελλάδα, νομίζω ότι έχετε παρατηρήσει ότι είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να πούμε σε ένα πόλεμο δηλώσεων η επίδειξη μαγκιάς σε ρητορικό επίπεδο.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μιλώ για την μαγκιά σε επιχειρησιακό επίπεδο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή νομίζω την έχουμε αποδείξει, αλλά φυσικά εργαζόμαστε για να είμαστε σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να την ξανά αποδείξουμε. Από κει και πέρα όμως έχει σημασία σε αυτή την επιθετική και δημόσια ρητορική να επικοινωνούμε και εμείς προς πάσα κατεύθυνση τα επιχειρήματά μας.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Τώρα με τον κ. Ακάρ έχετε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε, ναι.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή θέλω να πω ότι θα μπορούσε αυτό να χρησιμεύσει, να βοηθήσει στην εκτόνωση μιας έντασης εφόσον βεβαίως δημιουργηθεί τέτοιο πράγμα, τέτοια κατάσταση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν μπορώ να σας πω ότι στην πρόσφατη συνάντηση μου με τον κ. Χουλουσί Ακάρ κατά την σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ πριν από δύο μήνες περίπου στις Βρυξέλλες, οφείλω να πω ότι στην προσωπική, να το πω έτσι, επαφή μεταξύ μας και στο προσωπικό του ύφος απέναντι μου ήταν πολύ πιο συζητήσιμος από αυτό που βγάζει με όλες αυτές τις επιθετικές δηλώσεις, μπορεί να απευθύνεται και στο εσωτερικό ακροατήριο.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Του πέφτει λόγος σε περίπτωση ας πούμε μία σε ένταση στο Αιγαίο, για να εκτονωθεί η κατάσταση θα διευκόλυνε μία μεταξύ σας επικοινωνία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, σε αυτό συμφωνήσαμε.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μπορεί να το υλοποιήσει;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι πάντα βοηθάει να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Υπήρχε και προηγούμενης κυβερνήσης μεταξύ Ακάρ και Αποστολάκη, του προηγούμενου Υπουργού Άμυνας. Επανεπιβεβαιώσαμε λοιπόν ότι πρέπει να κρατήσουμε αυτό το κανάλι επικοινωνίας ανοιχτό, ανταλλάξαμε και τηλέφωνα για να έχουμε ούτως ή άλλως αυτή την ευχέρεια, και συμφωνήσαμε ότι όποτε χρειαστεί θα ενεργοποιήσει αυτό το κανάλι και νομίζω ότι είναι καλό και όχι κακό να υπάρχει.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Τώρα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εγώ να σας πω την αλήθεια παρακολουθώ αυτή την ιστορία πάνω από 30 χρόνια αρχής γενομένης από την Βουλιαγμένη για την συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ περί των νομών. Δεν βλέπω να έχει γίνει καμία πρόοδος, αντιθέτως βλέπω να επιδεινώνεται η κατάσταση, σε ότι αφορά τις υπερπτήσεις γίνεται χαμός, πολύ πρόσφατα είχαμε και ρεκόρ αν θέλετε 11 τον αριθμό σε μία και μόνη μέρα και το ρεύμα το δικό μου είναι τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση επειδή ξέρω ότι υπάρχει, από τουρκικής πλευράς, αίτημα στο τραπέζι να επανέλθετε στο θέμα, αλλά είναι σαν να κοροϊδευόμαστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμίζω ότι για ένα περίπου χρόνο από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020 και μετά είχε παγώσει κάθε συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεδομένης της έντασης που όλοι βιώσαμε με την Τουρκία.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Τώρα που βάλαμε μορατόριουμ τι κερδίσαμε; Χειρότερη είναι η κατάσταση τον τελευταίο μήνα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ουσία είναι τι ουσία ακριβώς έχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αν είναι μία διαδικασία ατελέσφορη η οποία αυτοακυρώνεται από τις συμπεριφορές των Τούρκων και τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις και τα λοιπά και τα λοιπά, τότε δεν θα βγει άκρη και θα είναι ας πούμε μία πρόφαση για διάλογο χωρίς καμία ουσία, ένα βήμα μπρος δύο πίσω όπως είπα ευθέως στον κ. Ακάρ όταν συζητήσαμε.

