Τάγμα Εθνοφυλακής Φλώρινας

18 Ιουνίου, 2008

Φ. 900α/5384/9697/18 Ιουν.08

Σε απάντηση της υπ΄αριθ. 13014/28-05-08 Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Περικλής Κοροβέσης, με θέμα «Τάγμα Εθνοφυλακής Φλώρινας», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1295/1982 (ΦΕΚ  Α΄ 126/07-10-1982), «Για την ενίσχυση και υποβοήθηση στην ειρήνη, στην επιστράτευση (γενική, μερική) και στον πόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής των, συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης η Εθνοφυλακή σαν οργανική Ένοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς». Ο ενεργός ρόλος που διαδραματίζει η Εθνοφυλακή τόσο στην ειρήνη, όσο και στον πόλεμο είναι σαφής και καθορίζεται στην παρ. 3 του ιδίου άρθρου, ως εξής :

α.                     Η συμβολή στην άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και η υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής των.

β.                     Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κλπ.).

γ.                     Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

Αναφορικά με το περιστατικό της 13/05/08 και ειδικότερα της ανάρτησης έντυπης ανακοίνωσης σε διάφορα σημεία της πόλεως της Φλώρινας, που αφορούσε βολή τυφεκίου του Τάγματος Εθνοφυλακής Φλώρινας, σας γνωρίζουμε ότι διατάχθηκε άμεσα από τον Διοικητή του Α΄ ΣΣ η διενέργεια Πρόχειρης Εξέτασης και μετά την ολοκλήρωσή της διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα :

α.                     Η σύνταξη, εκτύπωση και τοιχοκόλληση των έντυπων ανακοινώσεων που φέρονται να έχουν εκδοθεί από το ΤΕ Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο αριθμό Εθνοφυλάκων οι οποίοι ενήργησαν αυτοβούλως, λόγω υπερβάλλοντος ζήλου, χωρίς παρότρυνση από οιονδήποτε και σε χρόνο που αυτοί ήταν ιδιώτες.

β.                     Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής», οι Εθνοφύλακες λογίζονται στρατιωτικοί εν ενεργεία και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Θεωρούνται ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, αυτοί στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση αποστολής ή υπηρεσίας και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή, οφείλουν δε να συμμορφώνονται προς τις διαταγές των προϊσταμένων τους, σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση της αποστολής ή υπηρεσίας τους.

γ.                     Δεν προέκυψαν ευθύνες σε άτομα της στρατιωτικής υπηρεσίας αναφορικά με τις έντυπες ανακοινώσεις, καθόσον δεν διαπιστώθηκαν ενέργειες ή παραλείψεις αρμοδίων οργάνων για τις οποίες θα μπορούσε να αποδοθεί συμμετοχή ή παρότρυνση, στη σύνταξη, εκτύπωση και τοιχοκόλληση των ανακοινώσεων.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι το Τάγμα Εθνοφυλακής Σαπών δεν έχει καταργηθεί, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ερώτησή σας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζει το έργο και την συμβολή των Εθνοφυλάκων στην φύλαξη των συνόρων της χώρας και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ιδιαίτερος αυτός θεσμός να ανταποκρίνεται διαρκώς στις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερώτηση υπ΄αριθ. 13014/28-05-08

Την  Κυριακή   18/05/08  στο  πεδίο  βολής Φλώρινας,  το  τοπικό  τάγμα  εθνοφυλακής προσκάλεσε όλους τους εθνοφύλακες αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες του νομού σε «προγραμματισμένη εκπαιδευτική βολή με τυφέκιο Ο3 Α3/Α4». Η εκδήλωση γνωστοποιήθηκε με καταχωρίσεις στον τοπικό Τύπο και με εκατοντάδες αφίσες που κατέκλυσαν τους δρόμους της Φλώρινας, όπου αναφερόταν ότι θα υπάρχει δωρεάν φαγητό και απονομή αναμνηστικών πλακετών. Στην    καταχώριση-αφίσα, για περαιτέρω προσέλκυση κοινού προστέθηκε η φράση «η Μακεδονία είναι Μία και Ελληνική». Εθνοφυλακή είναι η στρατιωτική δύναμη που συγκροτείται για την αντιμετώπιση «έκτακτου εθνικού κινδύνου». Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το νόμο 1295/1982 η Εθνοφυλακή θεωρείται «οργανική ένοπλος δύναμη του Ελληνικού Στρατού».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.         Ποιος ο λόγος ύπαρξης του Τάγματος Εθνοφυλακής Φλώρινας  εν έτι 2008, τη στιγμή που άλλα αντίστοιχα σώματα (όπως αυτό στις Σάπες Ροδόπης) έχουν καταργηθεί και από ποιο «εθνικό κίνδυνο» προφυλάσσει το εν λόγω τάγμα τους κατοίκους του νομού;

2. Είστε ενήμεροι για τις δραστηριότητες και την ιδεολογία του εν λόγω τάγματος και αν ναι, τις εγκρίνετε;

3. Με  ποια  λογική   καλείται  ο  φορολογούμενος πολίτης  να πληρώνει για  να διοργανώνονται πολεμικές φιέστες μετά φαγητού και ολίγου εθνικισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης