Τρίτη ημέρα επισκέψεων ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια σε Σάμο, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Κάλυμνο και Ψέριμο

12 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, βρέθηκε σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, σε ακριτικά νησιά και μικρονησίδες στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο υλοποίησης τετραήμερου προγράμματος επισκέψεων σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκίνησε τις σημερινές επισκέψεις από τη Σάμο. Επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τα κύρια έργα και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Επίσης, κατά την παραμονή του στο νησί, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλειο Πανουράκη, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Βασίλειο Βαλκαμλή.

Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος ήταν οι επόμενοι σταθμοί του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ», «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ» και «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ», αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ενημερώθηκε για την αποστολή τους, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις – υποδομές τους και συνομίλησε με το προσωπικό.

Ενδιάμεσος σταθμός του κ. Χαρδαλιά οι Αρκιοί, όπου συναντήθηκε με τον Στρατεύσιμο Οπλίτη Ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού. Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πάτμου κ. Ελευθέριο Κοκκώνη και με κατοίκους του οικισμού.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην Κάλυμνο, όπου επισκέφθηκε την έδρα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων και ενημερώθηκε από τον Διοικητή του για την ιστορία, την αποστολή και τις τρέχουσες επιχειρησιακές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Συντάγματος. Ακολούθως, μετέβη στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες. Τη μικρή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου,ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι Διοικητές Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, από τον χώρο του Μνημείου των Ηρώων Πεσόντων, στην Κάλυμνο, δήλωσε:

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους. Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι».

Στην Ψέριμο, τελευταίο σταθμό των σημερινών επισκέψεων, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους Οπλίτες Ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό Περιφερειακό Ιατρείο. Επίσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ομώνυμο Επιτηρητικό Φυλάκιο του νησιού.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.