Το ζητούμενο κατ’ εμέ, και κατά την κυβέρνηση, είναι να έχουμε κάποιες απτές αποδείξεις με μικρά βήματα προς τα εμπρός, προς την εκτόνωση αν θέλετε του κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών, και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τα ΜΟΕ. Οι Τούρκοι έρχονται και ζητάνε επανέναρξη του διαλόγου, τους είπαμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση αλλά αν γίνεται διάλογος και ταυτόχρονα αυτό το κρεσέντο των παραβάσεων τότε δεν κάνουμε τίποτα και είναι ένα αδειανό πουκάμισο.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Βλέπουμε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει μετακομίσει και στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Στην πραγματικότητα εκεί ο Ερντογάν στέλνει και ένα άλλο μήνυμα ότι μπίζνες χωρίς εμάς δεν γίνονται, ξεχάστε το. Κι είδαμε στην πράξη ο τουρκικός τσαμπουκάς, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, λίγο-πολύ πέρασε στην περίπτωση της ιταλικής ENI. Τώρα ετοιμαζόμαστε για νέο σκηνικό, έρχεται η Exxon – Mobil για έρευνες και στην κυπριακή ΑΟΖ. Σας φοβίζει μία πιθανή αντίδρασή της Άγκυρας; Και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα κατά την γνώμη σας; Γιατί πρέπει να αντιδράσει. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει αντίδραση της Άγκυρας, δεν ξέρω ποια είναι τα όρια αυτής της αντίδρασης δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε την “Exxon – Mobil”, δηλαδή με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή με το Λευκό Οίκο, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει πράσινο φως από το Λευκό Οίκο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχει ενδιαφέρον

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θα έχει ενδιαφέρον, ναι. Θα το πούμε και στη συνέχεια, γιατί είναι και ιστορία της Αλεξανδρούπολης που παίζει ρόλο σε αυτό το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Τώρα μένοντας σε αυτό, αν δεν υπάρχει ο φόβος ότι η Τουρκία αν επιχειρήσει μία κίνηση, ενδεχομένως να επιλέξει αυτό που ονομάζουμε «μαλακό υπογάστριο» με την έννοια της όχι τόσο μεγάλη αμυντικής θωράκισης, δηλαδή την Κύπρο με άλλα λόγια. Είναι κάτι που σας έχει απασχολήσει; Είναι κάτι που απασχολεί τους κύπριους; Γιατί φαντάζομαι ότι θα έχετε ανοιχτή γραμμή και με τον Κύπριο ομόλογο σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ τακτική. Κοιτάξτε, ασφαλώς και απασχολεί, αλλά Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια συναντίληψη όσον αφορά την αμυντική θωράκιση και προφανώς επεξεργαζόμαστε ας πούμε τρόπους απάντησης.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αντίληψη έχουμε, δυνατότητα δεν ξέρω αν έχουμε, είναι λίγο μακριά η Κύπρος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Κύπριοι κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους όσον αφορά τα δικά τους βήματα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των δικών τους Ενόπλων Δυνάμεων. Ασφαλώς και η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει την Κύπρο, αν δεν συνέβαλε η Ελλάδα την Κύπρο προφανώς δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά κάνουν και οι Κύπριοι αυτό που πρέπει. Και φυσικά η εκτίμησή σας ότι πιο πρόσφορο έδαφος πίεσης υπάρχει στην Κύπρο παρά στην Ελλάδα είναι σωστή.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση, όλοι καλά γνωρίζουν αυτό πιστεύουν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοίταξε εκεί βάζω και την παράμετρο των συμμαχιών και των πολυμερών και τριμερών σχημάτων αμυντικής συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει από κοινού με τους Κύπριους. Μεθαύριο μεταβαίνω στην Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, ήδη είναι σε εξέλιξη οι τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, οι τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ τείνει να μετεξελιχθεί σε «3+1» Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες και είναι βέβαια και η Γαλλία, η οποία διατηρεί συμφέροντα στα οικόπεδα και έχει δείξει με πράξεις όχι με λόγια, με μετασταθμεύσεις, ελλιμενισμός πολεμικών της πλοίων στην Κύπρο ότι συμπαρίσταται.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Το EastMed όμως το πήραν οι Τούρκοι κατά πόδας και μετά κατέληξε στην Πάφο και δεν το άφηναν να βγει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι απ’ έξω, γιατί είναι άλλο ένα πρότζεκτ, που ασχέτως τι ουσία τελικά έχει όσον αφορά τις ενεργειακές οδούς και τι θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι που έχει την Τουρκία απ’ έξω και επομένως όπως καταλαβαίνετε ενοχλείται η Τουρκία για κάθε πρότζεκτ που έχει αυτήν απ’ έξω.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ναι εννοούσα το “Nautical Geo” που εμπλέκεται στην ιστορία αυτή του EastMed, των καλωδίων. Τώρα κοιτάξτε να δείτε, καλά τα λέμε εμείς όλα αυτά, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε τον Ερντογάν να έχει το χαβά του, στη γειτονική χώρα αυτή τη στιγμή ο κόσμος δυστυχώς πεινάει, δεν έχει να φάει ψωμί και ο Τούρκος ηγέτης επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της αναγνώρισης των κατεχομένων απευθυνόμενος προς τις φιλικές προς την Τουρκία χώρες. Επίσης ένα άλλο θέμα, και τα συνδέω γιατί όλα είναι στον ίδιο καμβά, είναι η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, πάλι με δεδομένο αυτό που συζητήσαμε πριν, ότι δηλαδή οι Τουρκία είναι βυθισμένη στη δίνη μιας κρίσης οικονομικής πολύ ισχυρής Σας προβληματίζει, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μήπως ξαναδούμε μία επιχείρηση τύπου Έβρου αλλά αυτή τη στιγμή στη θάλασσα; Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση είναι και πολύ μικρότερες οι δυνατότητες αντίδρασης. Γιατί τι θα κάνουμε; Θα βουλιάζουμε βάρκες;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι ποτέ δεν σταμάτησε αυτή η δραστηριότητα, δηλαδή πάντα προσπαθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, παρατύπως, να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Καλώς είναι έτσι όπως το λέτε, αλλά μιλάω για τη δημιουργία μιας νέας, πολύ μεγάλης κρίσης στο προσφυγικό και αν θέλετε να μου απαντήσετε μήπως η συνάντηση αυτή, η πρόσφατη, που έγινε έχει να κάνει και με το προσφυγικό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα σε σχέση με αυτό το συγκεκριμένο θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και είμαστε σε αυξημένη ετοιμότατα. Δεν έχει δεν έχει σταματήσει προσπάθεια δημιουργίας εμποδίων στον Έβρο, με την κατασκευή του φράχτη και ασφαλώς είναι ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο εμάς, αλλά πλέον βλέπετε ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας απασχολεί πλέον πάρα πολύ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί νομίζω ότι πλέον κατεδείχθη ότι η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού από αυταρχικούς ηγέτες είναι κάτι για το οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στην πρόταση κόκκινες γραμμές με αυστηρότητα.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Όταν λέτε αυταρχικούς ηγέτες περιλαμβάνεται και τον Ερντογάν σε αυτούς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και δεν το λέω εγώ, πρώτα από όλα τον τον βάζει αυτή την κατηγορία ο Πρόεδρος Μπάιντεν, τον αποκλείει από ότι μαθαίνω από την συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί διαδικτυακά για το μέλλον της δημοκρατίας. Άμα τον θεωρούσε δημοκρατικό ηγέτη νομίζω θα μπορούσε.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Εδώ ο Ντράγκι τον αποκάλεσε δικτάτορα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, αυτή που βιώσαμε εμείς πέρυσι τον Μάρτιο στον Έβρο, πλέον απασχολεί και τους Ευρωπαίους γιατί τη βιώνουν και αυτή στα βορειοανατολικά σύνορα.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα γιατί εκτιμούμε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα είμαστε σε ετοιμότητα, είπαμε αυτό θα το λέω πάντα και θα είναι η απάντησή μου πάγια.

ΌΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη ενόχληση από τουρκικής πλευράς για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της συμφωνίας για αμοιβαία αμυντική συνεργασία. Τι ζόρι τραβάνε κύριε Υπουργέ; Τους κόβει τον αέρα για παιχνίδια στην Ανατολική Θράκη;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε έχει κάποια βάση, από κει και πέρα η δυνατότητα μετακίνησης μεγάλου αριθμού στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη προς Βορράν, προς τη Μαύρη Θάλασσα, προς την Ουκρανία ενδεχομένως με άμεσο αντίκτυπο την παράκαμψη των Στενών και επομένως τη μείωση της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλεί, σίγουρα πάντως δεν πρέπει να ανησυχούν οι γείτονές μας για ελληνική επιθετικότητα με αμερικανικές πλάτες. Η Αλεξανδρούπολη δεν έγινε εκεί προκειμένου να επιτεθεί η Ελλάδα στην Τουρκία, έγινε για άλλους λόγους.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Όχι έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή για καλύτερο έλεγχο των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, αλλά κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα εκ των πραγμάτων γιατί τα συμφέροντά τους, δηλαδή η αφετηρία τους είναι δικά του συμφέροντα, προφανώς, των αμερικανών, εκ των πραγμάτων όμως δημιουργείται και ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και δημιουργείται και για αυτό και επιμείναμε στην εμβάθυνση αυτόν που ήδη έχουμε δημιουργήσει με τους Αμερικανούς σε επίπεδο ενίσχυσης υποδομών στρατιωτικών στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA που πρόσφατα ανανεώσαμε, με τις υπογραφές από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, επιμείναμε λοιπόν στο να επενδύσουμε περισσότερα σε αυτά που ήδη έχουμε. Έτσι δημιουργούνται κι άλλα πράγματα στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει μόνο εκμετάλλευση του λιμένα, αλλά και δημιουργία ενός στρατοπέδου για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων. 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές θα έλεγα, δηλαδή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα έχει πάει εκεί νομίζω πέντε φορές, εσείς πηγαινοέρχεστε ανελλιπώς και τώρα ετοιμάζεστε να ξαναπάτε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γεγονός είναι ότι αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβω ξανά στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον Αμερικάνο Πρέσβη, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εξελίσσεται μία φοβερή επιχείρηση μετεγκατάστασης, δεν θα το λεγα αλλά αποβίβασης Αρμάτων, Ελικοπτέρων, Τεθωρακισμένων, Βαρέων Οχημάτων, του Αμερικανικού Στρατού προκειμένου αυτά να προωθηθούν προς Βορρά.

Το φοβερό πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης είναι, ότι μέσω του λιμανιού της, η μαύρη θάλασσα και η Ουκρανία, είναι μία ευθεία γραμμή προς Βορρά και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι Αμερικανοί για αυτό και κάνουν τόσα πολλά εκεί και βοήθησαν ώστε το λιμάνι αυτό να γίνει χρηστικό ώστε να ελλιμενίζονται εκεί μεγάλα μεταγωγικά πλοία, μεγαθήρια, που μεταφέρουν αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά αυτή τη στιγμή επενδύουν, έτσι το προσδιορίζω, και σε ένα στρατόπεδο που δεν χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις τις ελληνικές προκειμένου να το μετατρέψουν σε χώρο φιλοξενίας στελεχών των δικών τους Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή δηλαδή γίνεται μία μικρή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη, με όφελος και για την τοπική οικονομία που το υποδέχεται με χαρά. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται…

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: …Σε μια νέα Σούδα;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μία νέα Σούδα. Θα πω ότι μόνο μία Σούδα υπάρχει. Η σημασία της Σούδας σαν λιμάνι στο μέσον της Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο μπορεί να ελλιμενιστεί ακόμα και αεροπλανοφόρο αμερικάνικο, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι αυτό απλό, σε ένα ή δύο λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο, μπορεί να πιάσει και να αγκυροβολήσει αεροπλανοφόρο, την καθιστά ας πούμε κάτι το ιδιαίτερο και το πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για Αμερικανούς αλλά και για όλους τους συμμάχους. Από κει και πέρα όμως και Αλεξανδρούπολη στα νοτιοανατολικά μας σύνορα αποκτά τη δική της μεγάλη και ξεχωριστή στρατηγική σημασία.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Τώρα κύριε Υπουργέ παίρνουμε πολύ πράγμα, φρεγάτες προσεχώς, κορβέτες, ελικόπτερα και μάλιστα πρόσφατα παρακολούθησαν τον Πρωθυπουργό να ανοίγει και το κεφάλαιο αγοράς F-35. “F 35” σημαίνει 18+6=24x80 εκατομμύρια κοντά στα 2 δισ. συν το γεγονός ότι αυτά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, μία ώρα πτήσης του στοιχίζει 15 χιλιάδες ευρώ. Είναι ώρα για τέτοια έξοδα;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να επιτυγχάνεις τη θωράκιση της χώρας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος, στην παρούσα συγκυρία όμως, όπως και σε κάθε συγκυρία, έχει και ανυπολόγιστο Εθνικό όφελος. Και επειδή τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων προβλημάτων, οικονομικών και άλλων, είχαμε μείνει πίσω, όχι μόνο στον επανεξοπλισμό με πρόσθεση καινούργιων συστημάτων, αλλά και στη συνεπή συντήρηση και υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων, τρέχουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος…

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ναι αλλά τώρα βλέπετε η ελληνική οικονομία δεν έχει γιάνει εντελώς από την κρίση που πέρασε πρόσφατα, έχουμε ένα νέο κύκλο προβλημάτων που δημιουργείται στο Διεθνές περιβάλλον. Και ναι, αναφέρομαι στην Ενέργεια και τις επιπτώσεις που έχει ακόμη και σε βασικά τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης. Είναι φυσικό να αναρωτιούνται αρκετοί, εάν είναι η στιγμή για να μπει κανένας σε τόσο μεγάλες επενδύσεις, να μπει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, ουσιαστικά, τη στιγμή που βλέπετε η ιστορία της τουρκικής οικονομίας τροφοδοτεί τη συζήτησή μας σε διαφορετικές πτυχές, τη στιγμή που ο Ερντογάν λόγω της υποτίμησης της λίρας αναγκάζεται πλέον να παγώσει τα εξοπλιστικά του σχέδια…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο πράγμα που θα πω, είναι ότι και ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κι εγώ το έχω πει επανειλημμένως, ότι δεν κάνουμε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ούτε ανταγωνισμό Εξοπλιστικών. Προσπαθούμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος για να καταστήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτρεπτικές και αξιόμαχες, στη βάση ενός σχεδίου οργανωμένου, κοστολογημένου, προτεραιοποιημένου, που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.

Αγοράζουμε φρεγάτες και είναι ένα πρόγραμμα 3 δισ. και πλέον, αγοράσαμε τα “Rafale” που ήταν ένα πρόγραμμα 2,5 δισ. και πλέον, αγοράσαμε όπλα για αυτά τα αεροπλάνα και για τα F-16 που διαθέτουμε, αναβαθμίζουμε το στόλο των F-16 στην πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του αεροπλάνου παγκοσμίως σήμερα. Όλα αυτά κοστίζουν και κάναμε και αλλά, φέρνουμε τα ελικόπτερα “Romeo” με ανθυποβρυχιακές ικανότητες.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ναι αλλά και F-35; Είναι αυτά που ξέμειναν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν πέταξε έξω από το πρόγραμμα την Τουρκία;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έξι είναι αυτά. Δεν θα φτάσουν έξι. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το διαπραγματευόμαστε σε βάθος χρόνου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές για την πρόσθεση ενός καινούργιου τύπου αεροσκάφους. Αργά ή γρήγορα θα ανοίξει η κουβέντα για τα F-35 και θα είναι το επόμενο βασικό μαχητικό αεροσκάφος, σε επίπεδο ΝΑΤΟ και όχι μόνο Ελλάδας, αλλά ότι συζήτηση ξεκινάει τώρα, δεν σημαίνει ότι θα έχει οικονομικό αντίκτυπο τον επόμενο χρόνο. Βλέπουμε τον επανεξοπλισμό ή την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε βάθος χρόνου, σε βάθος δεκαετίας ή δωδεκαετίας. Χρειάζεται ασφαλώς -να το πω έτσι- οικονομική θυσία, αλλά αυτό γίνεται με σεβασμό στο ότι οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι ότι τα λεφτά αυτά θα προέλθουν από τους φορολογούμενους Έλληνες, ότι υπάρχει οικονομική κρίση και για αυτό μίλησα για ένα κοστολογημένο, οργανωμένο και προτεραιοποιημένο σχέδιο σε βάθος χρόνου.

Επομένως τα έξοδα που θα κάνουμε καλύπτουν βάθος δωδεκαετίας και δεν είναι από τη μία έως την άλλη ή την παρά άλλη χρόνια και γίνονται με προτεραιότητες. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από μας με βάση τις εισηγήσεις των Επιτελείων, αυτά που μας ζητούν τα Επιτελεία συζητούν και διαπραγματευόμαστε, το εκπόνησε και μού το υπέβαλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Με τη σειρά μου το υπέβαλα στον Πρωθυπουργό, το συζητήσαμε, το ενέκρινε και προχωρούμε και όπως σας είπα, αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, επομένως οι δαπάνες θα εξελιχθούν σε βάθος δεκαετίας.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ο κόσμος δεν ξέρει τα περί βάθος χρόνου και παίρνει κάτι φουσκωμένους λογαριασμούς και τρελαίνεται λοιπόν και είναι φυσιολογικό ανεξάρτητα από το αν έχει απόλυτο υπόβαθρο, είναι φυσιολογικό να γεννιούνται και στο μυαλό και κάποιου τέτοιου τύπου σκέψεις. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θεωρώ ότι το έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και το άλλο. Εγώ νομίζω ότι και η κοινωνία, περισσότερο από παλιά, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να ξοδέψει για την Άμυνα. Το είδα αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Λογικό είναι αυτό που ζητεί ευλόγως η κοινωνία από την Άμυνα είναι να θέλει να γίνει και με τον σωστό τρόπο 

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αυτό είναι ενδιαφέρον θα μπορούσε να είναι ερώτημα σε επόμενες δημοσκοπήσεις γιατί δεν το έχουμε ως ποιοτικό στοιχείο αυτό μέχρι στιγμής. Είναι η δική σας αίσθηση…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την αίσθηση έχω εγώ τουλάχιστον και να σας πω και κάτι άλλο: Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα συμφωνήσαμε στην αγορά τριών φρεγατών της επόμενης γενιάς, ό,τι καλύτερο θα πλεύσει τα επόμενα χρόνια σε αυτό το επίπεδο, αλλά ήδη ξεκινά η συζήτηση για την απόκτηση και επιπλέον τεσσάρων κορβετών, δείχνει αν θέλετε αυτή την αδημονία που διακατέχει τον κόσμο να θωρακιστεί η χώρα έναντι των απειλών που βλέπουμε ότι εμφανίζονται ξανά.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δεν τα παρήγγειλε ο κόσμος, εσείς τα παραγγείλατε. Δείχνει τη δική σας αδημονία…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρα την εντολή από τον Πρωθυπουργό κι αυτή προσπαθώ να εκτελέσω, να κάνω αυτά που πρέπει για να θωρακιστεί η χώρα, αλλά να τα κάνω και με τον σωστό τρόπο και με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα, αλλά και με όρους διαφάνειας, και το γεγονός ότι πρέπει να καταρρίψαμε κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ με τα 18 “Rafale” που διαπραγματευτήκαμε, κλείσαμε και ήδη θα παραλάβουμε σε κανένα μήνα από τώρα, δείχνει ότι αυτό το τηρούμε με συνέπεια.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Τώρα Υπουργέ, δύο ενδεχόμενα απευκταία: Πείτε ότι έχουμε μία στραβή στην Κύπρο, στο πεδίο έρευνας γεώτρησης ή έχουμε αυτό που λέγαμε και νωρίτερα, εργαλειοποίηση Μεταναστευτικού στο Αιγαίο κι είναι ζόρικα τα πράγματα, οι Γάλλοι θα είναι εκεί;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βάσει του σχετικού όρου της Αμυντικής Συμφωνίας που υπογράψαμε, θα σταθμίσουν οι δύο πλευρές αν συντρέχει επίθεση τρίτου στην άλλη και φυσικά θα είναι εκεί.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Για την οικονομία της συζήτησης, πείτε ότι είναι κρίσιμα τα πράγματα και εμείς υποβάλλουμε αίτημα, είστε βέβαιος ότι οι Γάλλοι θα είναι εκεί; Γιατί είναι μία συμφωνία που δεν την έχει τεστάρει κάνεις στην πράξη ακόμα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μακάρι λέω εγώ να μην την τεστάρει στην πράξη, αλλά και η συμφωνία από μόνη της, έχει μία επιπλέον αποτρεπτική ισχύ και ξέρετε το παιχνίδι της αποτροπής κινείται γύρω από αυτές τις κινήσεις.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δεν αναφέρομαι στο ψυχολογικό πεδίο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι λέτε αλλά αναφέρομαι στο πρακτικό κομμάτι. Το ερώτημα λοιπόν είναι και το επαναλαμβάνω, αν θεωρείτε -εφόσον έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα- αν η Γαλλία θα είναι εκεί και υπάρχει και ένα δεύτερο ερώτημα μόλις μου απαντήσετε.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ναι θα είναι, εφόσον κρίνουν και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει επίθεση τρίτου μέρους έναντι της μίας από αυτές, δηλαδή Ελλάδα-Γαλλία η άλλη θα είναι εκεί, αυτό είναι και το νόημα της συμφωνίας άλλωστε.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Το δεύτερο ερώτημα πάλι στο ίδιο πεδίο. Για να είναι οι Γάλλοι εκεί, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε πάει και εμείς στο Σαχέλ εφόσον μας έχει ζητηθεί;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι!

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Αν διατυπώσουν αίτημα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον πρέπει να εξηγήσω τι ακριβώς είναι το όχι. Δεν λέω «όχι δεν θα πάμε στο Σαχέλ». Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή μιας μικρής, αν θέλετε, ενός μικρού αριθμού στελεχών στο Σαχέλ για να συνδράμουμε με την Γαλλία και άλλες χώρες που βρίσκονται εκεί, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Άρα έχει διατυπωθεί αίτημα από γαλλικής πλευράς ή το κάνουμε από μόνοι μας;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και αρκετό καιρό το συζητάμε με τους Γάλλους.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Όταν λέτε στελεχών, εννοείτε αυτό που λέμε στρατιωτικών συμβούλων;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι! Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μαχίμων! Στρατιωτικούς συμβούλους έχουμε δύο ή τρείς αν δεν απατώμαι εδώ και αρκετά χρόνια.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Άρα λοιπόν, μη μου λέτε «στελεχών». Εννοούμε θα στείλουμε στρατιώτες στο Σαχέλ…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως και οι υπόλοιπες εννέα κι άλλες έξι – επτά χώρες που το σκέφτονται. Αλλά αυτή η εξέλιξη, δεν έχει καμία σχέση με την Αμυντική Συμφωνία, δεν περιλαμβάνεται ως όρος της Αμυντικής Συμφωνίας. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής σχέσεις με τους Γάλλους.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θα το κάνουμε από την καλή μας την καρδιά δηλαδή;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι είμαστε σύμμαχοι με τους Γάλλους, αλλά δεν απορρέει από τη Συμφωνία η Σαχέλ.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Για να τηρηθεί η συμφωνία από πλευράς Γάλλων, εσείς λέτε ότι δεν είναι απαραίτητο να στείλουμε στρατιώτες στη Σαχέλ, αλλά θα του στείλουμε έτσι κι αλλιώς…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, δεν μπαίνει στη λογική μιας ανταλλαγής. Όχι!

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Γιατί; Οι συμφωνίες πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς. Δεν είναι κακό αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είναι ασφαλώς, αλλά θέλω να πω ότι πάνω από την Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε, βρίσκεται και η ενισχυμένη συμμαχική σχέση που ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Είμαστε εμείς για αυτούς και εκείνοι για εμάς.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Άλλο κεφάλαιο η Γερμανία! Η νέα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είναι γνωστό ότι η θέση της σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την τουρκική κρίση είναι κοντά στις δικές μας απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Θέτει και ζήτημα αποζημιώσεων. Είναι υπέρ, δηλαδή, του να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Αλλά λέει και κάτι άλλο -γιατί αυτό δεν το είδαμε βεβαίως, δεν το είδαμε από τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν το είδαμε και από τους Σοσιαλδημοκράτες. Λέει: «όχι να μην δοθούν υποβρύχια στην Τουρκία». Τώρα λοιπόν που δημιουργείται ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον γι’ αυτό το θέμα, εσείς θα σκεφτόσαστε να το επαναφέρετε; Θα προτείνατε να επαναφερθεί, να ξαναμπεί στο τραπέζι; Γιατί είναι σημαντικό.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα αυτό είχα την ευκαιρία να το συζητήσω κι εγώ με την ομόλογό μου που είναι υπό αποχώρηση την Ανεγκρέτ Κραμπ ‑ Καρενμπάουερ, στην οποία παρεμπιπτόντως σύντομα θα τηλεφωνήσω για να τής ευχηθώ κάθε καλή τύχη στο μέλλον. Είχαμε μια καλή συνεργασία και οφείλω να πω ότι στις δύσκολες στιγμές έντασης, προσφέρθηκε να διαδραματίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη δική μας και την τούρκικη πλευρά. Της το πιστώνω αυτό κι από κει και πέρα, αδημονώ να έρθω σε μια πρώτη επαφή με τη διάδοχό της, στο πλαίσιο της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης. Θεωρώ ότι η ίδια προσπάθεια από πλευράς μας θα συνεχιστεί.

 ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή εσείς θα προτείνατε μήπως επαναφέρουμε το αίτημά μας, να σταματήσει αυτή η ιστορία;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που δεν θα κάνω -κι είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό- είναι ότι δεν θα πιάσουμε τους ομολόγους μας να πάμε, να τους πούμε ότι αυτοί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν, μην τους πιστεύετε, όπως έκανε ο Ερντογάν με τον Μακρόν. Και παρότι υπάρχει βάση για να το κάνουμε αυτό, πραγματική λόγω της δεδομένης κατάστασης. Από κει και πέρα, ναι στο πλαίσιο του γνωστού σκεπτικού, ότι δεν μπορεί μια χώρα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που θα έπρεπε να επιδεικνύεται από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξοπλίζει μια τρίτη χώρα η οποία εκδηλώνει επιθετικές βλέψεις ή απειλή εναντίον μιας χώρας -μέλους της Ε.Ε., θα το συζητήσουμε.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία και την ηρεμία στην Μεσόγειο, είναι προφανές αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε, αν θέλετε, τα όρια σε όλο αυτό. Ασφαλώς έχουν υπογραφεί συμβάσεις, ασφαλώς η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας έχει και αυτή τις απαιτήσεις της. Δεν θεωρώ ότι θα ακυρωθούν συμβόλαια.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Θεωρείτε ότι ο Ερντογάν στο τέλος δεν θα έχει να πληρώσει ;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα δεν θα τον δώσω. Αν ας πούμε μιλήσω με τον ή την ομόλογό μου όπως επιχείρησε να κάνει εκείνος στον Μακρόν για τους Έλληνες. Αλλά από κει και πέρα, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να πούμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν προθέσεις. Όπως είπα και στην ομόλογό μου, την κυρία Καρενμπάουερ, ότι αυτά τα υποβρύχια δεν προορίζονται ούτε για την Συρία ούτε για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά για το Αιγαίο και το θέατρο της Μεσογείου κι είναι επιθετικά όπλα. Κατ’ εξοχήν επιθετικά όπλα, τα υποβρύχια.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Λοιπόν τώρα για να κλείσουμε. Έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη του “Covid-19”. Υπάρχουν εφιαλτικά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας. Δύο ζητήματα: Πρώτα απ’ όλα ο Στρατός σε αυτή την ιστορία -και τα Όπλα εν πάση περιπτώσει- έβαλαν πλάτη και δεύτερον, δεν έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων στο Στρατό κι επειδή αυτό το θέμα δεν είναι απλό, γιατί συνδέεται με τη λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αν δείτε τα σκούρα, αν δείτε αυτή την τάση να συνεχίζεται και να γίνεται ακόμα πιο απειλητική, θα σκεφτείτε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, όπως έκανε ο Ντράγκι που είπε «Στράτος, Αστυνομία, εκπαιδευτικοί, όλοι υποχρεωτικός εμβολιασμένοι»;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα σκεφτόμαστε και όλα τα βάζουν στο τραπέζι και τα συνυπολογίζουμε. Το μόνο δεδομένο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η πανδημία είναι μία δυναμική υπόθεση, εξελίσσεται δηλαδή, τα δεδομένα αλλάζουν Και πρέπει και ο καθένας που έχει την ευθύνη, να κάνει τα κουμάντα του.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Μπορείτε να το αποκλείσετε αν δείτε τα πράγματα να σκουραίνουν;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν αποκλείουμε τίποτα, καθώς καταλαβαίνετε άλλωστε, δεν μπορούμε να διανοηθούμε να έχουμε κάποια καράβια ή κάποια αεροπλάνα ή κάποιες βάσεις εκτός λειτουργίας, λόγω αυτών των καταστάσεων. Κοίταξε παρακολουθούμε από κοντά τα δεδομένα, έχουμε εκπονήσει πλάνο αντιμετώπισης και για τους Στρατεύσιμους, εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα, νομίζω αντιμετωπίζεται με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με τα rapid test που γίνονται τακτικότατα, όταν ο στρατεύσιμος πάει να καταταγεί, προσπαθούμε να επεκτείνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στους στρατεύσιμους, υπάρχει κάποιος μικρός λόγος αισιοδοξίας τις τελευταίες μέρες, γιατί η τάση είναι περισσότερος κόσμος να αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Kαι στο Στρατό εννοείτε; Γιατί αυτή είναι η γενική τάση…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στον Στρατό, ναι, και σε όλη την κοινωνία, και ακολουθούν την κυβερνητική πολιτική. Το δεδομένο πάντως είναι ότι η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλω να το πω αυτό, στην εμβολιαστική προσπάθεια και στην αντιμετώπιση πανδημίας από την πρώτη στιγμή άλλωστε, είναι μεγάλη. Ενδεχομένως υποτιμάται αλλά δεν θα μπορούσε να οργανωθεί αυτή η τεράστια εφοδιαστική αλυσίδα διάθεσης των εμβολίων σε όλη την Επικράτεια χωρίς τη συμβολή του Προσωπικού, αυτή τη στιγμή διατίθεται πάρα πολύ προσωπικό Υγειονομικό, αλλά και Στρατιωτικό στα Εμβολιαστικά Κέντρα.

Νομίζω όποιος πάει (στα Εμβολιαστικά Κέντρα) το καταλαβαίνει αυτό γιατί βλέπεις στρατιωτικούς τριγύρω να πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς. Φυσικά και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, σε διάφορες φάσεις και στην κορύφωση του τρίτου και τώρα του τέταρτου κύματος, βάζουν πλάτη στο Σύστημα Υγείας, όπως κάνουν άλλωστε από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό συμβαίνει για έναν απλούστατο λόγο κ. Τρέμη, γιατί και ο Στρατός και τα στελέχη του είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας κι επομένως σκέφτονται, ενεργούν κι αλληλεπιδρούν με την κοινωνία ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Απλά μερικές φορές υποτιμάται και η κοινωνική προσφορά, η κοινωνική διάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων ιδίως σε εποχές δυσκολίας.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Ε, δεν είμαι και σίγουρη γι’ αυτό που λέτε, γιατί ο Στρατός είναι πάντα παρών όταν έχουμε τα ζόρια, όταν συμβαίνουν οι στραβές, πυρκαγιές, πλημμύρες, τα πάντα, εκεί…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι μία καλολαδωμένη μηχανή -όπως μου αρέσει να επαναλαμβάνω- η οποία έχει μάθει να λειτουργεί με πειθαρχία, με αίσθηση καθήκοντος, με επαγγελματισμό και φυσικά με μια Ιεραρχία, όπου οι εντολές όταν δίνονται εισακούγονται και εκτελούνται. Δεν μπορώ να πω αυτό για πάρα πολλές εκφάνσεις του Δημόσιου Τομέα της κοινωνίας γενικότερα. Ο Στρατός λειτουργεί έτσι.

ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.